Opbouw van de IFC Property Mapping-tabel

Opbouw van de IFC Property Mapping-tabel

Een Mapping-tabel bepaalt de toewijzing van Property typen aan IFC Properties tijdens de export van het Archicad-model naar een IFC model.  In welke Property Set Properties behoren en met welke naam en type is vastgelegd door Building Smart in een Model View Definition.

In Archicad zijn deze attributen en PropertySets (Pset) reeds opgesteld en te bekijken in de IFC Property Mapping-tabel. (File> Interoperability > IFC > IFC Translators Translators for Export > Property Mapping) Zie voor meer informatie hierover het artikel: Een Mapping-tabel bewerken.

In dit artikel wordt de opbouw van de Mapping tabel toegelicht. 

Opbouw

Het dialoogvenster van de IFC Property Mapping-tabel bestaat uit 3 hoofdonderdelen:
  1. Boomstructuur
  2. IFC Attributen en Properties
  3. Mapping Rules: waar Archicad Properties & parameters gekozen kunnen worden

Boomstructuur

Filter 

Wat er zichtbaar gemaakt moet worden in de boomstructuur kan gekozen worden bij het filter (1)
Ten eerste kan gekozen worden welke entiteiten gedefinieerd volgens het IFC Schema voor export getoond mogen worden:


Vervolgens kan er gefilterd worden op elementen:

  1. All: Toont alle toewijzingen van IFC Properties voor alle modelelementen
  2. Assignment: Toont alleen toewijzingen van Properties voor het gebruik van een gebouw  (relevant voor Facility Management)
  3. MEP: Toont alleen de installatie-onderdelen en de hieraan toegewezen Properties
  4. Structural: Toont alleen de voor de constructie relevante elementen en Properties
  5. Spatial: Toont alleen elementen en Properties van een gebouw, de verdiepingen en ruimtes
  6. Type Objects: Toont een lijst met IFC objecttypes en de Properties die standaard hieraan gekoppeld zijn
Met een gefilterde weergave is het makkelijker om onderdelen op te zoeken.
 
Als de weergave op ’All’ staat is de hiërarchische boomstructuur van de elementen van een IFC model na de export te zien.
Deze weergave kan handig zijn om aan een bovenliggend onderdeel Properties mee te geven. Alle onderliggende elementen zullen daardoor automatisch dezelfde Properties ’erven’.

Als bijvoorbeeld in alle modelelementen de Archicad composite naam of het Building Material meegenomen moet worden kan deze Property op het niveau ’IFCBuildingElement’ meegegeven worden. Alle onderliggende elementen zullen daardoor deze informatie meekrijgen.
Op deze manier toegevoegde informatie is op onderliggende elementniveaus niet meer te verwijderen. Toegevoegde informatie kan alleen verwijderd worden op het niveau waar deze informatie is toegevoegd. De invulling kan wél leeg gelaten worden.

IFC Entiteiten

In de boomstructuur worden de IFC entiteiten weergegeven, bestaande uit:
  1. De hoofdgroep IFCObjects (2)
    De reguliere gebouwelementen zoals wand, vloer etc
  2. IFCTypeObject (3)
    De typeomschrijving van deze gebouwelementen.

Clear All Settings

Met de optie ’Clear All Scheme Settings’ (4) kunnen alle IFC Properties uit een Property Mapping-tabel verwijderd worden behalve de ’Root Attributes’, deze kunnen nooit verwijderd worden. Het gebruik van deze optie is alleen te gebruiken als een Property Mapping-tabel volledig opnieuw opgezet moet worden (voor ervaren IFC gebruikers). In het algemeen zal er meestal een Property Mapping-tabel gebruikt worden dat gebaseerd is op de algemene standaarden van Building Smart (meegeleverde Property Mapping-tabellen).

IFC Attributen en Properties

Na het selecteren van een IFC entiteit (2) of IFCTypeObject (3) in de linker kolom worden in het midden van het dialoogvenster de bijbehorende IFC attributen en Properties getoond.
Een kettingsymbool   achter een Property (of Property Set (Pset)) geeft aan dat een IFC Property direct gekoppeld is aan een Archicad Property en zo geautomatiseerd overgedragen wordt uit het Archicad model. Deze functionaliteit wordt ’mapping’ genoemd.

Een rood kruisje   voor een Property (of Property Set) geeft aan dat het verwijderd kan worden. Indien geen rood kruisje voor een Property (of Property Set) staat betekent dat, dat deze Property van een hoger niveau in de boomstructuur toegevoegd is. Ga naar een bovenliggend onderdeel om dit Property Set voor alle onderliggende elementen te verwijderen.

Onderaan de middelste kolom kan voor New (4) gekozen worden. Voor meer informatie over het aanmaken van nieuwe IFC Properties of Property Sets lees het artikel over een mappingtabel bewerken. Voor meer informatie over Property Type en Value Type zie dit artikel over Property eigenschappen

Mapping Rules: Archicad Properties & parameters 

Na het selecteren van een zwarte IFC Property in de middelste kolom kan rechts gezien worden welke rule met welke content eraan hangt. Met de knop New Rule... kunnen nieuwe rules aan de IFC Property gehangen worden. Verder kunnen bestaande Rules uitgebreid worden met content door op de knop Add Content... te klikken. Door op het pijltje naast deze knop te klikken kan er geselecteerd worden of er 

Eventueel kan deze Rule met content uitgebreid worden door onderaan de kolom te kiezen voor Add Content.... Er kan dan gekozen worden om de volgende onderdelen toe te voegen:
  1. Parameters & Properties: hiermee kunnen algemene Archicad eigenschappen, eigenschappen van de verschillende gereedschappen of Archicad Properties toegevoegd worden. 
  2. Library Part Parameters: de parameters van een bibliotheek object 
  3. Static Tekst: statische tekst, er wordt dan een tekstregel toegevoegd waar een eigen tekst in getypt kan worden 

    • Related Articles

    • Eigenschappen van een IFC Property

      In de IFC Mapping tabel (File > Interoperability > IFC > IFC Translators > Translators for Export > Property Mapping > Map IFC Properties for Export... Kunnen in de middelste kolom by New nieuwe IFC Properties (2) en Property Sets(1) aangemaakt ...
    • Een IFC model exporteren

      In dit artikel wordt beschreven hoe uit een ARCHICAD model een IFC model geëxporteerd kan worden. Als voorbeeld wordt de export van een IFC model voor stabiliteit (BE) / constructie (NL) behandeld. Tijdens de export is het mogelijk om instellingen ...
    • Uitwisseling in IFC op basis van de Hulpfiche BIM-modelleerafspraken

      In het OpenBIM proces is het uitwisselen van digitale bouwinformatiemodellen tussen de verschillende projectpartners (aannemers, architecten, … ) een belangrijk aspect. Deze modellen moeten eenvoudig samen te voegen en te coördineren zijn, zodat ze ...
    • IFC informatie koppelen aan modelelementen

      In dit artikel wordt beschreven hoe het Archicad model gevuld kan worden met eigenschappen die naar IFC meegenomen kunnen worden. Het model kan meer informatie bevatten dan uiteindelijk mee geëxporteerd gaat worden in het IFC bestand. Bij de Export ...
    • Instellingen IFC Translators voor import

      Een IFC Translator bestaat uit meerdere onderdelen, de zogenaamde presets. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de instellingen van de ‘Import Presets’ van de IFC Translators van Archicad en welke invloed ze hebben op de import van de IFC ...