Surfaces overschrijven

De Surfaces van een element worden bepaald door de gebruikte Building Materials. In principe wordt voor een andere weergave een ander Building Material gebruikt. Echter soms is het handig hiervan af te kunnen wijken:
  1. Bij het ontwerpen snel de uitstraling van verschillende materialen te kunnen bekijken
  2. Om een betonvloer aan verschillende zijde een andere kleur te kunnen geven
Er wordt als het ware een behangetje geplakt / geschilderd over het originele Building Materiaal heen.
Dit aanpassen kan op 2 manieren:
  1. In de Tool Settings onder Model
  2. Met de Surface Painter

Tool Selection Settings > Model

1. Selecteer de aan te passen elementen
  2. Open de Tool Selection Settings en ga naar het tabblad Model
  3. Klik op de onderdelen die moeten worden overschreven (1)

4. Kies de gewenste Surface (2)

Surface Painter

1. Activeer het Palet (Menu: Window > Palettes > Surface Painter of
  2. Menu: Document > Creative Imaging > Surface Painter)Selecteer de gewenste Surface
  3. Klik op het aan te passen vlak
De Surface Painter werkt alleen in het 3D venster.
Aanpassingen worden ook verwerkt in de Tool Selection Settings > Model.

Palet

De Surface Painter bestaat uit de volgende onderdelen:
  1. Vak met beschikbare Surfaces (1)
  2. Vak met Surfaces van de geselecteerde elementen (2). Met aan de bovenzijde informatie over het aantal geselecteerd elementen (3) en Surfaces (4)
  3. De weergave-instellingen van deze vensters zijn aanpasbaar (5)

4. Zoekvenster (6) waar gezocht kan worden en geheugen voor zoektermen (7)
  5. Verfmethode: eenmalig of doorgaand verven (8)

6. Mogelijkheid om een Surface visueel uit het model te selecteren met een pipetje (9)

Methoden om te verven

1. Kies een Surface uit de Painter (1) en verf een of meerdere vlakken hiermee
  2. Activeer het pipetje (3), neem hiermee de Surface uit het model over en verf hier direct een of meerdere vlakken mee

3. Selecteer elementen die aangepast moeten worden, kies een beschikbare Surface (1) en klik op een geselecteerde Surface (2).
    Alle gelijke, geselecteerde, Surfaces worden nu overschreven.
Tijdens het verven geeft Archicad feedback:
  1. Het doelelement krijgt een pre-selectie kleur
  2. De Surface verandert tijdelijk in de nieuwe Surface voor een preview
  3. De pre-selectie geeft informatie over de wijziging

4. Met de TAB toets kan kan gewisseld worden tussen alleen het aangeklikte vlak of alle vlakken van een element

Overschrijf een gebruikt Surface van een selectie

1. Maak een handmatige Selectie van elementen of op basis van een selectie
  2. De gebruikte Surfaces in de selectie worden in het rechterpaneel (1) getoond
  3. Zoek naar het nieuwe Surface (2)
  4. Selecteer het gewenste Surface (3) in het linkerpaneel
  5. Verplaats de cursor naar het rechterpaneel en klik op het Surface dat vervangen moet worden (4)
  6. Alle Surfaces uit die selectie worden nu vervangen

Surface Settings openen

1. Dubbelklik op een Surface in vak 1 of 2

Snel visueel zoeken op beschikbare Surfaces

1. Stel het gewenste zoekgebied in (4)
    (Project, geladen catalogus, BIM Components Portal)
  2. Type de zoekterm in (3)

Selecteren van elementen met een bepaalde Surface

1. Kies een Surface in vak 1 of 2
  2. Roep het rechtermuisknopmenu op:

3. Kies ‘Select all elements using…..’

Surface Override van selectie verwijderen

1. Selecteer de aan te passen elementen
  2. Kies ‘Remove Alle Surface Overrides’ (6)