Point clouds - opsplitsen en verkleinen

In dit artikel worden methoden omschreven om zelf point clouds op te splitsen en te verkleinen. Het verkleinen van de bestandsgrootte kan nodig zijn ten behoeve van het inlezen in Archicad.
Bij voorkeur wordt de bestandsvorm en -grootte vantevoren besproken met de partij die de scan uitvoert. Zodat de ontvangen point cloud direct bruikbaar is in Archicad. Tips rondom de aanvraag zijn te vinden in het introductie artikel.

CloudCompare

CloudCompare is een gratis open source applicatie waarmee eenvoudig zelf point clouds beheerd kunnen worden.

Voor uitgebreide uitleg verwijzen we naar de website van CloudCompare of de documentatie op de CloudCompare Wiki.

Download en Installatie

De applicatie is gratis te downloaden via de website van CloudCompare onder 'Download'. Het is zowel beschikbaar voor Mac als voor Windows.
  1. Voer het installatieprogramma uit om CloudCompare te installeren.

Functies

Onderstaand zijn enkele functionaliteiten die handig zijn wanneer met point clouds gewerkt wordt in Archicad.
Om de basis functionaliteiten onder de knie te krijgen zijn de instructievideos op de website van CloudCompare (onder 'Tutorials') handig
  1. Het reduceren van de bestandsgrootte/het aantal punten
    Met de functie 'Cloud sub sampling' kan het aantal punten, en daarmee ook de bestandsgrootte, naar wens verlaagd worden. Hiermee kan voldaan worden aan de maximale bestandsgrootte van 4 GB voor het inlezen in Archicad.
  1. Een selectie aan scans als losse point cloud opslaan
    In CloudCompare worden alle gemeten puntenwolken getoond als losse scans. Deze kunnen vervolgens per stuk, of als selectie, opgeslagen worden als nieuw point cloud bestand