De Renovatie Tool

De Renovatie Tool

Met het renovatie-gereedschap van Archicad kan men binnen hetzelfde project werken aan de huidige én de toekomstige toestand. Bovendien kan met deze tool ook eenvoudig tekeningen van de bestaande situatie, nieuwe situatie en overzichten van de te slopen en te bouwen onderdelen uit het model gehaald worden. Voordeel is ook dat niet eerst de gehele bestaande situatie uitgewerkt hoeft te worden als basis voor de nieuwe situatie. Verfijning en aanpassing van de bestaande situatie kan gelijk oplopen met de verdere uitwerking van het project, waarbij dit automatisch in alle documentatie verwerkt wordt.

Renovatie Palette

Belangrijk hulpmiddel is het Renovation Palette dat geopend kan worden via Windows > Palettes > Renovation Tool. Daarin kan van bestaande of nieuwe elementen de status worden veranderd in ‘Existing (Bestaand), To Be Demolished (Te slopen) en New Elements (Nieuw). Met de Renovation Filter kan geschakeld worden welke van die statussen worden getoond en met welke weergave.

Werkmethodiek

Een element dat gesloopt wordt, wordt in bestaande toestand met zijn originele opbouw getoond, diezelfde wand wordt in de slooptekening in een rode signaalkleur getoond. In de nieuwe toestand is de wand niet meer zichtbaar.

Bestaande Toestand

De bestaande onderdelen kunnen worden gemodelleerd in het gewenste detailniveau. Alle elementen krijgen de status Existing, dit is de uitgangspositie van alle Archicad model elementen.


Te slopen onderdelen

Na het modelleren van de bestaande toestand wordt aangegeven welke onderdelen gesloopt gaan worden. Open de Renovation Tool via Windows > Palettes > Renovation Tool. Selecteer één of meerdere elementen die gesloopt worden en kies in het Palette voor 'To Be Demolished'. Als het filter op '02 te slopen onderdelen' wordt gezet, zullen de elementen die aangewezen worden ook direct van kleur veranderen. De weergave van die elementen in de bestaande toestand blijft echter ongewijzigd.


Toestand na sloop

In de filter '03 Toestand na sloop' worden gesloopte elementen verborgen en enkel de overblijvende bestaande elementen worden getoond.


Te bouwen onderdelen

Dan wordt het tijd om de nieuwe onderdelen te modelleren. Schakel in de Renovation Palette de standaard status naar 'New Elements' en alle elementen die, daarna worden gemodelleerd krijgen deze eigenschap. Met de filter '04 Te bouwen onderdelen' worden de nieuwe elementen in een duidelijke signaalkleur weergegeven. Eigenschappen van bestaande elementen kunnen nog steeds met het pipetje (ALT - toets) worden overgenomen, enkel de status zal naar New Elements veranderen.


Nieuwe Toestand

Met dit renovatiefilter wordt het model in de eindsituatie weergegeven. Bestaande en nieuwe elementen worden in hun uiteindelijke weergave getoond, zonder onderscheid in hun status. Ook met dit filter actief kan in het model worden doorgewerkt. 


Met de filter 'Nieuwe toestand schematisch' worden bestaande elementen grijs weergegeven, zodat de nieuwe elementen extra duidelijk naar voren komen.
Op ieder moment in het proces kunnen bestaande, te slopen of nieuwe elementen aangewezen of gemodelleerd worden. Het is niet noodzakelijk de filter actief te hebben, alhoewel dit een duidelijk beeld geeft.

Graphic Override

Met de Graphic Override functie kan aangegeven worden welke kleur de bestaande, te slopen en nieuwe onderdelen in de tekening moeten hebben. Dit kan ingesteld worden via de Graphic Override Rules. Daar kan aangegeven worden wat de kleur van de lijnen, arceringen en surfaces moet zijn. Deze Rules kunnen niet hernoemd of gedupliceerd worden. Enkel de Override Style kan aangepast worden. De door de Renovatie Filter toegepaste Regels hebben een lagere prioriteit ten opzichte van de Regels die actief zijn via de Graphic Override Combination.

BIM en Renovatie

Van verschillende situaties, zoals slooptekening en nieuwe situatie kunnen Views gemaakt worden en die kunnen op Layouts worden geplaatst. Zo kan van één en hetzelfde model de bestaande en nieuwe situatie op één plotblad worden getoond. Behalve de weergave kunnen er ook lijsten worden gemaakt, van bijvoorbeeld alle nieuwe ramen en deuren, de hoeveelheid te slopen elementen en de oorspronkelijke en nieuwe oppervlaktes.



    • Related Articles

    • Meetstaat Manager - Renovatie Tool

      Indelen bestaand en afbraak De Meetstaat Manager houdt geen rekening met de Renovation Tool en andere filters van Archicad. Verwerken van renovatie statussen in functie van de Meetstaat Manager kan voor de verschillende statussen als volgt: Bestaande ...
    • Scheluw dak modelleren

      Een scheluw dak komt vaak voor in renovatie van bestaande gebouwen. Het is een dak waarbij de nok en dakvoet niet parallel lopen. Dit resulteert in een dubbelgekromd vlak en kan worden gemaakt met het Shell-gereedschap. Er worden in het 3D venster 2 ...
    • Renovatie details

      Met de Renovatie gereedschap is het mogelijk het Archicad-model met verschillende renovatie-statussen weer te geven. Dit gereedschap kan ook gebruikt worden voor de detaillering in de verschillende tekenfases. De weergave van deze details is echter ...
    • Energy Evaluation

      Voor inzicht in de effecten van een ontwerp op de energieprestatie van een gebouw, kan in Archicad de tool voor Energy Evaluation worden gebruikt. Hiermee kan met minimale inspanning en in een vroeg stadium van het project een energiebalans worden ...
    • Een gewelf modelleren met de Shell Tool

      Het modelleren van oude kerken is een leuke uitdaging. Hoe kan het beste een gewelf gemodelleerd worden? Met de Shell Tool en de geometriemethode ’Extruded’ en de constructiemethode ’Simple’ kunnen halfronde elementen getekend worden. Als 2 halfronde ...