Systeemeisen BIMcloud

Dit artikel is van toepassing op:
  1. BIMcloud Basic
  2. BIMcloud
In dit artikel zijn de systeemeisen terug te vinden voor de BIMcloud en de BIMcloud Basic. Afhankelijk van projectgrootte en aantal gebruikers kan een andere setup nodig zijn.
In het artikel Systemen waarop BIMcloud geïnstalleerd kan worden worden mogelijke setups besproken alsook eventuele voor- en/of nadelen.

Systeemeisen BIMcloud (Basic)

De systeemeisen voor BIMcloud en BIMcloud Basic zijn gelijk. Wel zijn ze afhankelijk van de grootte van projecten waarmee gewerkt wordt en het aantal gelijktijdige gebruikers.
Om te bepalen of een ouder systeem nog geschikt is kan naar de minimale systeemeisen gekeken worden. Kies bij een nieuw systeem altijd de aanbevolen systeemeisen of hoger.

Overzicht van de systeemeisen voor de BIMcloud Server:

Besturingssysteem (OS)

1. Windows Server 2019
  2. Windows Server 2022
  3. Window 10
  4. Window 11

Bedrijfsgrootte (Firm Size)
Small
Medium
Large
Minimale eisen
Gebruikers (Users)
circa 2-5 actieve gebruikers
circa 5-25 actieve gebruikers
25+ actieve gebruikers

Projectgrootte
tot 10 kleine projecten
elk 100-150 mb in pln formaat

CPU
4+ cores 2.2+ GHz
8+ cores 2.2+ GHz
12+ cores 2.2+ GHz
Intel/AMD x 64 of Apple ARM multicore processor
RAM
16+ GB
32+ GB
64+ GB

Application disk
SSD
SSD
SSD

NVMe/SATA
NVMe/SATA
NVMe/Enterprise Solutions

50+ GB vrije ruimte bovenop de benodigde ruimte voor data
100+ GB vrije ruimte bovenop de benodigde ruimte voor data
100+ GB vrije ruimte bovenop de benodigde ruimte voor data

Database disk (voor projectbestanden en bibliotheken)
SSD
SSD
SSD

NVMe/SATA
NVMe/SATA
NVMe/Enterprise Solutions

Besturingsysteem
Windows 10
Windows 11
Windows Server 2019
Windows Server 2022
macOS 13 Ventura
macOS14 Sonoma
Windows 10
Windows 11
Windows Server 2019
Windows Server 2022
macOS 13 Ventura
macOS14 Sonoma
Windows 10
Windows 11
Windows Server 2019
Windows Server 2022
macOS 13 Ventura
macOS14 Sonoma
Windows 10 (64 bit minimum build 1809)
macOS 11 Big Sur

De BIMcloud is een database programma en zal gebruik maken van het interne werkgeheugen en de processor van de server. Het is daarom af te raden de BIMcloud te installeren op een server die normaal alleen gebruikt wordt als file-server, deze zal waarschijnlijk te weinig werkgeheugen en processorkracht hebben.

Voor de BIMcloud is een 64 bit processor vereist. Het wordt aanbevolen een processor met minimaal 4 rekenkernen (cores) te gebruiken, meer rekenkernen zijn beter.

Bij gemiddeld gebruik is 32 GB werkgeheugen voldoende. Bij meer en/of grotere projecten op de server en veel Teamwork gebruikers is aan te raden over meer werkgeheugen te beschikken.

Zorg voor voldoende vrije schijfruimte op snelle harde schijven (7200+ RPM of SSD). Per project is ongeveer 12 GB schijfruimte benodigd. Hier geldt dus: hoe meer, des te beter de prestatie.

Voor meer informatie over
  1. de systeemvereisten voor BIMcloud en BIMcloud Basic: Recommended System Requirements for BIMcloud
  2. de aanbevolen hardware voor BIMcloud: Recommended Hardware for BIMcloud
  3. de aanbevolen hardware voor BIMcloud Basic: Recommended Hardware for BIMcloud Basic
Systeemeisen BIMcloud (Basic) voor eerdere versies
Zie hiervoor de System Requirements in het Helpcenter van Graphisoft.