Verbindingen tussen bouwkundige elementen

Verbindingen tussen bouwkundige elementen

In Archicad kunnen de bouwkundige elementen als wanden, balken, kolommen, vloeren en daken met elkaar verbonden worden. Met gebruik van de goede instellingen en door het gebouw op de juiste manier te modelleren gebeurt dit bijna automatisch op de correcte manier. 

De verbindingen worden correct zichtbaar wanneer voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
  1. Zorg dat in het menu bij View > On-screen view options Clean Wall & Beam intersections aangevinkt staat
  2. De lagen (Layers) waarop de elementen staan hebben hetzelfde Layer Intersection Group Number
  3. De elementen hetzelfde (het correcte) BuildingMaterial en Building Material Priority bevatten
  4. De referentielijnen op elkaar aansluiten of elkaar snijden
  5. Wanden de juiste Junction Order hebben
Wanneer er geen verbinding(en) aan worden gegaan moet de oplossing eerst worden gezocht in het aanpassen van de bovenstaande punten, alvorens andere maatregelen zoals een Patch worden getroffen.

Lees voor verbindingen tussen elementen in Archicad 16 en eerder:  Archief - Wandverbindingen in 2D en 3D


Type verbindingen 

In onderstaand overzicht is per element-type de verbindingsmethode aangegeven die benodigd is om een correcte aansluiting te kunnen maken. De verschillende methoden staan daarna uitgelegd.

Collision

De Collision-methode gaat uit van de ingestelde Prioriteit in de Building Materials. Voorwaarde voor deze methode is dat er een overlap is tussen de elementen. Er wordt dan op basis van de ingestelde prioriteiten bekeken welke schil voorrang krijgt op de anderen. Wanneer de elementen niet overlappen is het niet mogelijk om een aansluiting te kunnen maken.


Wanden moeten de vloer overlappen. De wanden worden gemodelleerd vanaf/tot het dragende gedeelte van de vloer.
Op deze manier zorgt de Collision-methode ervoor dat schillen met een lagere prioriteit zullen wijken voor schillen met een hogere prioriteit.       

Wanneer de wanden niet tot het dragende gedeelte van de vloer gemodelleerd zijn kan er gebruik worden gemaakt van de Adjust functie (Edit > Reshape > Adjust Elements to  Slabs… ) om elementen te verlengen naar de vloer. 

Reference Line

De Reference Line-methode gaat uit van aansluitende referentielijnen van elementen. Door middel van de Auto Intersection wordt bij wand-wand aansluitingen en balk-balk aansluitingen automatisch de referentielijnen aangesloten, wanneer deze tegen elkaar worden gemodelleerd.
Schakel de Auto Intersection UIT (Options > Auto Intersection), wanneer tijdelijk geen aansluitingen gewenst zijn. Op reeds geplaatste wanden heeft deze optie geen invloed, alleen tijdens het tekenen van wanden of balken.
Referentielijnen kunnen zichtbaar gemaakt worden door bij View > On-Screen View Options > Wall & Beams Reference Lines  aan te zetten. Er wordt een dikke lijn met pijltje weergegeven ter plaatse van de referentielijn van de elementen.
Het knooppunt kan ook beïnvloed worden door de referentielijnen van de wanden te verleggen door Modify Wall Reference Line.
Edit > Reference Line and Plane > Modify Wall Reference Line.
De referentielijn wordt normaal gesproken gebruikt als lijn van waaruit de dikte van de wand wordt uitgezet en is dus maatbepalend, zodat het ontwerp ook correct blijft wanneer er later een dikkere of dunnere spouwwand gekozen wordt. Wanneer de referentielijn gebruikt is om het knooppunt te corrigeren, moet er dus extra gecontroleerd worden als de wanddikte gewijzigd wordt.
Het verleggen van de referentielijn kan van invloed zijn bij een als IFC geëxporteerd bestand

Connect

Roof, Shell en Morphs hebben een extra handeling nodig om op basis van Building Material Priority een aansluiting te kunnen maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Merge of Trim functies Design > Connect > Merge Elements of Trim Elements to Roof/Shell.  De Merge functie maakt het mogelijk dat de verbindingen tot stand komen. De Trim functie is enkel te gebruiken voor Roofs en Shells en zal naast een verbinding vormen ook een gedeelte (blijvend) wegknippen.

Solid Element Operations (SEO)

De Solid Element Operation zal enkel op basis van een element een snede/verbinding maken. De SEO kan gebruikt worden bij alle soort elementen.  De Merge functie voorafgaand aan de SEO zorgt ervoor dat de Building Materials zich in het overlappende deel eerst verbinden.

Wrapping

Naast een prioriteit kan bij een laag van een composietwand ook aangegeven worden of deze tot de Core van de wand behoort of niet. Deze Core speelt een rol bij de Partial Structure Display, bij het aansluiten van wanden met kolommen en bij trapezium wanden.
Bij de kolom instellingen kan een Wrapping methode gekozen worden. De kolom wordt losstaand geplaatst of opgenomen in de wand.
                     
Indien de 2e methode gekozen wordt, dan worden de lagen van de wand die Core aangevinkt hebben niet om de kolom heen verlegd, mits de kolom (deels) in de laag staat die de Core vormt.



                  Bij trapezium wanden is de Core de laag die vervormd.
                  Indien meerdere lagen als Core zijn aangevinkt, dan wordt de laag die in de meerlaagse arcering het laagst staat vervormd.
                  Dit is in principe de laag die het verst van de hartlijn ligt als deze niet is geoffset.





Verbindingen bepalen

Verbindingen worden gemaakt op basis van een aantal uitgangspunten. Hiervoor geldt onderstaande volgorde:
  1. Lagengroep nummer (Layer Intersection Group Number)
  2. Intersection Priority (Building Material)
  3. Junction Order bij wanden en balken
  4. Type element

Lagengroep nummer (Layer Intersection Group Number)

Kies bij de lageninstellingen of de elementen al dan niet een verbinding moeten aangaan. Document > Layers > Layer Settings.
Alleen elementen met eenzelfde 'Intersection Group' zullen met elkaar verbonden worden, mits er aan overige uitgangspunten wordt voldaan.

    
Variant met erker - Intersection Group ingesteld                                          Lagencombinatie: Variant met erker

    
Variant zonder erker - Intersection Group ingesteld                                    Lagencombinatie: Variant zonder erker

    
Variant zonder erker - Intersection Group vergeten                                     Lagencombinatie: niet ingesteld
Het Layer Intersection Group Number wordt in de lagencombinatie opgeslagen. Dus update de lagencombinaties wanneer u dit nummer wilt wijzigen. 

Intersection Priority (Building Material)

De meeste verbindingen worden geregeld op schilniveau in de Building Materials. Per schil kan een prioriteit (BMP: Building Material Priority) gegeven worden zodat de verbinding automatisch het gewenste knooppunt vormt.
Verbindingen beïnvloeden van knooppunten
Als elementen met elkaar een verbinding aangaan, worden gelijke Building Materials zoveel mogelijk met elkaar verbonden. Welke schillen daarvoor wel doorkruist mogen worden en welke niet, wordt bepaald door de toegekende Intersection Priority van de schillen. Een schil met een lagere prioriteit zal nooit een schil met een hogere prioriteit doorkruisen. (0 is de laagste prioriteit en 999 de hoogste). 

Bij aansluitingen van schillen wordt op basis van prioriteit de voorrang bepaald. Bij een gelijk Building Material en dus een gelijke prioriteit worden Building Materials samengevoegd. Bij een gelijke prioriteit en een andere Building Material kan de voorrang op elementniveau (Junction Order) bepaald worden. 

Indien de verbinding niet naar wens is kan de prioriteit van de schil gewijzigd worden.  Options > Element Attributes > Building Materials...
 
Deze wijzigingen in Building Materials gelden voor het volledige project. De verbindingen op andere plaatsen zullen dus ook veranderen.

Junction Order

Wanneer balken of wanden een gelijke Building Materials en dus een gelijke prioriteit hebben wordt er automatisch een voorrang gekozen. Deze is afhankelijk van de tekenrichting van de wand. Door de Junction Order is het mogelijk om de voorrang te kiezen. Een element met een lage Junction Order geeft voorrang aan elementen met een hogere Junction Order.
  1. Selecteer de wand of balk
  2. Ga naar de instellingen
  3. Ga naar Model
  4. Kies de gewenste Junction Order

    Bij een isolatie schil kan worden gekozen hoe de arcering van de isolatie zich moet gedragen.

Type element

Bij elementen op lagen met hetzelfde Layer Intersection Group Number en hetzelfde Building Material en dezelfde Junction Order bij wanden en balken, geldt de onderstaande volgorde voor de gereedschapssterkte: 
  1. Kolommen
  2. Balken
  3. Vloeren
  4. Wanden



Archief

Bekijk veel voorkomende problemen bij aansluitingen in het artikel  Aansluitingen tussen wanden, vloeren
Zie voor eerder versies dit artikel:


    • Related Articles

    • Splitlevel en gebouwen met verschillende verdiepingshoogten

      In de praktijk komen regelmatig gebouwen voor met verschillende verdiepingshoogten en verschillende vloerniveaus. Denk aan splitlevel-woningen of een situatie waar een nieuwbouw tegen een bestaand pand wordt aangebouwd en waarvan de ...
    • Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten

      Doel van het model vaststellen Belangrijk bij het opzetten van een gebouwmodel en de wens om in het model meer detailniveau aan te brengen is om, vooraf goed na te denken over de volgende vragen: Waarvoor wordt het model gebruikt, Welke gegevens ...
    • Archief - Verschil in de templates tussen verschillende ARCHICAD versies

      Zie hieronder de bijlagen van de volgende archiefbestanden over de inhoud en wijzigingen van de template van ARCHICAD: Nederland - Tip & Truc 004 Verschil tussen de templates NL (KeyMember Editie) van ARCHICAD 22 en 23 Verschil tussen de templates NL ...
    • Aansluitingen tussen wanden, vloeren

      In Archicad gaan elementen zoals wanden en vloeren automatisch verbindingen aan volgens vaste regels. Hieronder staan enkele bijzondere gevallen en mogelijke oplossingen. Aansluiting wand-vloer verbinding Als een wand eindigt bij de bovenkant van een ...
    • Archiveren van een project

      Een Archicad projectbestand (*.pln) bevat vaak koppelingen naar externe bestanden (onder andere bibliotheekelementen). Wanneer een bestand naar een andere partij verstuurd wordt (bijvoorbeeld de helpdesk) of na een aantal jaren weer geopend wordt ...