Voorbereidingen op het layouten; Views maken

Om het Archicad-model op lay-outs te plaatsen, moet eerst bepaald worden WAT, HOE en in welke schaal het model ‘op papier’ moet komen. Deze keuzen worden vastgelegd in de View Map.
De Views worden vervolgens op de layouts geplaatst. Een op een lay-out geplaatste View noemen we een Drawing.
Zie voor meer informatie over views op layouts plaatsen de artikelen:
  1. Snel (en ordelijk) meerdere views op één layout plaatsen
  2. Snel layouts maken, één View per layout
In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:
  1. Snel één View aanmaken
  2. Bestaande Views wijzigen
  3. Meerdere Views tegelijkertijd aanmaken
  4. Clonen (automatisch Views laten aanmaken)
  5. 3D venster en Rendering opslaan als View

Definitie View / Tekeningonderdeel

Een View is een weergave van het Gebouwmodel (plattegrond, doorsnede, gevel, etc.) waarbij de Lageninstelling, Model Weergave, Schaal, Graphic Override, Rotatie en Zoom zijn vastgelegd.
De verschillende vensters kunnen vaker voorkomen!
Bijvoorbeeld: 1x de Begane grond zonder interieur met bouwkundige arceringen en 1x de Begane grond met interieur en zwarte wanden.

Snel één View aanmaken

1. Activeer het juiste venster (Begane grond / Doorsnede AA / 3D Document etc.)
  2. Kies bij de Quick Options de gewenste Lagencombinaties, schaal, Structuurweergave, pennenset, Model View Option combinatie, Graphic Override Combination, Renovatiefilter en dimensioneringsset. Controleer of de tekening er naar wens uit ziet.
Als de gewenste lagencombinatie nog niet bestaat, maak deze dan eerst aan onder Documents.
Het is aan te raden om niet te werken met ‘Custom’ Lagensets, Model View Options of Graphic Override Combinations, deze zijn namelijk moeilijker aan te passen bij latere wijzigingen.
  1. Ga naar de Viewmap

en klik op de knop Save Current View…

Of klik met de rechtermuisknop op het actieve tabblad en kies Save as View...

Controleer de instellingen, inclusief de Floor Plan Cut Plane en kies bij Zooming voor Fit in window, tenzij bewust op een bepaald deel van de tekening is ingezoomd.
Vink ‘Ignore zoom when opening this view’ aan om tijdens het tekenen ingezoomd te blijven op een bepaald deel van het gebouw terwijl er gewisseld wordt tussen verschillende views.
De rotatie van een view, maakt deel uit van de zoom. Bij het aanvinken van ‘Ignore zoom when opening this view’ wordt dus ook de opgeslagen rotatie niet geactiveerd.
  1. Klik op Create
De View verschijnt in de Viewmap en krijgt automatisch dezelfde naam als het venster. Deze naam kan gewijzigd worden, maar het is beter om mappen aan te maken voor de verschillende groepen Views om de Views te structureren, zoals in de map Standaard, zodat de benaming altijd automatisch hetzelfde blijft als de naam van het venster. Naast de knop Save current View… zit de knop New folder…

Bestaande Views wijzigen

Bijna elk project bevat al standaard Views op het moment dat het project wordt aangemaakt (deze Views waren al aangemaakt in de template, het startbestand). Deze Views zijn uiteraard per project naar wens te wijzigen:
  1. Activeer in de Navigator de Viewmap.
  2. Selecteer de Views die gewijzigd moeten worden
  3. Klik op de knop Settings… onder in de Navigator
  4. Maak de gewenste wijzigingen:
    Kies een andere lagencombinatie, schaal, structuurweergave, pennenset, Model View Option, Floor Plan Cut Plane, dimensioneringsset en/of de gewenste Zooming.
  5. Klik op OK
Wanneer er een nieuwe Laag (Layer) is aangemaakt, en deze nieuwe laag zichtbaar moet worden in verschillende Views hoeven alleen de betreffende Layercombinations aangepast te worden ( Document > Layers > Layer Settings… Vergeet niet te updaten!). De Views die verwijzen naar deze Layercombinations laten dan automatisch ook deze nieuwe laag zien. Dit geldt ook voor de Model View Option Combinations. Pas de combinaties naar wens aan en sla deze opnieuw op onder dezelfde naam zodat alle Views die deze combinaties actief hebben wijzigen.

Meerdere Views tegelijkertijd aanmaken

Om snel meerdere Views tegelijkertijd aan te maken, is het makkelijker om vanuit de Organizer te werken. De Organizer bevat twee Navigators naast elkaar.
  1. Open de Organizer via de Window > Palettes > Organizer of via de Navigator met Show Organizer:

2. Kies in de Organizer links voor de Projectmap en rechts voor de Viewmap,
    zodat de View Editor actief wordt

3. Selecteer (1) altijd eerst links in de Projectmap de map of vensters uit een map waar Views van aangemaakt moeten worden
  4. Kies (2) vervolgens onder de View Settings & Storing Options de gewenste Lagencombinatie, schaal, penset, Model View Option Combinatie, dimensionset en Zooming(Fit in window)
  5. Klik op (3) Save View >>> of sleep de selectieset naar rechts
    (De op dat moment actieve instellingen worden opgeslagen bij de Views)
  6. Bij het verslepen/saven van een hele map, bijvoorbeeld ‘Stories’, wordt er automatisch een map met dezelfde naam aangemaakt in de Viewmap. Deze map kan vervolgens van naam gewijzigd worden, door de map aan te klikken (4) en onderin bij de View Properties de naam te wijzigen (5).
  7. Maak indien gewenst in de Viewmap nog extra mappen aan om de Views te structureren.
    Sleep de mappen en Views op de juiste plaats en volgorde.
Als de juiste Layer Combination of Model View Option Combination niet aanwezig is, maak deze dan aan. Stel de Lagen of Model View Options naar wens in (via het menu Document) en sla ze op als een combinatie.
Deze combinaties zijn ook makkelijk tijdens het werken in dit project. Wanneer aangepaste lageninstellingen niet worden opgeslagen als een Combination voor het maken van de Views, komt er bij de instellingen van de Views ‘Custom’ te staan. Er bestaat dan geen duidelijk overzicht welke lagen er precies ‘aan’ staan en of het dezelfde lagen zijn als in een andere view met een ‘Custom’ Lagenset. Bovendien moeten dan alle Views handmatig gewijzigd worden wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe laag aanmaakt wordt die zichtbaar moet zijn in de verschillende Views.

Clonen (automatische views)

In Archicad kunnen er ook automatisch Views aangemaakt worden van alle vensters uit een bepaalde projectmap (Stories, Elevations, Sections, Details, Worksheet, Interior Elevations). Wanneer er nieuwe vensters in deze projectmap worden aangemaakt, worden er ook automatisch nieuwe Views van aangemaakt.
Een Clone bevat altijd alle vensters uit de betreffende projectmap, dus alle verdiepingen of alle doorsneden. Het is niet toegestaan om één View uit een Clone te verwijderen. Wordt dit toch gedaan, dan wordt de gehele Clone verwijderd.
In principe gelden dezelfde settings voor alle Views van een Clone.
Het is wel mogelijk om achteraf in de Settings de schaal van één of meer Views uit de Clone te wijzigen. (zie paragraaf Bestaande Views wijzigen).
Zo kan bijvoorbeeld een Clone worden gemaakt van alle Detailvensters echter kunnen er in die Clone enkele Views een andere schaal mee krijgen.
  1. Ga in de Navigator of de Organizer naar de Viewmap,
  2. Klik onderin op de knop Clone a Folder…

3. Kies de gewenste projectmap

4. Maak de gewenste instellingen
Kies een lagencombinatie, schaal, structuurweergave, pennenset, Model View Options, Dimensionset en/of de juiste Zooming. (De Floor Plan Cut Plane moet van te voren of achteraf ingesteld worden.)
  1. Kies eventueel direct bij Name: voor Custom en geef de gewenste naam voor de Clonemap op
  2. Klik op Clone
De Clone wordt aangemaakt in de Viewmap en is direct herkenbaar aan de map waarmee deze wordt weergegeven:
  1. Klik indien de map naam nog niet direct gewijzigd is op de map en wijzig onderin bij de Properties de naam naar een goede herkenbare naam
Maak van de Views die in elk project terugkomen goede Clones aan in de bureautemplate, zodat ze niet elke keer opnieuw aangemaakt hoeven te worden.

3D venster en Rendering opslaan als View

Ook 3D vensters en Renderings kunnen als View opgeslagen worden en op de lay-out worden geplaatst. Hierdoor kunnen zorgvuldig gekozen camerastandpunten en de Photorendering Settings worden vastgelegd. En kunnen er makkelijk nieuwe renderings gecreëerd worden van het gewijzigde model en geüpdate op de layouts.
  1. Stel de Photorendering Settings naar wens in en controleer deze
  2. Open het 3D venster met het gewenste camera standpunt
  3. Activeer in de Navigator de Viewmap en kies voor Save current View

Of klik met de rechtermuisknop op het actieve tabblad en kies Save View
  4. Bij het tabblad 3D only kan er gekozen worden voor
    Generate in: 3D Window of Photorendering Window
    De Photorendering Settings worden opgeslagen bij de View

5. Geef de View een duidelijke naam
Selecteer na het plaatsen van de View van een Photorendering Window op de layout het plaatje en open de Drawing Settings. Kies daar voor Manual Update, zodat de rendering niet steeds opnieuw doorgerekend wordt wanneer de layout geactiveerd wordt.
Bij het maken van de 3D View kan indien gewenst gebruik gemaakt worden van de Marquee of van de 3D Cutaway, wanneer slechts een gedeelte van het model weergegeven moet worden. Onder View > Elements in 3D View > 3D Cutting planes kunnen de snijvlakken voor de 3D Cutaway ingesteld worden.