Werken met de Global Library

Werken met de Global Library

Global Library


Vanaf Archicad 28 kan gekozen worden om gebruik te maken van een nieuw type bibliotheek: de Global Library. De oude (tot en met Archicad 27) bibliotheken heten Monolith Libraries.
Bibliotheken bestaan voortaan uit diverse Library Packages die overal ter wereld hetzelfde zijn. Aanvullende bestanden zorgen ervoor dat de inhoud vertaald en aan regionale standaards aangepast wordt.
Voordeel van de nieuwe systematiek is dat de bibliotheekmigratie bij een nieuwe Archicad versie voortaan te vervallen komt en dat updates sneller uitgerold kunnen worden. De benamingen van de nieuwe objecten is daarom ook versieonafhakelijk. 'Bankenopstelling 27' wordt bijvoorbeeld 'Bankenopstelling'.
De nieuwe bibliotheken zijn in principe compatibel met de oude maar het vervangen heeft consequenties. In dit artikel worden de opties voor lopende projecten, teamwork projecten en templates besproken.

Omdat het omzetten van templates, projecten en bibliotheken voor gebruik met de Global Library een bewerkelijke en foutgevoelige klus kan zijn: 
Alert
Rond lopende projecten af met de 'oude', monolithische 27 bibliotheek.

Wat is het?

Vanaf 28 wordt Archicad geleverd met een 'Global Library'.
Bij het starten van een nieuw project in Archicad 28 met behulp van een hiervoor geschikte template, wordt een verzameling van meerdere bibliotheek bundels geladen, de zogenaamde 'libpacks'.

Dit in plaats van één grote, versie-afhankelijke, 'monolithische' bibliotheek.

Voordelen

  1. Met de komst van de Global Library vervalt de noodzaak om bij nieuwe updates van Archicad bibliotheken te migreren. De bibliotheek elementen uit Archicad 28 zullen ook in 29, 30, ... onveranderd blijven werken.
  2. Omdat de bibliotheek bundels veel kleiner zijn, kan de ontwikkeling van bibliotheken kan een stuk sneller gaan en komen nieuwe, aangepaste objecten sneller beschikbaar.
  3. De bibliotheek bundels van alle landen zijn voor alle gebruikers beschikbaar, en de taal waarmee de objecten geplaatst worden zijn flexibel in te stellen. Stel: je hebt een project in Japan, dan kan je de Japanse bibliotheek laden en de specifieke leefmatjes-objecten plaatsen in jouw project. In jouw taal. Download onder aan dit artikel een PDF bestand met daarin een overzicht van de Bibliotheek Bundels die niet standaard worden geladen. 
Alert
Het laden en gebruiken van bibliotheken uit andere landen (met name Ramen en Deuren) kan nadelige gevolgen hebben voor de Model View Options, ramen- en deurenstaat en texturen van surfaces. 

KeyMember Editie

Ook de KeyMember Editie maakt voortaan gebruik van Library Packages. Deze zijn al aan de Archicad 28 KME templates gekoppeld en worden automatisch geladen na de installatie van de KeyMember Editie. Het opzetten van nieuwe projecten o.b.v. de KME templates is dus direct zonder tussenkomst van extra handelingen mogelijk.

Combineren van verschillende soorten bibliotheken

Naast de nieuwe Library Packages kunnen nog steeds de bestaande Library Container Files (*.lcf) en losse mappen met bibliotheekobjecten geladen worden. Dit maakt het mogelijk dat een bestaande bureau- of projectbibliotheek naast de nieuwe bibliotheken geladen kan worden.
Let dan erop dat bibliotheken / objecten niet dubbel geladen worden. Dat zal tot 'Duplicate objects' leiden en kan zoals in eerdere versies de functionaliteit van sommige objecten verstoren.

Conversie naar Global Library

Met de introductie van de Global Library in Archicad 28 zijn de bibliotheken van Graphisoft helemaal vernieuwd. Deze verandering is zodanig dat er niet met een normale migratie bibliotheek kan worden gewerkt. Met het proces in het artikel Bibliotheekconversie naar Global Library KME kan een project toch worden omgezet naar Archicad 28.

    • Related Articles

    • Werken met permanente hulplijnen

      In Archicad zijn er twee soorten hulplijnen: Permanente hulplijnen: de oranje 'Guide Lines'  Deze worden gebruikt voor hulplijnen die vaker gebruikt moeten worden en bijvoorbeeld hoofdlijnen in projecten aangeven. Tijdelijke hulplijnen: de blauwe ...
    • Objecten maken met de Library Part Maker

      Met Archicad 26 komt er een nieuwe mogelijkheid bij voor het maken van objecten, de Library Part Maker. Hiermee kunnen objecten, ramen, deuren, daklichten en lampen worden gemaakt. Belangrijkste verschil met de standaard methode is dat het ...
    • Aan de slag met de MEP Modeler

      Sinds Archicad 24 is de MEP Modeler geïntegreerd in Archicad.  Afzonderlijke licentie en installatie zijn niet meer nodig.   Mocht men nog aan de slag willen gaan met de MEP Modeler add-on in Archicad 23 of ouder, zie dan het artikel:  Archief: MEP ...
    • Numeriek werken

      Door gebruik te maken van de Tracker (Coördinaten invoerbox), kan in Archicad numeriek een lengte ingevoerd of een begin- of eindpunt bepaald worden. Met behulp van de Snap Guides (tijdelijke hulplijnen) of de SHIFT-toets kan orthogonaal en onder een ...
    • BIMproof werken

      Voordat aan een project begonnen wordt, is het belangrijk te bedenken wat het doel van het 3D model is. Er kan dan efficiënt naar dat doel toe gewerkt kan worden. Waar gaat het model voor gebruikt worden? Is het model alleen voor intern gebruik? Is ...