Werken met permanente hulplijnen

In Archicad zijn er twee soorten hulplijnen:
  1. Permanente hulplijnen: de oranje 'Guide Lines
    Deze worden gebruikt voor hulplijnen die vaker gebruikt moeten worden en bijvoorbeeld hoofdlijnen in projecten aangeven.
  2. Tijdelijke hulplijnen: de blauwe 'Snap Guides'
    Deze zijn handig om tijdens het modelleren in Archicad. Het werken met Snap Guides en Snap Points staat uitgelegd in Werken met tijdelijke hulplijnen en -punten.

Guide Lines

De belangrijkste kenmerken van Guide Lines zijn:
  1. Ze kunnen in alle tekenvensters van Archicad geplaatst worden
    Plattegronden (over alle verdiepingen zichtbaar), doorsneden, gevels en 3D, 3D Document
  2. Ze worden opgeslagen in het project
  3. Ze worden nooit afgedrukt
  4. Ze kunnen recht en rond zijn
  5. Ze lopen oneindig door tenzij ze als Guide Line Segment getekend zijn

Plaatsen Guide Lines

Guide Lines kunnen in de lege ruimte geplaatst worden of er kan worden gerefereerd aan bestaande elementen:
  1. Zorg dat de knop ‘Guide Lines’ ingedrukt is (1)

Aan de vier zijden is een Guide Line Tab zichtbaar

2. Sleep een Guide Line in het tekenvenster vanuit een Guide Line Tab aan de zijden van het venster (2)
  3. Door boven een bestaand element te gaan staan neemt de Guide Line de richting hiervan over
  4. Laat los op de gewenst plaats

Guide Lines Segments

Dit zijn stukjes hulplijn:
  1. Zorg ervoor dat de knop ‘Guide Lines’ ingedrukt is (1)
  2. Kies uit het menu 'Create Guide Line Segment'
  3. Teken een Guide Line Segment zoals een lijn getekend kan worden
Met Shift+L kan onmiddellijk een Guide Line Segment getekend worden.

Verbergen Guide Lines

Het verbergen van de Guide Lines gebeurt door de Guide Lines functie uit te zetten. De sneltoets hiervoor is 'L'.

Verwijderen Guide Lines

Het verwijderen van de Guide Lines kan op verschillende manieren:
  1. Via het menu dat is op te roepen via het pijltje naast de Guide Line functie knop
  2. Via het rechtermuisknopmenu dat wordt opgeroepen op een Guide Line

Alle Guide Lines verwijderen

Kies uit het menu: 'Remove All Guide Lines'
Dit werkt per tekenvenster, waarbij de verdiepingen als een geheel gezien worden.

Specifieke Guide Lines verwijderen

Dit gebeurt grafisch:
  1. Kies uit het menu 'Erase Guide Lines'
    De cursor verandert in een gum
  2. Klikken op de Guide Line(s) die verwijderd moet worden
Het verwijderen van één Guide Line kan via het rechtermuisknopmenu ook met de optie 'Remove Guide Line'.

Verplaatsen Guide Lines

Het verplaatsen van hulplijnen kan grafisch en numeriek. Daarnaast kan het soms handiger zijn een nieuwe hulplijn te tekenen en de oude te verwijderen.

Grafisch

Guide Lines kunnen als volgt verplaatst worden:
  1. Roep op de Guide Line Handle op (door boven een Guideline te hangen)
  2. Klik op de Guide Line Handle en houd de muisknop ingedrukt
  3. Sleep de lijn naar de gewenste plaats

Numeriek

Het verplaatsen van een hulplijn over een exacte afstand werkt als volgt:
  1. Roep op de Guide Line Handle op
  2. Klik op de Guide Line Handle en houd de muisknop ingedrukt
  3. Sleep de lijn in de gewenst richting
  4. Druk 'D' of 'TAB' in
    De Tracker wordt nu actief.
  5. Vul de afstand in waarover de hulplijn verplaatst moet worden in
  6. Klik 'ENTER'
Zie voor meer informatie over numeriek werken het artikel: Numeriek werken.

Kopiëren Guide Lines

1. Roep op de Guide Line Handle op
  2. Klik op de Guide Line Handle en houd de muisknop ingedrukt
  3. Houd tijdens het verslepen de CTRL-toets (Windows) of ALT-toets (Mac) ingedrukt
    Archicad maakt nu een kopie van deze Guide Line.