Zone oppervlakten

Zone oppervlakten

Met het Zone-gereedschap kunnen verschillende berekeningen geautomatiseerd worden. Zo kan bijvoorbeeld het bruikbaar oppervlakte onder een schuin dak worden berekend, de omtrek of de inhoud. 
Dit is handig in te zetten ten behoeve van bijvoorbeeld een bouwvergunning, waarbij gebruiksoppervlak en verblijfsgebieden moeten worden aangegeven in het model. Lees hiervoor ook het artikel: Oppervlakten en inhoud volgens NEN 2580.
Deze oppervlakten van de Zone kunnen weergegeven worden in de plattegrond:

Hieronder in het artikel worden het Gemeten (1), Gemeten netto (2), Gereduceerd(3) en Berekend oppervlakte(4) verder toegelicht.

Meer informatie over de weergave van Zones op de plattegrond staat in Weergave Zone in 2D en 3D.
Met de Zone-stempel van de KeyMember kan de weergave voor welke hoeveelheden zichtbaar gemaakt per plattegrond geregeld worden met de Model View Options.

Inzicht in de oppervlakte berekening

In de Settings van het Zone-gereedschap zijn onder het tabje 'Area Calculation' de verschillende oppervlakten te vinden die met het Zone-gereedschap automatisch berekend kunnen worden. 

1. Measured Area = Gemeten oppervlakte

Deze methode geeft het oppervlak weer zoals dat is getekend plus de ruimte van nissen van ramen en deuren. Als de zone wordt opgerekt, wordt direct het nieuwe oppervlak getoond. 
De instellingen voor de deur- en raamnissen bevinden zich in Options > Project Preferences > Zones. Zie voor meer informatie hieronder bij het onderdeel '3. Reduced Area = Gereduceerd Oppervlakte' en dan bij de 'Project Preferences'. 
Het Gemeten oppervlakte volgt direct wijzigingen aan de polygoon, echter bij het toevoegen of verwijderen van ramen of deuren, of het veranderen van de 3D geometrie dient de zone te worden geüpdatet. Zie hieronder bij het onderdeel 'Updaten Zones' hoe dit in zijn werk gaat.

2. Measured Net Area = Gemeten netto oppervlakte

Deze waarde is gelijk aan die van het Gemeten oppervlakte (1). Bij het gebruik van de constructie methode Reference Line    zal deze het oppervlakte tot aan de referentielijn laten zien. 
Met de Constructie methode Reference Line met de optie 'Gross' kan het Bruto oppervlakte van een ruimte worden berekend. Zet de referentielijnen van de wanden bij de buitenwanden op Outside Face en bij de binnenwanden bijvoorbeeld op Center. Bij de Measured Area is dan het bruto volume van de Zone uit te lezen. 
Voor de weergave van de Zone op de plattegrond is het aan te raden om met Display Order de Zone naar voren te halen en de achtergrond kleur op doorzichtig te zetten. 

Zie voor meer informatie over deze constructie methode van Zones het artikel: De werking van het Zone gereedschap en dan het onderdeel Constructiemethode. 

3. Reduced Area = Gereduceerd Oppervlakte

Dit is het Gemeten netto oppervlakte (1) verminderd met elementen die in de ruimte staan of onder een bepaald niveau.
Bij 2a is te zien wat de oppervlakten die van het gemeten oppervlakten afgetrokken worden. De regels die hiervoor gelden kunnen ingesteld worden in de Project Preferences. 

Project Preferences

De regels die gebruikt worden voor het berekenen van hoeveelheden voor de Zones zijn te vinden onder:
  1. Options > Project Preferences > Zones 

  1. Als er nissen aanwezig zijn in de ruimte die voldoen aan de gestelde voorwaarden, worden deze opgeteld bij het oppervlakte.
  2. Wanden en kolommen kunnen worden afgetrokken van het oppervlakte als deze voldoen aan de gestelde voorwaarden in dit venster én overeenkomstig zijn ingesteld in de Element Settings. Bijvoorbeeld een wand is per definitie een begrenzing van de ruimte (Zone Boundary), tenzij een andere relatie is ingesteld (bijvoorbeeld Substract from Zones).
  3. Een zone kan niet-bruikbare ruimte , onder een hellend dak, uitsluiten. Dit kan alleen als de Zone ook de overeenkomstige geometrie heeft. Dat wil zeggen dat de Zone daadwerkelijk is afgesneden onder een dak met SEO, Trim of Crop.

4. Calculated Area = Berekend Oppervlakte

Het Gereduceerd oppervlakte (2) verminderd met de reductiefactor (3a).
Deze methode geeft het oppervlak weer inclusief effecten van nissen, wanden, kolommen en daken. Zie voor meer informatie hierboven bij het onderdeel '3. Reduced Area = Gereduceerd Oppervlakte' en dan bij de 'Project Preferences'. Als er wijzigingen zijn gemaakt die het oppervlak beïnvloeden, moet deze zone altijd geüpdatet worden. Zie hieronder bij het onderdeel 'Updaten Zones' hoe dit in zijn werk gaat. 

Updaten Zones

Iedere keer als er een wijziging gedaan wordt aan de Zone of een onderdeel dat een relatie heeft met die Zone, zoals de bovengenoemde ramen en deuren, moet deze Zone geupdate worden. Dit om te zorgen dat het juiste oppervlakte getoond/berekend wordt. Ga hiervoor naar de Update knop in de knoppenbalk   of het menu Design > Update Zones. Het Update Zones menu wordt dat geopend.

Hier kan gekozen worden om alle Zones te updaten of, als er eerst één of meerdere Zones geselecteerd worden, om enkel deze selectie te updaten. 

Vanuit de plattegrond zullen alleen die Zones uit die verdieping worden geüpdatet.
Moeten alle zones van het hele project geupdate worden, dus over meer verdiepingen geüpdatet, doe dit dan vanuit het 3D venster. De zones hoeven hierbij niet geselecteerd te worden of in 3D zichtbaar te zijn (de laag waarop ze staan moet wel getoond worden).
Wijzigingen tijdens update:
  1. Aanpassen aan nieuwe begrenzingen
  2. Dit gebeurt vanuit het Referentiepunt van de Zone. Het Referentiepunt is het punt dat bij de eerste plaatsing is aangeklikt en is herkenbaar aan het kruisje bij selectie van de Zone. Indien gewenst kan dit punt verplaatst worden met behulp van het Pet Palette.
  3. Nieuwe hoeveelheden na een SEO, Trim of Crop
  4. Verwerken van ramen en deuren, kolommen en wanden, volgens de rekenregels in de Project Preferences
Resultatenvenster Update Zones:
Update goed verlopen
De zone is getekend met de handmatige methode
De zone is niet geüpdatet, want deze is geblokkeerd
De zone doorsnijdt zichzelf
Het referentiepunt ligt buiten de zone
De begrenzing kan niet meer gevonden worden.

Wordt er gebruik gemaakt van lijnen met de eigenschap 'Zone Boundary' dan moet het updaten altijd vanuit de plattegronden gebeuren. Updaten vanuit 3D geeft dan risico op foutieve vormen van de Zones.
Door bij de plaatsingsmethode heen-en-weer te wisselen tussen Automatisch en Handmatig kunnen snel de geselecteerde Zones geüpdatet worden.
Het is aan te raden dit updaten te doen vóór iedere documentatie cyclus.

Voor meer informatie over het instellen van het aantal weer te geven decimalen bij de oppervlakten zie het artikel: Instellen weergave waarden voor zones.
    • Related Articles

    • Instellingen van de Zone-stempel KeyMember Editie

      Dit artikel gaat over de instellingen van de Zone-stempel van de KeyMember Editie. Voor algemene instellingen van de Zone en het plaatsen van de Zone, lees het artikel over de werking van het Zone-gereedschap. Een korte demonstratie van de ...
    • Berekening Zone Oppervlak en Inhoud

      Ten behoeve van de bouwvergunning moeten gebruiksoppervlak en verblijfsgebieden worden aangegeven in het model. Het is mogelijk om dit met behulp van de berekeningsmethode voor Zones te laten berekenen. Lees hiervoor ook het artikel: Oppervlakten en ...
    • Oppervlakten en inhoud volgens NEN 2580

      In dit artikel wordt de werkmethodiek beschreven om de onderstaande informatie uit het model te halen: Bruto oppervlakten (BVO) en inhoud (door middel van Morphs en Zones) Netto oppervlakten (NVO) en inhoud (door middel van Zones) Tarra oppervlakten ...
    • Weergave Zone in 2D en 3D

      Dit artikel gaat over de weergave van Zones in 2D en 3D. Voor meer informatie over de werking van het Zone-gereedschap zie het artikel: De werking van het Zone-gereedschap . Voor meer informatie over hoeveelheden die van een Zone uitgelezen en ...
    • De werking van het Zone-gereedschap

      Het Zone-gereedschap is een zeer uitgebreid gereedschap en kan gebruikt worden voor zowel eenvoudige als complexe taken in kleine of grote projecten. In dit artikel wordt de werking van het Zone-gereedschap beschreven. Voor meer informatie over de ...