Archicad - Add-ons

Voor Archicad worden zowel door KUBUS, Graphisoft en andere partijen add-ons ontwikkeld. Dit zijn aanvullingen op het programma die extra functionaliteiten bevatten. Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte add-ons.
Bij de installatie is het van belang alle lopende versies van Archicad af te sluiten.

KUBUS - KeyMember Editie

Programma van Eisen

De Programma van Eisen Add-on is onderdeel van de  KeyMember Editie  en is na installatie van de KeyMember Editie terug te vinden in het menu item 'KeyMember'.
Voor het gebruik zijn templates voor Excel en Numbers voorbereid:
Het gebruiken van de add-on staat uitgelegd in het Helpcenter artikel:  Programma van Eisen Add-on

Ramen en deuren add-on

De  Ramen en deuren add-on  is bedoeld om zelf ramen en deuren te maken en is onderdeel van de  KeyMember Editie . De Add-on is na de installatie van de KeyMember Editie terug te vinden in het menu item 'KeyMember'.

Meetstaat Manager

De Meetstaat Manager is onderdeel van de KeyMember Editie BE en is na installatie van de  KeyMember Editie  terug te vinden in het menu item 'KeyMember'.
Lees voor gebruik of het overzetten van projecten de  informatie over de Meetstaat Manager .

DesignLCA

Met de gratis DesignLCA add-on voor Archicad kan een ontwerp levencyclus berekening op een Archicad-project worden uitgevoerd vanaf een vroeg stadium in de ontwerpfase. Deze add-on is ontwikkeld door Graphisoft Denemarken en is geïntegreerd in de KeyMember installatie.

Graphisoft

Goodies

Goodies zijn gratis add-ons die zijn ontwikkeld door Graphisoft om Archicad uit te breiden met specifieke functies. Alle Goodies kunnen in één keer geïnstalleerd worden met het Archicad-Goodies-Suite installatieprogramma. Ze zijn gebaseerd op legacy-code die Graphisoft iet meer ondersteunt, maar werken in het algemeen goed. Voel de vrijheid ze te gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze niet worden gerepareerd of geüpgraded.

De Goodies bestaan uit:
  1. 3D Studio In
  2. Accessories
  3. Check Duplicates Tool
  4. Construction Simulation
  5. Interior Wizard
  6. Intersections in Layer combinations
  7. Mesh to Roof Tool
  8. Polygon Counting Tool
  9. Profiler
  10. Ral Colour System
Goodies zijn taal- en versiespecifiek. Download dus dezelfde taalversie als de gebruikte Archicad versie. Doorgaans is dit de Nederlandstalige versie.
Het kan zijn dat de menu-items handmatig moeten worden toegevoegd: Goodies/ Add-ons na installeren in de werkomgeving tonen

MEP Modeler

Vanaf Archicad 24 is de MEP Modeler geïntegreerd in Archicad.
Oudere versie kunnen gedownload worden van de  website van graphisoft . Kies bij gebruik van de Nederlandstalige versie van Archicad voor de INT versie. In de educatie- en trialversie is deze direct te gebruiken. Voor de commerciële versie is een aanvullende licentie nodig.

Revit: RFA & RVT Geometry exchange

1. Archicad 24 - RFA & RVT Geometry exchange
    Kies voor de INT versie.
  2. User Guide van Graphisoft
  1. Archicad 23 en ouder - RFA & RVT Geometry exchange
    Kies de download passend bij de versie van Archicad en het besturingssysteem.

Rhino-Grasshopper

De benodigde onderdelen kunnen worden gedownload van de  website  van Graphisoft.
Het gebruiken van de add-on staat uitgelegd bij de  artikelen  over Rhino-Grasshopper.

OPEN BIM

BCF Manager

De BCF Manager wordt met de KeyMember Editie automatisch mee-geïnstalleerd en is te vinden in het menu item 'BIMcollab'

Mocht deze ontbreken, dan zijn de BCF Managers te vinden op de  downloadpagina van BIMcollab .

Archicad-Solibri connection

1. Archicad-Solibri connection
    De Internationale versie (INT) kan worden gebruikt in Nederland en België.
Lees voor het gebruik de uitleg in het artikel over de   directe verbinding tussen Archicad en Solibri .

SimpleAddon

SimpleAddon  zijn kleine applicaties van een externe partij om extra functies aan Archicad toe te voegen. Ondersteuning van deze add-ons wordt verzorgd door de leverancier.  Hieronder enkele voorbeelden van deze add-ons:
  1. Place gutter
    Deze add-on maakt regengoten en regenpijpen, en positioneert ze automatisch langs de geselecteerde daken.
  2. Roof support
    Deze add-on helpt met het automatisch plaatsen van dak-elementen zoals gordingen en spanten volgens een polygoon.
  3. Place ridge tile
    Deze add-on maakt nokpannen, en positioneert ze automatisch langs de geselecteerde daken.
  4. Section Copy
    Aan de hand van deze add-on kunnen elementen in snede- en gevelvenster gekopiëerd of gespiegeld worden.
  5. Zone name
    In snedes en gevels kunnen zone-namen weergegeven worden met behulp van deze add-on.
  6. Travel distance
    Lengtes van vluchtwegen kunnen eenvoudig weergegeven worden inzet grondplan met behulp van deze add-on.

Visualisatie

Twinmotion

Dit is een programma om visualisaties en 3D animaties te maken. Lees een  korte uitleg over de installatie en koppeling met Archicad  of download van de website van Twinmotion het  programma  en de  Datasmith exporter  voor Archicad.

Datasmith Exporter

De Datasmith Exporter is een  add-on  die het mogelijk maakt om een Archicad model te exporteren als een '.udatasmith' bestand en kan vervolgens geopend worden in Unreal Engine 4. Uitleg over de werking staat in  een Archicad model in Unreal Engine 4 gebruiken .

Productiviteit

ArchiSuite

Cigraph is een betrouwbare Italiaanse software leverancier, die tal van add-ons voor Archicad aanbiedt. De ArchiSuite  bevat alle add-ons.

Ci Tools for Archicad

Centrale Innovation is een bedrijf uit Nieuw-Zeeland dat  add-ons voor Archicad  maakt.

Onizu

Aangepaste hoeveelheidsanalysetool voor Archicad die een uitgebreide interface biedt om hoeveelheden uit het model op te halen op basis van een reeks criteria.
Exporteer het naar XLS of upload het naar een cloudgebaseerd systeem.

Bernd Schwarzenbacher

Bernd Schwarzenbacher is een Oostenrijkse ontwikkelaar die add-ons maakt voor Archicad. Deze zijn te bekijken op zijn website
  1. Room Coverings: Een add-on om een schil met afwerkingen aan zones te kopplen
  2. Live TOP-stamp: De mogelijkheid om verschillende Zones bij erlkaar op te tellen en direct in de plattegrond te tonen

Overig

Op de website van Graphisoft staan nog meer add-ons