Afschotisolatie

Daken

Stel het dakgereedschap in op de gewenste helling en zet de randen op verticaal. Zorg dat de isolatie de dikte heeft van het hoogste punt.
Afhankelijk van de onderstaande methodes kies de geometrie methode Single Plane (1) of Multi-Plane (2)

Diepste punt aan de rand

Als het dak naar de buitenkant afwatert, kan een normaal dak met het Multi-Plane Roof worden gemodelleerd.
  1. Modelleer het dak langs de buitenkant van het gebouw
  2. Trek nu de onderliggende dakvloer (Slab) van de isolatie af met Solid Element Operations

Single Plane Roof (Diepste punt in het midden)

1. Plaats de Pivotline van de daken vanuit het diepste punt en modelleer de daken van deze lijn naar buiten
  2. Maak verbindingen tussen de daken met de Control-klik methode van de basiscursus
    (buitenkant en middellijn zijn verticaal, dus die zijn al goed)
  3. Trek nu de onderliggende dakvloer (Slab) van de isolatie af met Solid Element Operations

Multi-plane Roof (Diepste punt in het midden)

Stel de gewenste dakhelling in, maar maak het een positieve waarde. Er kan namelijk geen negatieve helling worden opgegeven bij een Multiplane.
  1. Modelleer de volledige omtrek van het dak
  2. Laat nu het Multi-plane uiteenvallen door het dak te selecteren en in het rechtermuisknop menu de optie 'Split into Single Plane Roofs' te kiezen

3. Selecteer alle daken en maak de eerder ingevulde helling negatief
  4. Trek nu de onderliggende dakvloer (Slab) van de isolatie af met Solid Element Operations

Solid Element Operations

1. Selecteer de isolatie en kies uit het rechtmuisknop menu Connect > Solid Element Operations. De isolatie is nu toegevoegd als 'Target'
  2. Selecteer nu de dakvloer (eventueel ook de dakopstanden) en klik op de knop 'Add as Operator'
  3. Kies als Operation 'Substract with downward extrusion'
  4. Voer de actie uit door op Execute te klikken.

Mesh

1. Modelleer de buitencontour met een Mesh
  2. Selecteer de Mesh met Shift-Select en kies de Polygoon methode.
  3. Teken de middenlijn in de geselecteerde Mesh, klik nogmaals op het laatste punt om af te sluiten. Kies daarna de optie New Mesh Points > Add New Points

4. Klik binnen de geselecteerde Mesh op een punt of rand en kies Elevate Mesh Point en geef de gewenste hoogte op

5. Meer informatie in dit artikel over de Mesh

Opwerken doorsnede

Het is niet altijd nodig om afschotisolatie te modelleren. Soms is het genoeg om een doorsnede op te werken. In de KeyMember Editie is een object aanwezig in de map 01 Detail algemeen > 2D arceringen > 2D afschotisolatie

Opwerken plattegrond

In de KeyMember Editie is een object '2D Afschot' in de map 01 Algemeen > 2D tekst en maatvoering. Hiermee kan een pijl in de plattegrond worden geplaatst met de gewenste afschotrichting en helling. Het object kan ook omrekenen van millimeters per strekkende meters (mm/m1) naar graden of procenten en omgekeerd.