Arceringen (uit gevelaanzichten) berekenen

De gebruikelijke methode om informatie uit het Archicad 3D model te genereren is door gebruik te maken van de  (Interactive) Schedules. Hiermee kunnen hoeveelheden overzichten en stuklijsten worden gegenereerd. Deze informatie is gekoppeld aan het 3D model en zal dus ook na wijzigingen correcte informatie geven. Voor de Belgische markt kan er naast de (Interactive) Schedules ook gebruik worden gemaakt van de Meetstaat Manager Add-on.

In dit artikel bespreken we een methode, waarmee op een snelle 'hands-on' manier op elk gewenst moment specifieke (2D) informatie kan worden opgevraagd. Waar het gebruik van de (Interactieve) Schedules niet voorziet in het berekenen van 2D arceringen in gevels (wel in plattegronden) of informatie over 2D lijnen, kan dat wel door gebruik te maken van het Element Information Palette. Met de export functie naar Excel of Numbers kunnen de totalen worden berekend.

De Element Information functie kan ook worden toegepast op 3D elementen.

Toepassingsmogelijkheden

Het Element Information Palette kan gebruikt worden om informatie op te vragen van geselecteerde 2D en 3D elementen. Het Element Information Palette is te openen via  Window > Palettes > Element information. Gebruik de knoppen om specifieke eigenschappen weer te geven voor:
  1. Classifications & Properties
  2. Lengte
  3. Oppervlak
  4. Hoogte
  5. Surface Oppervlak
  6. Volumes

In situaties waarbij het niet nodig of wenselijk is om een (Interactive) Schedule op te zetten kan gebruik worden gemaakt van het Element Information Palette. Als er informatie gewenst is van specifieke geveldelen bijvoorbeeld. Denk aan gedeelten van (sier)metselwerk, schilderwerk of plaatmateriaal. Of specifieke glasvlakken die nodig zijn voor bepaalde berekeningen. De toepassingen zijn legio en zeer 'hands-on'. Het is niet nodig om geveldelen hiervoor 'op te knippen'. Met deze methode wordt het aanzicht eerst omgezet naar 2D arceringen die vervolgens kunnen worden berekend.
Gebruik de methode ook voor het optellen van lengten van lijnen. Bijvoorbeeld voor het berekenen van de lengte van een 2D rioleringsplan

Extraheren van de arceringen

3D Aanzichten omzetten naar 2D arceringen

Wanneer informatie uit een gevelaanzicht benodigd is kan deze met enkele stappen worden omgezet naar 2D arceringen. Dit resulteert in een correcte representatie van de materiaal oppervlakten en hoeveelheden, daarbij is niet nodig om de arceringen opnieuw te tekenen in het aanzicht.
Uiteraard is dit een moment opname. Bij wijzigingen zal de methodiek opnieuw uitgevoerd dienen te worden
Zet het gevelaanzicht om naar 2D informatie, zodat de benodigde arceringen kunnen worden gefilterd. Dit kan makkelijk worden gedaan door van het gevelaanzicht een 2D worksheet te maken:
  1. Open het gewenste gevelaanzicht
  2. Activeer het worksheet gereedschap
  3. Kies een gewenste geometriemethode om een deel van de gevel af te bakenen of,
  4. Kies voor 'No Boundary' om van het gehele aanzicht een worksheet te genereren

Selecteren van de arceringen

Na omzetten van het aanzicht is het nodig om de arceringen te filteren, waarvan het oppervlak berekend moet worden. Het makkelijkste is om deze arceringen eerst te scheiden van de rest. Daarna kunnen ze (indien nodig) worden nog opgeschoond en samengevoegd. Volg hiervoor onderstaande stappen:
  1. Selecteer de benodigde arceringen. Maak hierbij eventueel gebruik van de Find and Select functie (filter op specifiek kenmerken van de arceringen, zoals Foreground- en Background Pen. Gebruik het pipetje om de eigenschappen automatisch in te vullen in de zoekcriteria)

2. Zonder de selectie af van de rest door ze te verplaatsen
  3. Verwijder de arceringen die niet berekend dienen te worden
  4. Schoon de selectie van arceringen op door dubbelingen te verwijderen en/ of door arceringen samen te voegen. Gebruik hier voor de functie: Edit > Reshape > Fill Consolidation.

Vink voor een visuele controle de "Show Area Text" checkbox aan in de Fill Tool.

Berekenen van het oppervlak

Wanneer alle gewenste arceringen inzichtelijk zijn kunnen deze worden berekend. Het optellen van de arceringen kan in combinatie met Excel of Numbers:
  1. Selecteer de gewenste arceringen (maak eventueel gebruik van de Find and Select functie)
  2. Open het Element Information Palette (Window > Palettes > Element information)
  3. Zet met de knop de oppervlakte informatie aan (en schakel indien nodig de overige knoppen uit)
  4. Sla de informatie op als "tabbed text"
  5. Open het bestand in Excel of Numbers om verder te bewerken en de totalen op te calculeren

Voorbeeld .GIF animatie

Extra toepassing: Optellen van 2D lijnen

Lijnen kunnen niet worden aangeroepen in een Schedule. Is het nodig om de lengte van lijnen bij elkaar op te tellen (bijvoorbeeld van een 2D rioleringsplan) dan kan dezelfde methode met het Element Information Palette worden gehanteerd. Gebruik de knop om de lengte informatie uit te lezen en exporteer naar Excel of Numbers.