Schedules - Opzetten

Met Archicad kunnen eenvoudig lijsten of stuklijsten gemaakt worden van alle gegevens in het model. Deze zogenaamde Interactieve Schedules blijven aan het model gekoppeld. Alles wat in de Schedules wordt gewijzigd, wordt direct in het model doorgevoerd en andersom. Dit maakt de Schedules niet alleen geschikt als documentatie om overzichtslijsten of kozijnstaten te presenteren, maar ook als modelleer- en controlegereedschap.

We onderscheiden 3 soorten Interactive Schedules die gebruikt worden om informatie te genereren: Element Schedules, Component Schedules en Surface Schedules. Deze tonen respectievelijk informatie op het niveau van elementen, componenten (opbouw) en surfaces.
Voorbeelden van Schedules zijn: overzichten van geplaatste objecten (bijv. het aantal wandcontactdozen of meubelstukken etc.), overzichten van kozijnen inclusief aanzichten en maatvoering, het aantal vierkante meters van gebruikte materialen en overzichten van oppervlakten en inhoud van ruimten.

Verwar Schedules niet met de Lists. De Lists zijn een verouderde methode binnen Archicad. Een list is niet gekoppeld aan het model, het is een momentopname.
In dit artikel wordt de basis van de Interactive Schedules uitgelegd en leert men hoe een eenvoudige Schedule te maken is. De daarop volgende paragrafen gaan dieper in op de instellingsmogelijkheden, het opmaken van de Schedules en zijn praktische tips voor het werken met Schedules te vinden.

Basis

Een Schedule kan opgeroepen worden via:
  1. Menu: Document > Schedules
  2. Navigator > Project Map, dubbelklik op de gewenste Schedule
  3. Navigator > View Map,  dubbelklik op de gewenste Schedule

De set regels waarvan een 'Schedule' wordt gegenereerd heet 'Scheme', deze wordt ingesteld in de 'Scheme Settings'.
  1. De 'Scheme Settings' worden opgeroepen via Document > Schedules and Lists > Schedules > Scheme Settings
  2. of via het menu dat verschijnt met een rechtermuisklik op Schedules in de Navigator > Project Map of via de knop ‘Scheme Settings...’ in een opgeroepen Schedule

De onderdelen van de Scheme Setting

1. Schemes
    Gepositioneerd in de linkerkolom.

Hierin worden de verschillende Schedules georganiseerd van de Elements, Components en Surfaces.
  2. Criteria
    Hierin wordt bepaald van welke Archicad elementen gegevens verzameld worden. Het hele model wordt gefilterd totdat alleen de elementen overblijven die aan deze regels voldoen.
  3. Fields
    Hierin wordt bepaald welke gegevens in welke volgorde getoond worden.

Een eenvoudige Schedule maken

Voor het aanmaken van een nieuwe Schedule worden de volgende stappen doorlopen:
  1. Kies ‘New…’ en het venster ‘Add Schedule Scheme’ wordt geopend

2. Kies bij Items: (type Schedule) voor ‘Elements’, en geef een duidelijke ID en naam op (tot op element niveau)
  3. Bepaal onder ‘Criteria’ van welke elementen de Schedule gegevens moet gaan verzamelen
  4. Kies eerst een ‘Element Type’ (Slab, Walls, All Types, etc). De elementen kunnen verder gespecificeerd worden door criteria toe te voegen via de knop ‘Add’.
    Door in onderstaand voorbeeld het 'Criteria'  ‘Layer’ toe te voegen worden nu gegevens verzameld van alle vloeren die op de laag 23 Vloeren staan:

Het maakt niet uit of de elementen op het moment van het aanmaken of genereren van een Schedule zichtbaar of onzichtbaar zijn in het project. Ze worden steeds weergegeven als ze voldoen aan de filter(s) van het criteria.
  1. Bepaal bij ‘Fields’ welke gegevens (parameters) van de elementen zichtbaar gemaakt worden. Klik op ‘Add Fields...’, Selecteer de gewenste parameters en klik op 'Add' om deze toe te voegen aan de Schedule.
    In onderstaand voorbeeld worden de verdieping (Home Story Name), de opbouw (Materiaal of Composiet) en het oppervlakte getoond.

2. Bevestig de instellingen met OK en activeer de Schedule door in de Navigator hier op te dubbelklikken.

Past de opgevraagde informatie niet goed in de kolommen, dubbelklik dan op de kolomscheiding om de kolombreedte automatisch aan te laten passen aan de kolominhoud. Meer informatie over het opmaken staat in de paragraaf ‘Opmaak van de Schedule’.
Test een Schedule met een simpel model om er zeker van te zijn dat de gewenste output wordt gegeven.

Lijst van elementen per ruimte

Het is mogelijk om in de Schedules een overzicht van elementen in een ruimte te maken. Er kan dan bijvoorbeeld een inventaris van alle interieurelementen of elektrische voorzieningen per ruimte gemaakt worden. De voorwaarde hiervoor is dat er per ruimte een zone is geplaatst. In de Scheme Settings hoeft vervolgens alleen het zonenummer en/of de zonenaam aan de ‘Schedule Fields’ toegevoegd te worden. Om in de Schedule een opdeling per ruimte te krijgen kan er een subverdeling per zone aangemaakt worden, door achter de betreffende parameter een ‘Flag’ aan te zetten. Zie voor meer uitleg hierover de paragraaf ‘Uitwerken van Fields’.

Bij gebruik van meerdere zones in hetzelfde gebied (ruimte / brandcompartiment etc): De schedules herkennen de ‘laatst geplaatste’ zone in het model en koppelen hieraan de objecten in deze Schedule. Zo nodig knip en plak de zones opnieuw in het model.

Uitwerken van Criteria

De informatie die opgevraagd wordt uit een Archicad model wordt bepaald aan de hand van gestelde criteria.
Als in de Schedule nog overbodige elementen getoond worden of er ontbreken elementen, dan kunnen de criteria verder gespecificeerd worden.
Kies bij Criteria de knop Add Criteria... en bepaal de extra voorwaarde(n). Hierbij zijn de volgende aanvullende instellingen mogelijk:

and/or

Met deze optie kan een gelijktijdigheid of een uitsluiting van de verschillende voorwaarde aangegeven worden.
Voorbeeld 1: alleen de vloeren die op de laag 23 Vloeren staan worden getoond:

Voorbeeld 2: alle vloeren én alle elementen op de laag ‘23 Vloeren’ staan worden getoond:

Een makkelijke methode om een bepaald element uit te sluiten is door deze een leeg ID te geven. Bij de criteria kan het ID-veld toegevoegd worden, waarbij de waarde leeg wordt gelaten.

Haakjes

Worden de voorwaarden complexer, dan kunnen gegevens bij elkaar gepakt worden met behulp van haakjes.
Voorbeeld: Met onderstaande instellingen wordt dus informatie verzameld van alle vloeren op de laag ‘23 Vloeren’ én alle daken op de laag ‘27 Daken’.

De Criteria bestaat dus uit twee voorwaarden:

Parameters en properties toevoegen

Als bij ‘Element Type’ gekozen is voor bibliotheek-elementen (Objecten, Ramen, Deuren, etc) kunnen parameters van deze objecten als criteria worden toegevoegd. Daarmee kunnen alleen de objecten met die bewuste parameter gefilterd worden. Deze staan steeds onder de knop ‘Add Criteria’.
Om parameters van specifieke objecten toe te voegen kan er in het uitklapmenu naast de knop ‘Add’ gekozen worden voor ‘Add Object Parameters’ . Selecteer het object en kies de parameter. Voorbeeld van deze parameters zijn de ‘Parameters stuklijsten’, waar ook ruimte is om eigen informatie toe te voegen.

Om de exacte variable en naam van een parameter te achterhalen kan op voorhand het Object worden geopend. Selecteer het Object en kies File > Libraries and Objects > Open Object. Onder Parameters kan worden gezocht op een deel van de naam

Op een zelfde wijze kunnen zo IFC Properties als selectiecriteria worden toegevoegd.

Uitwerken van Fields

De informatie die wordt opgevraagd wordt bepaald aan de hand van de toegevoegde Fields.
Via de 'Add Fields...' - knop kunnen:
  1. Parameters & Properties,
  2. Library Part Parameters
  3. IFC Properties
toegevoegd worden, die uitgelezen moeten worden van de gekozen Criteria.
Voor een overzicht van wat er bij de beschikbare Parameters uitgelezen wordt zie het artikel in Graphisoft Helpcenter:  Element Listing Parameters .

Onderstaand stapsgewijs een voorbeeld van het toevoegen van informatie velden voor Library Part Parameters:
  1. Kies met de 'Add Fields...' knop voor 'Library Part Parameters:

2. Selecteer de wijze, waarop de beschikbare bibliotheek objecten getoond worden:
    Met onderstaande optie worden alleen de in het model gebruikte objecten weergegeven in de mappen structuur, zoals ook in de object bibliotheek wordt gebruikt.

3. Zoek het object op, waarvan de gewenste parameter nodig is
  4. Kies uit de lijst met Available Parameters
  5. Voeg de Parameters toe, middels de Add.. knop
  6. Klik op OK

Het instellen van de Fields kan op onderstaande manier verfijnd en uitgebreid worden:

Hoe de gegevens worden verwerkt

Als een veld geselecteerd wordt kunnen drie knoppen aangevinkt worden (standaard zijn knop 2 en 3 blanco):

1.  Het pijlteken geeft aan of de gegevens op- of aflopend gesorteerd worden.
  2. Het somteken (Σ) geeft aan van welke parameter het totaal van de optelling van de hoeveelheden wordt gemaakt. Het somteken 1 (Σ1) geeft aan van welke parameter het totaal van het aantal wordt gemaakt.

3. De vlag geeft aan over welk onderdeel een subverdeling (en subtotaal) wordt gemaakt. Plaats deze bijvoorbeeld achter de verdieping (Home Story), dan wordt per verdieping een subverdeling gemaakt.
Bij het aanmaken van een Schedule op basis van de surfaces kan de parameter ‘Exposed Area’ (oppervlakte van het blootgestelde surface) worden toegevoegd.
Het oppervlakte van het blootgestelde surface kan zelf bepaald worden door in te stellen welke elementen moeten worden afgetrokken en welke niet om het oppervlakte te berekenen.
Bij het toevoegen van deze parameter aan het Schedule field komt er achter de parameter steeds een ‘extra opties’ knopje.

Hier kan een volledig nieuwe criterialijst worden opgesteld waaraan de elementen moeten voldoen die van het surface oppervlakte worden afgetrokken.

De volgorde van de ‘Schedule Fields’

1. Met de ‘lift’-pijlen kan een veld omhoog of omlaag gesleept worden

Voorbeeld:
Instellingen:

Resultaat:

Bij de Component Schedules kan gekozen worden om de schillen uit één element in de schedule bij elkaar te houden.

Opmaak van de Schedule

Als een Schedule vanuit de Navigator is geactiveerd wordt de tabel uitgerekend. Deze kan nu verder opgemaakt worden zoals beschreven in Schedules - opmaak

Handige weetjes

In deze paragraaf staan aandachtspunten en handige weetjes voor het gebruik van Schedules.

Opnieuw laden of genereren van de Schedule

Na onderdelen geupdate te hebben kan het handig zijn om de schedule te laden:
  1. Klik op het tandwielsymbool rechtsboven in het scherm van de schedule en kies vervolgens voor 'Rebuild Schedule'
  2. Of ga naar View > Refresh > Rebuild
Voor het fegenereren van de Schedule, dit kan handig zijn als gemaakt wijzigingen van bijvoorbeeld objecten niet in de schedule geladen worden:
  1. Ga naar  View > Refresh houdt de Alt toets (Widows) / Shift toets Mac ingedrukt   'Rebuild'  zal veranderen in 'Rebuild and Regenerate' . Klik hierop en de schedule wordt opnieuw gegenereerd.

Een element zoeken in het model

Als een regel geselecteerd is, kan met dit symbool het bijbehorende object direct geselecteerd worden in de plattegrond, en met dit symbool direct in 3D.

Navigeren in de Schedule

In de Schedule kan in de kolommen genavigeerd worden met:
  1. de TAB-toets om naar de volgende kolom te gaan
  2. de combinatie SHIFT-TAB om een kolom terug te gaan
  3. ENTER om naar een volgende rij te gaan
  4. SHIFT-ENTER om naar een vorige rij te gaan

Kleurcodering Parameters

Bij de parameters onder Fields wordt een kleurcodering gebruikt:

1. Zwart: De parameter is niet aanpasbaar in de Schedule, deze wordt automatisch gegenereerd
  2. Uitgegrijsd blauw = de parameter is al in gebruik in de Fields
  3. Blauw: De parameter is direct aanpasbaar in de Schedule

Kleurcodering Schedule

Om tijdens het werken aan Schedule een goed overzicht te kunnen behouden tussen de verschillende type Schedules, kan een kleur codering aan de Schedule toegevoegd worden:
  1. Activeer bij ‘Apply Format Options to:’ ‘Entire Schedule’
  2. Wijzig de Font Pen
Bijvoorbeeld als alle teksten groen zijn, betekent dat het een lijst is voor de controle van het model.

Informatie uit Schedules bewerken

Schedules kunnen naar een Worksheet gekopieerd worden, om daar als losse lijnen en teksten bewerkt te worden. Dit is met name bruikbaar als deze 2D symbolen bevatten.
Activeer de Schedule en kies Edit > Copy en kies Edit > Paste op de Worksheet.
Door een lijst te maken met bijvoorbeeld alle gebruikte objecten kan deze voor het renvooi gebruikt worden.

Beperkte meetstaat vanuit Plattegrond

Er kan vanuit de plattegrond een selectie weergegeven worden in een schedule:
  1. Selecteer in de plattegrond elementen
  2. Rechtsklik op de gewenste schedule
  3. Kies ‘List Floor Plan Selection only’

Expressions

Door Expressions in schedules te tonen kunnen verschillende waardes zoals het oppervlak van een vloer en het oppervlak van een dak bij elkaar opgeteld worden. Als deze waardes zonder het gebruik van Expressions in een schedule getoond worden zullen de waardes in aparte kolommen verschijnen. Het totaal van beide oppervlakten kan dan niet berekend worden.

Door het gebruiken van Expressions (Options > Property Manager) kunnen deze waardes bij elkaar opgeteld worden:

Afdrukken

Een tabel kan direct afgedrukt worden naar de printer (File > Print…) of eerst op een Lay-out geplaatst worden:
  1. Maak een View aan via de Organizer of ga in de Navigator/Project Map op de Schedule staan, klik met de rechtermuisknop en kies ‘Save Current View… ‘
  2. Plaats deze View op dezelfde wijze op een Layout als de overige Views.
    Deze wordt direct geüpdatet met andere drawings (zelf in te stellen met Update type). De schaal van de view is belangrijk om de symbolen (previews) op schaal te zien.

Opslaan van tabellen

De tabellen worden in het project zelf opgeslagen. Voor het gebruik buiten het project zijn er de onderstaande mogelijkheden.

Schedule (scheme) gebruiken in andere Archicad project

1. Ga naar de Scheme Settings, selecteer de Scheme
  2. Kies voor ‘Export’
  3. Sla het bestand (*.xml) op een handige locatie op
  4. Met ‘Import’  kan een Scheme vervolgens in een ander project binnengehaald worden

Schedule gebruiken in ander pakket

Om gegevens verder te bewerken buiten Archicad, kan de tabel worden opgeslagen als tekst- of spreadsheetbestand (Excel) of als pdf-bestand:
  1. Activeer de Schedule
  2. Ga naar File > Save as en kies het gewenste bestandsformaat
Neem veel gebruikte Schedules op in de bureautemplate . Ze zijn dan automatisch beschikbaar in elk nieuw project.

Problemen oplossen

De verkeerde zone wordt weergegeven bij een lijst van elementen per zone

Als er meerdere zones over elkaar heen gezet zijn, pakt Archicad altijd de laatst geplaatste zone. Om dit te verhelpen, selecteer de zones die meegenomen moeten worden, knip deze (ctrl+x) en plak deze (ctrl+v). De zones liggen nu ‘bovenop’ en worden in de Schedule weergegeven.
Gebruik zones alleen voor de ruimten. Maak voor andere zaken als bruto volume of brandcompartimenten gebruik van Slabs of Morphs. Bijkomend voordeel is dat deze dan ook zichtbaar zijn in de doorsneden.

Het object wordt niet meegenomen bij een lijst van elementen per zone

Een object wordt in een zone meegenomen, zodra het middelpunt van het zwaartepunt (bounding box) binnen de zone valt. Is dit niet het geval, dan komt een object niet in de lijst.

De instellingen van een element zijn niet aanpasbaar in de Schedule

Als het onderdeel in de schedule aangeklikt wordt en de ga naar het element in 2D en 3D knoppen zijn uitgegrijsd (1) ,  dan is het onderdeel niet aanpasbaar.
Aan de linkerzijde van de Schedule zal getoond worden wat de reden kan zijn  (2) .

gevallen waarin een element niet worden aangepast:
  1. Element on hidden layer: de laag waarop het element staat is op dat moment niet zichtbaar.
    1. Klik op de knop Show All Layers in de Toolbar
    2. Of ga naar de Document > Layers > Layer Settings of via de Quick Options  (Window >Palettes > Quick Options).  Maak de laag zichtbaar of kies een lagencombinatie waar de laag zichtbaar is
Als er een View van de Schedules is gemaakt, zorg dan dat er in die View een lagencombinatie is gekozen waarin de gewenste lagen zichtbaar zijn
  1. Element is locked: het element is gelocked en kan niet worden aangepast:
    1. Ga naar het object in plattegrond of 3D
    2. Unlock het element via het menu Edit > Locking > Unlock
  2. Bij Teamwork moet het element in het reserveringsgebied liggen. Is dit niet het geval, reserveer dan het element. Dit kan rechtstreeks vanuit de Schedules.

Onderdelen waarvoor de Schedules gebruikt worden

Zie hieronder artikelen waarin de schedules toegepast worden als onderdeel van de werkmethodiek:
  1. De KUBUS ramen en deuren-staat KME
  2. Programma van Eisen add-on
  3. Werkmethodiek BIM basis ILS

Zie voor eerdere versies van dit artikel:  Archief - Schedules maken en gebruiken