Archicad - download en installatie

Archicad

Download Archicad

Er wordt gevraagd om in te loggen met het GRAPHISOFT ID of in geval men nog geen GRAPHISOFT ID heeft er een aan te maken. Meer informatie hierover is te lezen in: Maken en beheren van het GRAPHISOFT ID.

Installatie

Als de download voltooid is, kan het installatie proces gestart en doorlopen worden, de stappen hiervoor worden in de installatie-wizard aangegeven.

Licentie activeren

Activeer de Archicad licentie voor de nieuwe versie:
  1. Software licentie
  2. Hardware licentie (USB-Stick)

Nieuwe features

Wordt snel bekend met de nieuwe features van Archicad 24 en de KeyMember Editie. Aan de hand van uitgebreide video's en begrijpelijke informatie worden de features uitgelegd. Bekijk deze op elk gewenste moment en vanaf iedere locatie. KeyMembers kunnen hun vragen stellen aan onze helpdeskmedewerkers.  Zie de Upgradepagina > voor meer informatie.

Migratie

Wordt eerst bekend met de nieuwe features voordat projecten en/of templates worden omgezet. Bekijk de volgende artikelen over migreren:
  1. Projecten omzetten naar een volgende Archicad versie
  2. Bestaande template omzetten naar een volgende Archicad versie
  3. Een bestaande Work Environment omzetten
  4. BIMcloud migreren naar een volgende versie

Archicad KeyMember Editie

KeyMembers die de KeyMember Editie hebben aangeschaft, kunnen deze downloaden en installeren. Hier zijn ook losse onderdelen een aanvullingen te vinden.
Geen KeyMember? Lees de algemene informatie over KeyMember zijn en de KeyMember Editie.

Archicad STAR(T) Edition

Download STAR(T) Edition

1. STAR(T) Edition 2021
  2. Archicad StartersModule

3. Eerdere versies van Archicad STAR(T) Edition
  4. Eerdere versies van de Archicad StartersModule
Er wordt gevraagd om in te loggen met het GRAPHISOFT ID of in geval men nog geen GRAPHISOFT ID heeft er een aan te maken. Meer informatie hierover is te lezen in: Maken en beheren van het GRAPHISOFT ID.

Installatie

Als de download voltooid is, kan het installatie proces gestart en doorlopen worden, de stappen hiervoor worden in de installatie-wizard aangegeven.

Licentie activeren

Activeer de Archicad STAR(T) Edition licentie voor de nieuwe versie:
  1. Software licentie
  2. Hardware licentie (USB-Stick)

BIMcloud (Basic)

Lees voor de installatie van BIMcloud (Basic) zorgvuldig de informatie over systeemeisen, inrichting en meer.

BIMx

1. BIMx Mobile App
    Deze zijn te downloaden in de App Store en via Google play
  2. BIMx Desktop Viewer

Lees meer informatie over het gebruiken van BIMx en het maken van BIMx bestanden in de Helpcenter-categorie BIMx.

Add-ons

Archicad-Solibri connection

1. Archicad-Solibri connection
    De Internationale versie (INT) kan worden gebruikt in Nederland en België.
Lees voor het gebruik de uitleg in het artikel over de directe verbinding tussen Archicad en Solibri.

ArchiSuite

Cigraph is een betrouwbare Italiaanse software leverancier, die tal van add-ons voor Archicad aanbiedt. De ArchiSuite bevat alle add-ons.

BCF Manager

De BCF Manager wordt me de KeyMember Editie in de meeste gevallen automatisch geïnstalleerd en is te vinden in het menu item 'BIMcollab'

Mocht deze ontbreken, dan zijn de BCF Managers te vinden op de downloadpagina van BIMcollab.

Ci Tools for Archicad

Centrale Innovation, mogelijk nog bekend als CADimage, is een bedrijf uit Nieuw Zeeland dat add-ons voor Archicad maakt.

Datasmith Exporter

De Datasmith Exporter is een add-on van Graphisoft die het mogelijk maakt om een Archicad model te exporteren als een '.udatasmith' bestand en kan vervolgens geopend worden in Unreal Engine 4. Uitleg over de werking staat in Een Archicad model in Unreal Engine 4 gebruiken.

Goodies

Goodies zijn gratis add-ons die zijn ontwikkeld door GRAPHISOFT om Archicad uit te breiden met specifieke functies. Alle Goodies kunnen in één keer geïnstalleerd worden met het Archicad-Goodies-Suite installatieprogramma. Ze zijn gebaseerd op legacy-code die GRAPHISOFT niet meer ondersteunt, maar werken in het algemeen goed. Voel de vrijheid ze te gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze mogelijk niet goed werken en dat ze niet worden gerepareerd of geüpgraded.
De Goodies bestaan uit:
  1. 3D Studio In
  2. Accessories
  3. Check Duplicates Tool
  4. Construction Simulation
  5. Interior Wizard
  6. Intersections in Layer combinations
  7. Mesh to Roof Tool
  8. Polygon Counting Tool
  9. Profiler
  10. Ral Colour System
Goodies zijn taal- en versiespecifiek. Download dus dezelfde taalversie als de gebruikte Archicad versie. Doorgaans is dit de Nederlandstalige versie.

Meetstaat Manager

De Meetstaat Manager is onderdeel van de KeyMember Editie BE en is na installatie van de KeyMember Editie terug te vinden in het menu item 'KeyMember'. Staat deze er niet in, installeer dan eerst de KeyMember Editie.
Lees voor gebruik of het overzetten van projecten de informatie over de Meetstaat Manager.

MEP Modeler

Vanaf Archicad 24 is de MEP Modeler geïntegreerd in Archicad.

Oudere versie kunnen gedownload worden van de website van GRAPHISOFT. Kies bij gebruik van de Nederlandstalige versie van Archicad voor de INT versie. In de educatie- en trialversie is deze direct te gebruiken. Voor de commerciële versie is een aanvullende licentie nodig.

Programma van Eisen

De Programma van Eisen Add-on is onderdeel van de KeyMember Editie en is na installatie van de KeyMember Editie terug te vinden in het menu item 'KeyMember'. Staat deze er niet in, installeer dan eerst de KeyMember Editie.
Voor het gebruik zijn templates voor Excel en Numbers voorbereid:
Het gebruiken van de add-on staat uitgelegd in Programma van Eisen Add-on.

Ramen en deuren add-on

De Ramen en deuren add-on is bedoeld om zelf eenvoudig ramen en deuren te maken en is onderdeel van de KeyMember Editie en is na installatie van de KeyMember Editie terug te vinden in het menu item 'KeyMember'. Staat deze er niet in, installeer dan eerst de KeyMember Editie.

Revit: RFA & RVT Geometry exchange

1. Archicad 24 - RFA & RVT Geometry exchange
    Kies voor de INT versie.
  2. User Guide van GRAPHISOFT

1. Archicad 23 en ouder - RFA & RVT Geometry exchange
    Kies de download passend bij de versie van Archicad en het besturingssysteem.

Rhino-Grasshopper

De benodigde onderdelen kunnen worden gedownload van de website van GRAPHISOFT >.
Het gebruiken van de add-on staat uitgelegd bij de artikelen over Rhino-Grasshopper.

SimpleAddon

SimpleAddon zijn kleine applicaties van een externe partij om extra functies aan Archicad toe te voegen. Ondersteuning van deze add-ons wordt verzorgd door de leverancier. Hieronder enkele voorbeelden van deze add-ons:
  1. Place gutter
    Deze add-on maakt regengoten en regenpijpen, en positioneert ze automatisch langs de geselecteerde daken.
  2. Roof support
    Deze add-on helpt met het automatisch plaatsen van dak-elementen zoals gordingen en spanten volgens een polygoon.
  3. Place ridge tile
    Deze add-on maakt nokpannen, en positioneert ze automatisch langs de geselecteerde daken.
  4. Section Copy
    Aan de hand van deze add-on kunnen elementen in snede- en gevelvenster gekopiëerd of gespiegeld worden.
  5. Zone name
    In snedes en gevels kunnen zone-namen weergegeven worden met behulp van deze add-on.
  6. Travel distance
    Lengtes van vluchtwegen kunnen eenvoudig weergegeven worden inzet grondplan met behulp van deze add-on.

Twinmotion

Dit is een programma om visualisaties en 3D animaties te maken. Lees een korte uitleg over de installatie en koppeling met Archicad of download van de website van Epicgames direct het programma en de Archicad plugin.

GDL objecten

Naast de standaard bibliotheek of de KeyMember Editie bibliotheek zijn er nog veel meer objecten voor Archicad te downloaden.