Beheren van Modules

In dit artikel wordt besproken hoe modules beheerd kunnen worden.

Bewerkingen van een hele module

Een module kan worden verplaatst, gekopieerd, gedraaid, gespiegeld en in hoogte verplaatst. Dit kan alleen als alle onderdelen van de module zijn geselecteerd. Als niet alle onderdelen zijn geselecteerd, zijn de punten uitgegrijsd. Zet de Suspend Groups knop uit, zodat alle onderdelen worden geselecteerd.

Kopieren van enkele onderdelen van een module

Voor het gebruik van kopiëren (Drag a Copy) via de sneltoets Command + Alt + D (Mac) of Control + Shift + D (Win) moet de gehele module zijn geselecteerd. Als slechts enkele onderdelen moeten worden gekopieerd, kan in de plattegrond gebruik worden gemaakt van Command + C / Command + V (Mac) of Control + C / Control + V (Win)

Vervangen van modules

Vervangen van een enkele module

Als een module reeds is geplaatst, kan deze worden vervangen door een andere module.
  1. Selecteer de module en kies uit het rechtermuisknopmenu of via File > External Content > Hotlink Selection Settings.
  2. Kies in het daaropvolgende menu de optie Change Module en kies de gewenste module. Let op dat het nulpunt (dik zwart kruisje) van de modules gelijk is.

Vervangen van alle instanties van een module

Alle geplaatste modules kunnen in één keer worden vervangen door een andere module:
  1. Open via het menu File > External Content de Hotlink Module Manager en zoek linksboven in Hotlink Modules de gewenste module op.
  2. Selecteer deze en kies aan de rechterkant Change Module.
  3. Kies een bestaande module of voeg een nieuwe toe. Let op dat het nulpunt van de modules gelijk is.

Nulpunt van een module

Het nulpunt van een module kan worden bekeken door het mod-bestand te openen via File > Open. De plek waar het dik zwart kruisje staat is het nulpunt.

Verbreken van een module

De elementen van een module zijn niet aanpasbaar in het project waarin de module is geplaatst. De elementen volgen alle wijzigingen die in de gelinkte module worden gemaakt. Om de link met de module los te maken en de elementen in het hoofdproject aanpasbaar te maken, kan de link worden verbroken.

Verbreken van een enkele module

1. Selecteer een willekeurig element van de module
  2. Archicad 26 en lager: Klik met de rechtermuisknop en kies Hotlink Module > Break Hotlink (Embed Elements) of ga naar File > External Content en kies Break Hotlink (Embed Elements)
  3. Archicad 27 en hoger: Klik met de rechtermuisknop en kies Explode Hotlink of ga naar File > External Content en kies Explode Hotlink.
Na een aanpassing kunnen de elementen van de voormalige module geselecteerd en opnieuw worden opgeslagen als modulebestand via File > External Content > Save Selection as Module. De selectie kan vervangen worden door de module door 'Replace Selection with this Hotlinked Module File' aan te vinken.
Indien een eerder geplaatst module verbroken is en de nieuwe module de oudere versie vervangt doorhet oude bestand te overschrijven, kunnen reeds geplaatste kopieën van de module relatief ten opzichte van het nulpunt geplaatst worden door 'Apply offset/rotation of most recently broken hotlinked module file' aan te vinken.
Indien deze optie uit staat kan het zijn dat reeds geplaatste kopieën van de module van positie veranderen.

Verbreken van alle instanties van een Module

1. Open via File > External Content de Hotlink Module Manager
  2. Selecteer linksboven de gewenste Module
  3. Kies aan de rechterkant Break

Direct openen van een *.mod-bestand

Als een *.mod bestand wordt geopend, kijkt Archicad naar de attributen en bibliotheken die in het geheugen zijn geladen. Deze attributen en bibliotheken zijn afkomstig van het laatste project dat in deze sessie is geopend. Het kan soms zijn dat sommige attributen er anders uit zien of dat bibliotheekelementen niet worden geladen. Volg daarom de volgende methodieken:

Openen via File > Open

1. Open eerst het hoofdproject waarin de module geplaatst is. Dit geldt ook voor een eventuele extra parallelle Archicad sessie. Hiermee worden de juiste attributen en bibliotheken geladen.
  2. Open vervolgens via File > Open het module bestand in dezelfde sessie.
Gebruik het 'Recent Projects' menu onder File > Open om snel terug te keren naar het vorige bestand.

Openen via Edit Module in separate Archicad

1. Start een extra sessie van Archicad en open daarin het (alleen-lezen) hoofdbestand. Hiermee worden de juiste attributen en bibliotheken geladen.
  2. Sluit het project af via File > Close Project.
  3. Selecteer in het hoofdbestand een willekeurig element van de module en klik met de rechtermuisknop.
  4. Kies de optie Hotlink Module > Edit Module in separate Archicad.
  5. Of vanuit de Hotlink Module Manager > Open in new Instance
Zijn de juiste attributen en bibliotheken eenmaal geladen in een bepaalde sessie, dan hoeft het hoofdproject niet opnieuw te worden geopend.

Geneste modules

Geneste modules zijn modules die in een andere module (hoofd-module) zijn geplaatst. Dat kan bijvoorbeeld een badkamer in een woning zijn.

Niet laden van geneste Modules in een enkele Module

In de Hotlink Selection Settings kan voor een of meerdere geselecteerde Modules worden gekozen of de geneste Modules worden geladen met de optie 'Skip Nested Modules'.

Niet laden van geneste Modules in alle Modules

In de Hotlink Module Manager kan er worden gekozen om geneste Modules van een specifieke hoofd-module niet te laden. Kies linksboven de gewenste hoofd-Module en aan de rechterkant voor Nested Modules > Skip.
Als een Hotlink verbroken wordt, worden alle elementen inclusief de elementen van de geneste Module onderdeel van het hoofdbestand. Het is niet mogelijk om de geneste Module te bewaren.
Objecten in de Embedded Library van de Module zijn naderhand onderdeel van de Embedded Library van het hoofdmodel. Archicad kan goed met de duplicaten omgaan, maar de Embedded Library kan onoverzichtelijk worden.
Met de Hotlink Module Manager kunnen modules worden beheerd. De Manager is te openen via File > External Content > Hotlink Module Manager of door een willekeurig element van een Module te selecteren en via de rechtermuisknop te kiezen:

De Hotlink Module Manager is verdeeld in twee panelen. Het bovenste 'Hotlink Modules' laat de Modules in hun verhouding ten opzichte van elkaar zien. Hier kunnen Modules meerdere keren voorkomen. Het onderste deel is een opsomming van alle Modules, waarbij alle Modules maar één keer voorkomen.

1. Change Module > Zie Vervangen van alle instanties van een module.
  2. Save As File > Hiermee kan de geselecteerde Module als nieuw bestand worden opgeslagen, bijvoorbeeld als de link verbroken is.
  3. Break Link > Zie Verbreken van alle instanties van een module.
  4. Nested Modules > Zie Niet laden van geneste modules
  5. Relink > Als Archicad de opgeslagen locatie niet kan bereiken of modulebestanden verplaatst zijn, kan met Relink de juiste locatie van de module worden aangewezen.
  6. Open in New Instance > Zie Openen via Edit Module in separate Archicad

Overige instellingen

In de werkomgeving zijn enkele instellingen die het werken met modules kunnen beïnvloeden. Deze kunnen worden geopend via Options > Work Environment > Data Safety & Integrity.
Deze instellingen horen bij de werkomgeving en kunnen op iedere computer anders zijn.
Deze instelling bepaalt of Archicad de status van Modules moet controleren wanneer begonnen wordt met publiceren van documenten.
  1. Ignore Hotlinks
    Kies deze optie om eventuele wijzigingen in modules te negeren. Dit is de snelste openingsoptie voor een bestand dat modules bevat.
  2. Check Hotlinks and ask for update confirmation
    Bij het publiceren van een project zoekt Archicad naar alle modules en controleert hun wijzigingsdatum. Er verschijnt een waarschuwing waarin wordt gevraagd te bevestigen of de wijzigingen bijgewerkt moeten worden of niet.
  3. Check and update Hotlinks automatically
    Bij het publiceren van projectonderdelen werkt Archicad automatisch alle gewijzigde modules bij, die via Hotlinks zijn gekoppeld.
Als deze standaardinstelling is ingeschakeld, controleert Archicad de status van hotlinks telkens wanneer de Hotlink Module Manager geopend wordt. In projecten met veel modules kan het automatische controleproces vertragend werken. Schakel in dit geval het selectievakje uit.

Maak een Toolbar voor Modules

Maak een eigen Toolbar om bovenstaande handelingen sneller uit te kunnen voeren.