Constructief design met Archicad

Constructief design met Archicad

Constructief ontwerpen met Archicad

Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows. Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit, wanneer dat wenselijk word geacht. Idealiter zouden architecten en ingenieurs als team moeten kunnen samenwerken. Net zoals architecten met andere architecten werken en ingenieurs met andere ingenieurs.

Ontwikkelingen in zowel Archicad als BIMcloud zorgen voor de langverwachte doorbraak naar echte, interactieve samenwerking tussen multidisciplinaire teams. Deze verbeteringen komen op drie gebieden tot stand:
  1. Integratie tussen het bouwkundig model en het constructief analytisch model
  2. Samenwerking door middel van Teamwork
  3. Coördinatie via BIMcloud

Integratie tussen het bouwkundig model en het constructief analytisch model

Waar architecten ontwerpen met behulp van fysieke modellen (BIM), gebruiken ingenieurs vaak vereenvoudigde constructieve analytische modellen. Ze gebruiken tools voor constructieve analyse, zoals Risa 3D of SCIA Engineer, om het gedrag van de constructie te simuleren en te optimaliseren.
Archicad biedt nu een bidirectionele integratie van het BIM model en het constructief analytisch model. Hierdoor kunnen ingenieurs de structuur van een architectonisch model in een fractie van de tijd controleren en analyseren.

Samenwerking door middel van Teamwork

Het opnieuw verbeterde Archicad Teamwork® brengt een geheel nieuwe set tools en oplossingen die de ideale omgeving bieden om het vertrouwen tussen de architect en de ingenieur te bevorderen. Met gebruiksvriendelijke tools voor het volgen en visualiseren van wijzigingen kan elke ontwerper onmiddellijk op de hoogte zijn van relevante wijzigingen en onmiddellijk feedback geven aan het team.

Coördinatie via BIMcloud

Ook in een omgeving waar veel in wordt samengewerkt zullen externe partijen zich in verschillende fasen bij het team voegen. Allen met duidelijk gescheiden verantwoordelijkheden. Om het delen van informatie van verschillende partijen te optimaliseren kan BIMcloud nu elk type bestand verwerken.


Geïntegreerd constructief analytisch model

ARCHICAD introduceert een nieuwe bidirectionele workflow voor constructeurs:
  1. Een automatische afgeleide ten behoeve van het constructief analytisch model van de Load-Bearing, Core elementen van het fysieke Archicad model. Dit betreft elementen gemodelleerd als beam, column, wall, slab en single-plane roofs
  2. Mogelijkheid tot het delen van het constructieve analytisch model, inclusief de aan het analytisch model verbonden constructiedelen, verbindingen en ondersteuningen. Het analytisch model kan gedeeld worden met elke applicatie die open source bestandsformaten ondersteunt die voor dit doel zijn geoptimaliseerd. In de huidige markt gaat het om SCIA Engineer, RISA3D, FRILO, AxisVM en FEM-Design (alleen inlezen)
  3. De constructeur, werkend in het programma voor constructieve analyse, geeft suggesties voor wijzigingen in het analytische model en stuurt deze vervolgens terug. Het fysieke BIM model wordt automatisch geüpdatet in Archicad.
Dankzij deze nieuwe workflows en functies kunnen architecten en constructeurs Archicad gebruiken om parallel samen te werken aan gebouw modellen, waarin in een vroeg stadium de constructieve uitgangspunten kunnen worden gewaarborgd. 


Lees ook de onderstaande artikelen:


    • Related Articles

    • Archief - Nieuwe features in Archicad 24

      Een overzicht van alle nieuwe functies in Archicad 24 Archicad 24 maakt het mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te kunnen werken in een volledig open cloud-omgeving. Ontwikkelingen in zowel Archicad, BIMcloud en BIMx maakt ...
    • Genereren van het constructief analytisch model in Archicad

      Automatische genereren van een constructief analytisch model Een constructief analytisch onderdeel wordt automatisch gegenereerd op basis van een fysiek modelelement als er aan de volgende voorwaarden is voldaan: De structurele functie van het ...
    • Nieuwe features in Archicad 26

      Szervita Square Building | DVM Group, dvmgroup.com, Hungary Een overzicht van de nieuwe functies en mogelijkheden in Archicad 26 met links naar de uitgebreide uitleg. voor meer ins en outs inzake Archicad 26 en installatie, migratie en vernieuwde ...
    • Modelvergelijking ( Model Comparison)

      Met meerdere belanghebbenden in elk project is het volgen, begrijpen en aanpassen van voortdurende ontwerpwijzigingen een belangrijke taak. Archicad introduceert Model Compare: vergelijk twee 3D-modellen of -versies, en visualiseer en filter de ...
    • Design Options - Basisprincipes

      De nieuwe functie 'Design Options' is geïntroduceerd in Archicad 27. Dit biedt ons meer flexibiliteit in het ontwerpproces in Archicad en is laagdrempelig in gebruik. In dit artikel leggen we je de basisprincipes van deze functie uit. Interface en ...