Maak de constructie van het BIM model inzichtelijk in Archicad

Maak de constructie van het BIM model inzichtelijk in Archicad

Vereenvoudigde weergave van de dragende constructie

In Archicad kunnen gebruikers complexe structuren creëren, zoals Composites en Complex Profiles. Denk hierbij aan een samengesteld vloerpakket inclusief isolatie en vloerafwerking (composite). Of een stalen kolom met brandwerende bekleding (complex Profile). Dankzij de Structural Function classificatie detecteert Archicad op element- en componentniveau de dragende kern en creëert daarvan een vereenvoudigde weergave. In deze vereenvoudigde weergave wordt alleen de dragende kern van het element getoond. Deze weergave wordt gebruikt om het constructief analytisch model te genereren. De relatie en eenheid tussen deze dragende elementen bepalen het Structural Analytical Model van een project.
Het Structural Analytical Model kan in zijn geheel worden geëxporteerd, maar het is ook mogelijk om slechts een deel ervan te exporteren - b.v. alleen zichtbare of geselecteerde elementen. Deze element filtering stelt ingenieurs in staat om de naleving van de nationale normeringen te controleren welke verschillen per constructietype (bijv. Staal, gewapend beton, prefab beton en hout).


Archicad bevat features en functionaliteiten die de correctheid en professionele bruikbaarheid van het structurele analytische model garanderen, te weten:

 • 1D/2D staaf- en oppervlakte elementen met correcte en continue verbinding om belastingoverdracht van het ene naar het andere element te bieden (dit is een onmisbare criterium voor een op de eindige-elementenmethode (FEM) gebaseerde analyse en ontwerp)

 • De parameters van de constructieve analytische onderdelen zijn afgeleid van de fysieke eigenschappen en de omgeving van de dragende elementen. Deze parameters zijn onder meer:

  - Core geometrie (profieltype/ afmetingen)
  - Core materialen en verbindingstype (eind/ rand)
  - Constructief gedrag (in analyse)
 • Archicad biedt ook verschillende kwaliteitscontrole tools om onjuist gemodelleerde constructie-elementen of discontinuïteiten in de fysieke of structurele analytische modellen te detecteren.

Het checken van modellen geeft meer informatie over diverse kwaliteitscontroles in Archicad. 

Constructieve analytische modelweergave

In Archicad kan het constructieve analytische model worden weergegeven in alle vensters: 3D venster, 3D documenten, plattegronden, doorsneden en aanzichten.
Aangezien het constructief analytisch model parallel aan het fysieke, bouwkundig (BIM) model wordt gemaakt kunnen beiden onafhankelijk van elkaar of tegelijk worden weergegeven.
De Archicad Project Preferences bevatten nu gedetailleerde en flexibele instellingen voor de stijl (kleuren, transparantie, symboolgroottes) van de Constructief Analytische Model componenten (knooppunten, profieleinden, dragende kernprofielen en het coördinatensysteem van de componenten).Archicad biedt direct visuele feedback van de verbanden tussen verschillende onderdelen van de constructief analytische modellen. 
Standaard voor een knooppunt met:
 • groene kleur, welke een correct verbindingspunt of kruispunt vertegenwoordigt tussen samengevoegde analytische onderdelen

 • rode kleur betekent:

  - Een vrij profiel einde (overkraging)
  - Een verbindingspunt of kruispunt dat nergens mee verbonden is
  Een verbindingspunt of kruispunt dat niet wordt ondersteunt


Lees ook de onderstaande artikelen:

  • Related Articles

  • Archief - BIM basis ILS, handleiding ARCHICAD

   Zie hieronder de bijlage van het archiefbestand: 126: BIM basis ILS, handleiding ARCHICAD ILS IN NATIVE SOFTWARE ARCHICAD 21 Dit artikel geeft aanwijzingen over hoe met ARCHICAD 21 aan de Basis Informatie Levering Specificatie (ILS) kan worden ...
  • Werken met meerdere disciplines in een BIM project

   Waarom worden BIM modellen uitgewisseld? In nagenoeg alle bouwprojecten wordt er met verschillende BIM applicaties gewerkt. De modellen van de diverse disciplines bevatten echter informatie die belangrijk kan zijn voor andere disciplines. Om een ...
  • Constructief design met Archicad

   Constructief ontwerpen met Archicad Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows. Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit, ...
  • Archief - Werkmethodiek uitwisseling van een model op basis van BIM basis ILS

   Werkmethodiek uitwisseling van een model op basis van BIM basis ILS in eerdere versies van Archicad Zie hieronder de bijlagen van de archiefbestanden: 112: AC20-ALG-Uitwisseling in IFC op basis van ILS 112: AC21-ALG-Uitwisseling in IFC op basis van ...
  • Presenteren van het Archicad model

   Het BIM model is de bron voor alle documentatie van het project. Van dit model kunnen een plattegrond, een gevel of een doorsnede, een 3D perspectief en een 3D rendering getoond worden. In onderstaand artikel leggen we de beginselen uit. De ...