Uitwisseling van het Constructief Analytisch Model via open standaard SAF

Uitwisseling van het Constructief Analytisch Model via open standaard SAF

Uitwisseling van constructief analytisch model met analysetoepassingen

Archicad kan het constructief analytisch model delen met toepassingen voor constructieve analyse via het Structural Analysis Format (SAF). Dit is een wereldwijd, open source bestandsformaat, ontwikkeld door Nemetschek Group en geoptimaliseerd voor dit doel.
Import en export van het Constructief Analytisch Model in IFC-formaat (IFC Structural Analysis View, ontwikkeld door BuildingSMART) is beschikbaar vanaf Archicad 24 als een experimentele functie. In het artikel Experimentele functies wordt uitgelegd hoe constructieve modellen via IFC geëxporteerd kunnen worden.

Met het SAF-formaat kan het Constructief Analytisch Model van Archicad worden gebruikt voor analyse en ontwerp in externe software toepassingen die de eindige-elementenmethode (FEM) gebruiken. SAF is een nieuw schema dat is ontwikkeld op het Excel-platform. De inhoud is gemakkelijk te begrijpen en goed gestructureerd door analytische modelcomponenten, dankzij de tabel sheets.

Na constructieve analyse kan het gewijzigde constructieve analytische model in SAF-formaat opnieuw worden geïmporteerd in Archicad, waar het oorspronkelijke fysieke model dienovereenkomstig kan worden aangepast aan het analytisch mode. Deze bi-directionele workflow wordt gegarandeerd door de import/ export-functies en de nieuwe Model Compare-tool.

Mogelijkheden met nieuwe functie voor modelvergelijking:

1. Visualiseer verschillen tussen het geïmporteerde nieuwe en het eerder geëxporteerde Constructieve Analytische Model
  2. Bepaal welke verschillen kunnen worden omgezet in suggesties voor wijziging en creëer er issues mee met de nieuwe Issue Manager
  3. Bepaal op basis van deze suggesties of u het fysieke model van het huidige project wilt bijwerken
Bekijk voor verdere informatie:  Model vergelijking ( Model Comparison) en Issue Management.

Datamapping voor uitwisseling van constructieve analytische modellen

Aangezien verschillende software toepassingen voor constructieve analyse verschillende naamgevingsconventies kunnen gebruiken, zorgen de Archicad-translators voor een correcte gegevensuitwisseling bij het importeren en exporteren van SAF-bestanden. Deze translators, inclusief eigen mapping opties, zorgen ervoor dat Archicad-definities (bijv .: profiel- en materiaalkenmerken) correct worden herkend en geïnterpreteerd door de externe software en omgekeerd. De translator maakt bij export ook segmentering van gebogen wanden mogelijk, zodat deze correct kunnen worden ingelezen door de ontvangende software.

Database voor standaard SAF translators

Archicad maakt het mogelijk om vanuit een externe database standaard translators te importeren voor, zowel de in- als export van SAF bestanden.
Open de de SAF Translators File > Interoperability > SAF > SAF Translators en klik op de info knop om de link naar de database te openen:

Automatische mapping van nieuwe profielen tijdens het SAF import proces

Alle nieuwe staalprofielen worden direct als attribute toegevoegd aan het Archicad bestand. Ook als deze nog niet aanwezig waren in het model of in de import translator. Via een database worden tijdens het import proces op de achtergrond alle profielen toegevoegd als nieuwe attributen in de attribute manager. De database bevat meer dan 6000 profielen en wordt continu geüpdate en onderhouden. Aanvullend is het mogelijk om zelf deze database aan te passen en uit te breiden met project specifieke profielen.

Beknopt voorbeeld van de workflow:
  1. Vanuit Archicad wordt het SAF bestand geëxporteerd naar de constructeur voor analyse.
  2. De constructeur wijzigt een x-aantal staalprofielen (bijvoorbeeld alle UNP100 profielen worden UNP120 profielen).
  3. Het SAF bestand wordt na analyse weer geïmporteerd in Archicad. In het Archicad bestand zijn nog geen UNP120 profielen aanwezig als attribute (!)
  4. Zonder dat het nodig is om de profielen te mappen in de import translator of eerst toe te voegen aan het Archicad bestand worden deze nu automatisch aangemaakt, vanuit de database.

Automatische mapping van profielen tijdens het SAF export proces

Archicad voorziet ook in een automatische mapping van doorsnede profielen voor de SAF export translators. Dankzij deze verbetering in combinatie met bovengenoemde opties voor de profiel import is de bi-directionele workflow voor de constructief analytische modelconversie geoptimaliseerd, waardoor belanghebbende meer tijd overhouden voor andere werkzaamheden.

Met 1 klik alle relevante Building Materials toevoegen aan de export translator

In de workflow voor geïntegreerd ontwerpen met constructieve analyse software wordt het SAF model uitgewisseld op basis van de dragende schillen (Core of Load-Bearing elements). Het is van belang dat de Building Materials die worden gebruikt in deze schillen correct worden toegevoegd in de SAF export translators.

Open de SAF export translator File > Interoperability > SAF > SAF Translators en voeg via de Add knop met 1 klik alle gebruikte Building Materials toe:

Nog een verbetering m.b.t. het instellen van de export translator is de manier, waarop de profielen zijn georganiseerd in de translator. Zoeken wordt nu een stuk makkelijker, omdat de profielen zijn gerangschikt op basis van hun profiel vorm. Binnen de verschillende profielvormen worden ze op alfabetische volgorde gerangschikt:

Complex Profiles importeren vanuit een SAF bestand

Open de Attribute Manager en klik op de knop voor complex profiles. Klik aan de rechterzijde op de import functie en kies het gewenste SAF bestand. Voeg naar wens de profielen toe. Er kunnen, zowel parametrische als generiek profielen geïmporteerd worden.

Ondersteuning voor alle SAF versies

Aangezien het SAF formaat een dynamisch veranderende standaard is, houdt Archicad alle verbeteringen bij om een nauwkeurige gegevensuitwisseling met alle software van derden te garanderen.
  1. Gebruik bij SAF-export de nieuwe SAF "versie kiezer" om het geëxporteerde bestand te optimaliseren, zodat het overeenkomt met de mogelijkheden van het gewenste analyseprogramma.
  2. SAF-import: Archicad kan alle SAF-versies importeren

Lees ook de onderstaande artikelen:
  1. Constructief design met Archicad
  2. Maak de constructie van het BIM model inzichtelijk in Archicad
  3. Genereren van het constructief analytisch model in Archicad

Meer informatie over het SAF uitwisseling formaat lees je op het helpcenter van GRAPHISOFT:
of in de SAF guide
https://saf.guide/