Crash bij openen IFC-bestanden in Archicad 26 | 30-01-2023

Het openen of het plaatsen als Hotlinked Module van sommige IFC-bestanden geeft in Archicad 26 een crash met een bugreport.
Stuur dit bugreport, via de knop in het pop-up venster, altijd door naar Graphisoft met de vermelding dat er een IFC-bestand werd geopend of gelinkt. Dat maakt de urgentie hiervan belangrijker voor Graphisoft bij het oplossen ervan.
Graphisoft heeft aangegeven dit in Archicad 26 update 3 opgelost te hebben. Tot die tijd kan van onderstaande workarounds gebruik gemaakt worden.

Oorzaak - IFC Groups

De oorzaak is meestal het gebruik van Groups in het IFC-bestand. Dit is eenvoudig te zien door het bestand in een IFC-viewer te openen, bijvoorbeeld BIMcollab ZOOM:
Structuur IFC-bestand met Groups

Workarounds

1. Het bestand via Archicad 25 bestand als Hotlinked Module in het Archicad 26 project bestand plaatsen:
    1. Open of plaats het IFC-bestand als Hotlinked Module in Archicad 25
    2. Hotlink dit Archicad 25 bestand in Archicad 26
  2. Het IFC-bestand opschonen van de  IFCGROUPS en IFCRELASSIGNSTOGROUP:
    1. Open het IFC-bestand in een texteditor
    2. Verwijder de regels die beginnen met IFCGROUPS en IFCRELASSIGNSTOGROUP
    3. Sla het bestand (met een nieuwe naam) op
    4. Open of Hotlink het bestand in het Archicad 26 project
  3. Een IFC-export zonder GROUPS aan de leverancier/maker van het IFC-bestand vragen
    Voor Revit is dit bij de export-instellingen als volgt in te stellen:
    1. Ga naar File > Export > IFC
    2. Klik op de knop 'Modify setup...'
    3. Ga naar het tabblad 'Advanced'
    4. Klik op 'Entities to Export...'
    5. Zet de ifcGroup onderdelen uit

Oorzaak - Structuur IFC-bestand

Soms ligt het aan een incorrecte IFC-structuur van het model. Dit is ook te zien in een IFC-viewer, bijvoorbeeld BIMcollab ZOOM:
Structuur IFC-bestand

Oplossing

In dat geval kan het best om een nieuw IFC-bestand gevraagd worden met een correcte opbouw. Gaat het om modellen vanuit Revit, vraag dan of de plug-in voor Archicad gebruikt is bij de export. Zie voor meer uitleg: