IFC export foutmelding - Element export Failed

Wanneer vanuit Archicad een IFC model wordt geëxporteerd kan het voorkomen dat onderstaande foutmelding "IFC Export Warning" in beeld komt. De melding geeft aan dat bepaalde elementen niet geëxporteerd kunnen worden met de bijhorende frequentie en mogelijke oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om elementen die geen 'fysieke' geometrie hebben, zoals Morph-lijnen. Deze elementen zijn wel zichtbaar in het model, maar hebben geen geometrische waarden en worden logischerwijs niet opgeslagen in het IFC bestand. ​In veel gevallen kan de foutmelding worden genegeerd en is het IFC-model compleet en in orde. Met onderstaande stappen kunnen de elementen worden opgezocht en gecontroleerd.

Modelcontrole na melding IFC Export Warning

1. Klik op de regel(s) in de pop-up foutmelding en klik op de 'i' informatie knop (zie bovenstaande afbeelding)
  2. Open het Report
  3. Zoek in het sessie report naar de juiste gebeurtenis (nieuwe gebeurtenissen worden onderaan het toegevoegd en als het bestand wordt afgesloten wordt het rapport automatisch gewist).
Het SessionReport kan op elk gewenst moment ook geopend worden via het menu File> info> Session Report
  1. Gebruik de 'copy' functie (CTRL/CMD + C) om het unieke ID van het element te kopiëren

2. Open de Find and Select functie van Archicad via het menu Edit > Find & Select
  3. Druk op de knop 'Add...' en kies voor 'IFC properties...'
  4. Selecteer het veld voor 'GlobalId' en voeg het toe aan de zoekcriteria
Sla de Find and Select instellingen op om deze snel weer toe te passen. Met de export/ import functie is deze zoek-set ook in andere projecten te gebruiken
  1. Gebruik de 'Paste' functie (CTRL/CMD + V) om het unieke ID van het element te plakken in het veld voor GlobalId

2. Klik op de ' + ' knop
  3. Controleer of het betreffende element een Morph-lijn of andere element zonder geometrie betreft

Voordat een IFC export wordt gedeeld met andere partijen is het raadzaam om deze te controleren of er wordt voldaan aan het afgesproken protocol (bijvoorbeeld de BIM Basis ILS2.0) en of alle informatie aanwezig is. Dit kan met IFC validatie Software, zoals BIMcollab ZOOM.