Licenties - Archicad netwerklicentie instellen en gebruiken

Een netwerksletuel (NET Key) bestaat uit een sleutel met een of meerdere licenties. Een NET Key kan een software key zijn, die met de License Manager Tool op de server computer gedownload wordt. Of een hardware key, die als USB stick in de server computer is ingeplugd. Doordat deze server computer op hetzelfde netwerk zit als de workstations voorziet hij deze computers van licenties.

Vanaf thuis kan met een VPN verbinding op het kantoornetwerk ingelogd worden om gebruik te kunnen maken van de licentie voor Archicad. Zorg dat de codemeter software (deze communiceert tussen de License Manager Tool en Archicad) correct is ingesteld op de server computer. Zie voor meer informatie over de CodeMeter Software het artikel CodeMeter software en de WebAdmin.
In onderstaand artikel wordt verder ingegaan op het instellen van de Netwerk licentieserver en het gebruiken van deze licenties op de werkstations
Zie voor meer informatie over thuiswerken de pagina: Thuiswerken aan het BIM model.

Instellen netwerklicentie (op server)

Om de Netwerk licentie te kunnen gebruiken op meerdere computers is een CodeMeter-server nodig. Het geeft meer flexibiliteit dan het hebben van individuele licenties, omdat de licenties alleen toegewezen worden wanneer deze op één van de computers worden gebruikt.

Benodigdheden

De CodeMeter-server maakt deel uit van het CodeMeter-stuurprogramma, zodat alleen één computer per netwerk als CodeMeter-server zal werken.
  1. Een computer met continue netwerkverbinding (server of client-computer, die voor de netwerklicentie gaat dienen als server)
  2. De computer moet tenminste één vrije USB-poort hebben in het geval van het gebruik van een hardware sleutel
  3. CodeMeter software moet worden geïnstalleerd op de computer, zie het artikel CodeMeter software en de WebAdmin
  4. De Hardware Key-netwerklicentie dient in de computer ingeplugd te zijn of de Software Key-netwerklicentie dient op de computer gedownload te zijn.
Om een CodeMeter-server in te richten hoeft geen Archicad op de computer/server aanwezig te zijn. De CodeMeter Driver en (voor het gemak) de License Manager Tool zijn voldoende.

CodeMeter-server inrichten

1. Open de Codemeter Software op de computer die dient als licentieserver
  2. Klik op WebAdmin.
    De Webpagina CodeMeter WebAdmin wordt geopend.
  3. Ga naar Configuration / Server / Server Access
  4. Kies Enable onder Network Server om deze te starten.
    Voor een wide area network (WAN) kan onder CmWAN Server Enable gekozen worden om deze te starten.
  5. Klik op Apply
  6. Herstart de computer en daarmee de CodeMeter software

Gebruiken netwerklicentie (werkstation)

Alle gebruikers in een lokaal netwerk zouden de server automatisch moeten kunnen vinden. Dit werkt in enkele gevallen niet, als bijvoorbeeld de server in een subnet staat of er via internet verbinding naar de server wordt gemaakt. In dat geval moet de hostnaam van de server of het IP adres van de computer opgegeven worden.
  1. Open CodeMeter Center op de gebruikerscomputer
  2. Open CodeMeter WebAdmin
  3. Ga naar de Configuration tab
  4. Ga naar Basic / Server Search List
  5. Klik op add new Server
  6. Voer een intern of extern IP adres/servernaam (DNS) in
  7. Klik op de pijlen om de volgorde van het zoeken te veranderen
  8. Het is te adviseren om als laatste regel de Automatic Server Search toe te voegen. Deze zoekt via alle beschikbare netwerkpaden naar mogelijke licenties.
  9. Druk op Apply(!)
  10. Herstart de computer en daarmee de CodeMeter software

Uitgebreide informatie is te vinden in het Graphisoft artikel CodeMeter server setup guide

De volgorde van de te gebruiken licenties

Kantoren hebben vaak meerdere licenties en soms ook verschillende keys. HWkey-SINGLE, HWkey-NET en SWkey-NET, daarnaast misschien ook nog Stage- of 100 uren-sleutels. Bij een verhoogde druk op de NET keys is het soms wenselijk dat een gebruiker een eigen HWkey-SINGLE gebruikt.
Stel in de CodeMeter WebAdmin (Configuration > Basic > Server Search List) een voorkeur in welke licentie het eerste gebruikt dient te worden door ze met de pijltjes te verplaatsen.
‘localhost’ is de eigen computer. Is een Hardware key hier ingeplugd dan zal deze als eerste aangesproken worden.

Gebruikerstoegang regelen (server)

Met de standaardinstellingen kunnen alle computers op hetzelfde lokale netwerk (hetzelfde subnet) een licentie van de server gebruiken. Indien de toegang beperkt moet zijn:
  1. Open CodeMeter Center op de CodeMeter-server
  2. Open CodeMeter WebAdmin
  3. Ga naar de Configuration tab
  4. Ga naar Server / License Access Permissions
  5. Kies de Basic Mode
  6. Klik op Add om gebruikers toe te voegen
  7. Voer naam of IP adres in
  8. Klik op OK en Apply
  9. Herstart de computer en daarmee de CodeMeter software

Alleen de opgesomde gebruikers hebben vanaf nu toegang tot de licenties.