Thuiswerken - Archicad

Om thuis te kunnen werken met Archicad moet er op een aantal punten worden gelet. Het beste om Archicad lokaal te installeren, zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de grafische mogelijkheden. Het is dan belangrijk om te bekijken wat er met de licentie moet gebeuren en hoe er met de bestanden en bibliotheken wordt omgegaan.

Remote desktop

Het is mogelijk om een computer die op kantoor staat over te nemen met Remote Desktop of Extern Bureaublad. Via een VPN verbinding wordt dan de computer overgenomen. Er hoeft geen Archicad op de lokale computer te worden geïnstalleerd. Er zijn wel enkele beperkingen aan deze methode.
Als eerste is de 3D weergave meestal niet toereikend. Via deze methode kan meestal de OpenGL weergave niet worden getoond en zal de Internal Engine worden gebruikt. Deze is sowieso langzamer en door de vertraging van het internet is het slecht werkbaar.
Meer informatie in deze artikelen van Graphisoft: Archicad on Server Editions en Explore with Remote Desktop Applications.

Wanneer Archicad op een computer draait en de gebruiker verbinding maakt met deze computer via een Extern Bureaublad en een ander ARCHICAD-sessie start, wordt een tweede licentie in gebruik genomen. Hierdoor kan het zijn dat één computer meerdere licenties gebruikt.

Licentie van lokaal geïnstalleerde Archicad

Netwerklicentie benaderen

1. Bij een netwerklicentie wordt de licentie op een computer (meestal de server) gezet, die door iedere computer te vinden is. Bij thuiswerken kan deze onder andere benaderd worden als er verbinding met het kantoor-netwerk wordt gemaakt via een VPN verbinding. Lees dit artikel over het Instellen en gebruiken van een netwerklicentie.
  2. Het is ook mogelijk om de server verbinding van buiten toe te laten staan. Op deze manier kan iedereen met de juiste IP adres een licentie opvragen. Lees meer op de website van Graphisoft onder het hoofdstuk Advantages and disadvantages of a Public server

Enkele licentie plaatsen

1. Met een losse USB sleutel of Software Licentie kan de Archicad-licentie lokaal op een computer worden gebruikt. Een USB sleutel wordt eenvoudig in een USB poort geplaatst en er kan worden gewerkt. Een Software Licentie kan worden gedownload met behulp van de License Manager Tool.
Deze optie werkt niet in combinatie met een netwerksleutel. Indien dit toch is gewenst dan kan contact op worden genomen met KUBUS om de netwerklicentie om te zetten in losse licenties.

Delen van het model

Lokale kopie

Het project wordt gekopieerd naar de lokale computer en er kan dan gewoon aan worden gewerkt zonder beperkingen. Het lastige van deze methode is dat de gebruiker bij het afronden het project terug moet plaatsen op de server, hetgeen foutgevoelig is.

Direct openen van het VPN-netwerk

Als er een VPN verbinding is gemaakt kunnen de modellen direct van het netwerk geopend worden. Er moet worden opgelet dat er een stabiele internetverbinding is. Het hele model moet worden gedownload naar het geheugen van de computer en bij het opslaan dient dezelfde verbinding nog steeds actief te zijn. Wordt in de tussentijd de verbinding (kortstondig) verbroken, dan kan het bestand niet meer worden opgeslagen onder dezelfde naam. Bovendien zal het oorspronkelijke bestand voorzien worden van een zogenaamd lock-bestand (*.lck).

Synchronisatie-software (Dropbox of Onedrive)

Met deze methode kan worden gewerkt aan een project dat vanaf alle locaties altijd is gesynchroniseerd. Hierbij moet worden gelet dat gedurende het opslaan van het project via File > Save er géén synchronisatie plaats vindt. Dit kan zijn door het synchroniseren handmatig uit te voeren of een synchronisatieschema te bedenken (bijvoorbeeld in de lunchpauze en s’avonds). Ook kan ervoor worden gekozen om een (extra) lokale kopie te maken waarmee wordt gewerkt en deze naderhand zelf terug te zetten.
In sommige gevallen kunnen door de synchronisatie corrupte bestanden ontstaan, waardoor Archicad meldingen als "cannot read plan file" of "Error While loading plan file!" geeft. Bekijk dit artikel van Graphisoft over beschadigde of corrupte bestanden.
Lees meer in dit artikel van Graphisoft: Sync utilities and issues with Save operation in Archicad

TeamWork en BIMcloud

Dit is de meest ideale oplossing voor bestandsdeling. Door de innovatieve technologische oplossing heb je altijd snel toegang tot de laatste stand van het model, worden backups bewaard en kan bovendien gelijktijdig met meerdere mensen aan één project worden gewerkt.
Met een VPN-verbinding kan eenvoudig contact worden gelegd met de BIMcloud door iedereen die zich in het netwerk bevindt. Ook is het mogelijk om zonder VPN verbinding te maken door de BIMcloud server op te zetten voor verbindingen van buiten. Start met Teamwork en BIMcloud geeft algemene uitleg. Meer informatie over instellingen is te lezen op de website van Graphisoft Working from Home with Archicad

Wordt er soms thuis gewerkt en soms op kantoor dan adviseren we om twee verschillende gebruikers aan te maken. Dan kan vanaf beide plekken aan het TeamWork project worden gewerkt, zonder iedere keer het project te moeten verlaten. Vergeet niet om voor het afsluiten al de wijzigingen en reserveringen vrij te geven. Het aanmaken van meerdere gebruikersprofielen heeft geen effect op het gebruik van het aantal Archicad-licenties.

Bibliotheken

In een lokaal project verwijzen bibliotheken naar vastgestelde paden. Deze kunnen verschillen tussen computers onderling.

Lokale kopie

Een bibliotheek kan worden gekopieerd worden naar de lokale computer. Dit geldt in de meeste gevallen voor de Archicad bibliotheek of Archicad bibliotheek KME. Maar ook projectbibliotheken of bureaubibliotheken kunnen lokaal gekopieerd worden. Zolang de paden gelijk blijven (bv C:\Bibliotheken) kan het project de bibliotheek op andere computers direct terugvinden. Bij gemengde besturingssystemen (MAC/Windows) worden de paden anders genoteerd en is het noodzakelijk om iedere keer de bibliotheken opnieuw aan te wijzen.

Direct openen van het VPN-netwerk

Hoewel de netwerkpaden in de meeste gevallen gelijk kunnen blijven, kan het openen van een bibliotheek direct vanaf het (VPN-) netwerk leiden tot vertraging. Graphisoft adviseert daarom om dit zoveel mogelijk te vermijden, maar voor projectbibliotheken of bureaubibliotheken blijft het handig om deze op een centrale plek te houden.

BIMcloud

In zowel BIMcloud als solo-projecten kan gebruik gemaakt worden van BIMcloud Libraries. Dit zijn bibliotheken die geüpload zijn op de BIMcloud en maken gebruik van dezelfde technieken als de BIMcloud projecten. Dat wil zeggen dat ze altijd up to date zijn en snel te laden. Lees dit artikel over het beheren van BIMcloud bibliotheken.