Lock-bestanden

Als een Archicad bestand (geen TeamWork) wordt geopend, maakt Archicad een zogenaamd lock-bestand aan. Dit bestand met dezelfde naam, maar met de extensie .lck wordt geplaatst in dezelfde map als het Archicad bestand.

In dit bestand staat beschreven wie het bijbehorende Archicad bestand heeft geopend, bijvoorbeeld "Gebruiker 1". Als een collega ("Gebruiker 2") hetzelfde bestand probeert te openen, krijgt deze de melding dat het door de betreffende gebruiker is geopend: "This project is in use by Gebruiker 1 @ <computernaam van de gebruiker>"
Een LCK-bestand bevat verder geen informatie over het model en is ook veel kleiner, vaak maar 1kB.
Hieronder staan de verschillende situaties waarin de melding kan optreden en wat dan de beste oplossing is.

Project is in gebruik

Dit is waar de lock-bestand functie in basis voor bedoeld is.
Gebruiker 2 heeft nu drie opties:

1. Open with Exclusive Access
    Het bestand wordt geopend zonder dat de wijzigingen van Gebruiker 1 zijn verwerkt. Gebruiker 2 kan wijzigingen verwerken en het bestand ook weer opslaan. Gebruiker 1 kan nu zijn wijzigingen niet meer onder dezelfde naam opslaan. Er kan wel een andere bestandsnaam gekozen worden en opgeslagen. De wijzigingen van Gebruiker 1 worden niet opgeslagen, dus indien nodig zullen later deze wijzigingen handmatig moeten worden samengevoegd.

2. Don't Open
    Gebruiker 2 besluit om het bestand niet te openen. Eventueel kan Gebruiker 1 benaderd worden om te overleggen wat er moet gebeuren.

3. Open as Read-Only
    Gebruiker 2 opent het bestand "alleen lezen". Dit betekent dat het bestand wel geopend en bekeken kan worden. Wijzigingen die door Gebruiker 1 nog niet zijn opgeslagen zijn niet zichtbaar. Het geopende bestand kan alleen onder een andere naam worden opgeslagen via File > Save As.

Crash

In sommige gevallen kunnen Gebruiker 1 en Gebruiker 2 dezelfde persoon zijn. Dit kan zijn, omdat Archicad is gecrasht. In dit geval is te adviseren om eerst Archicad te openen via het programma icoon op het bureaublad of startmenu en gebruik te maken van de herstelopties die in Archicad aanwezig zijn.
Als vastgesteld is dat het bestand door niemand is geopend kan besloten worden om het lck-bestand te verwijderen. Vanaf dat moment kan het bestand weer gewoon worden geopend.

Verbroken verbinding

Als er een VPN- of netwerkverbinding is gemaakt kunnen modellen direct van het netwerk geopend worden. Het hele model wordt gedownload naar het geheugen van de computer, maar bij het opslaan dient dezelfde verbinding nog steeds actief te zijn. Wordt in de tussentijd de verbinding (kortstondig) verbroken, dan kan het bestand niet meer worden opgeslagen onder dezelfde naam. Het bestand kan onder een andere naam worden opgeslagen. Het lck-bestand van het originele bestand zal dan niet automatisch worden verwijderd door Archicad. Het lck-bestand kan handmatig worden verwijderd, vanaf dat moment kan het bestand weer gewoon worden geopend.