Autosave bestanden

Net als alle software kan er wel eens iets mis gaan bij Archicad. Gelukkig heeft Archicad een sterke backup in de vorm van de Autosave bestanden. Deze worden continu bijgehouden zodat minimale voortgang verloren gaat.
Als het originele bestand wordt geopend in plaats van het Autosave bestand, zal Archicad een melding geven dat het project in gebruik is. Kies "Don't Open" en gebruik één van de methoden die hier wordt beschreven bij het openen van een Autosave bestand.

Openen van een Autosave bestand

In het geval van een crash of geforceerde stop zal Archicad eerst een Bug Report  gaan maken. Dit stelt Graphisoft in staat om veel voorkomende fouten op te lossen.
Na of tijdens het maken van dit Bug Report kan Archicad opnieuw worden opgestart. De procedure van het herstellen verschilt of er nog een Archicad sessie actief is.

Geen actieve Archicad sessies

De enige openstaande Archicad sessie is gecrasht en/of alle openstaande sessies worden handmatig afgesloten. Het Autosave-bestand kan dan op de volgende manier worden geopend:
  1. Start Archicad opnieuw
    Op de plek waar normaal gesproken de previews van de projecten staan, staat nu een logo van een Archicad bestand met een reddingsboei. Dit is het Autosave-bestand.
  2. Selecteer het bestand
  3. Klik open (of dubbelklik) om het bestand te herstellen
    Archicad opent het bestand en alleen de laatste stap is verloren gegaan.

Ander(e) Archicad project(en) staan nog open

Er kunnen meerdere sessie van Archicad tegelijkertijd draaien. Als één van die sessie crasht is een andere methodiek nodig om het Autosave bestand te benaderen:
  1. Kies vanuit één van de openstaande Archicad sessies File > New en vink de optie Launch a new Session

2. Kies vervolgens uit de lijst welk Autosave-bestand geopend moet worden

Geen Recovery File bij starten Archicad

Mocht er na een Crash geen Recovery File worden aangeboden bij het opstarten van Archicad,
open dan niet het oude bestand, maar probeer eerst deze alternatieve optie:
  1. Navigeer naar de Autosave Folder
    (de locatie is terug te vinden in het menu Options > Work Environment > Company Standards Scheme > Data Safety and Integrity (location)
  2. Maak verborgen bestanden zichtbaar
    MAC -> Maak verborgen mappen/ bestanden zichtbaar met de sneltoets combinatie CMD+SHIFT+. (punt)
    WIN -> Open de verkenner in de taakbalk en selecteer: Weergave> Weergeven > Verborgen items
  3. Open de folder: @ODB_Database~
  4. Kopieer het bestand met de naam database.fdb naar het bureaublad
  5. Wijzig de extensie van .fdb naar .pln
  6. Open het bestand met Archicad en sla het opnieuw op op de gewenste locatie

Verwijderen van Autosave bestanden

Na het correct afsluiten van Archicad worden de Autosave bestanden automatisch verwijderd door Archicad. Ook bij het openen van een Autoave-bestand, zoals hierboven beschreven gebeurt dat. Worden Autosave bestanden na een crash niet gebruikt, dan kan het zijn dat er meerdere autoave-bestanden zijn. De procedure van het verwijderen verschilt of er één of meerdere Archicad sessie actief waren.

Vanuit Archicad - Geen actieve Archicad sessies

De enige openstaande Archicad sessie is gecrasht en/of alle openstaande sessie worden handmatig afgesloten. De Autosave kan dan op de volgende manier worden verwijderd:
  1. Start Archicad opnieuw
    Op de plek waar normaal gesproken de previews van de projecten staan, staat nu een logo van een Archicad bestand met een reddingsboei. Dit is het Autosave bestand.
  2. Selecteer het bestand of de bestanden
  3. Klik op het kruisje rechtsboven.

Vanuit Archicad - Ander(e) Archicad project(en) staan nog open

Er kunnen meerdere sessie van Archicad tegelijkertijd draaien. Als één van die sessies crasht is een andere methodiek nodig om het Autosave bestand te verwijderen:
  1. Kies vanuit één van de openstaande Archicad sessies File > New
  2. Vink de optie 'Launch a new Session of Archicad ' aan
  3. Maak een keuze
    1. Met 'Delete All' wordt gekozen worden alle Autosave bestanden verwijderd. Als er slechts één of enkele Autosave bestanden moeten worden verwijderd, sluit dan alle Archicad bestanden en volg de methode bij Geen actieve Archicad sessies
    2. Met 'Cancel' blijft het Autosave bestand staan voor een volgende keer
    3. Met 'Continue' wordt dat Autosave bestand geopend
      Andere Autosave bestanden blijven bestaan voor een volgende keer.

Vanuit de verkenner / finder

Op deze manier kunnen alle Autosave bestanden van alle Archicad versies verwijderd worden.
In het menu Options > Work Environment > Company Standards Scheme > Data Safety and Integrety staat onder het tabblad Data Safety de locatie van de Autosave bestanden. Zoek deze map op in de Windows Verkenner of Finder en verwijder alle mappen met de naam Autosave.
Standaard is deze locatie op Windows: C:\Users\<username>\GRAPHISOFT en op Mac: /Users/<username>/Library/Application Support/Graphisoft.
Let op deze actie kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Instellingen Autosave

In het menu Options > Work Environment > Company Standards Scheme > Data Safety and Integrity staan onder 'DATA SAFETY' de instellingen van de Autosave /Saving to Recovery File
  1. Kies voor 'Ultra Safe', 'Safe' of 'Minimum'
    Het is ten zeerste aan te bevelen deze op Ultra Safe te laten staan. De Autosave technologie werkt onmerkbaar op de achtergrond. Het lager zetten van deze instellingen heeft géén effect op de performance.
  2. Bepaald de locatie waar de Autosave bestanden worden opgeslagen
    Kies voor de standaard locatie. Bij uitzondering kan een andere locatie worden gekozen, zolang er maar een interne harde schijf wordt gekozen.