Maken van modules

Module bestanden kunnen in 2 categorieën worden verdeeld:
  1. Module bestanden met het bestandsformaat *.mod
  2. Gehele projecten in *.pln/*.ifc/*.3dm/*.rvt formaat of Teamwork projecten

Methodes voor het maken van modules

Bij gebruik van het bestandsformaat *.mod wordt enkel en alleen de 3D model informatie en 2D informatie van plattegronden opgeslagen. Alle andere informatie zoals informatie in Layouts, doorsnedes en aanzichten, Worksheets, gekoppelde bibliotheken en meer, worden niet meegenomen. Attributen (o.a. Surfaces, Complex Profiles) worden enkel meegenomen als deze nog niet in het hoofdproject bestaan (lees meer hierover in het artikel 'Module bestanden en attributen'). Dit resulteert in kleine en compacte bestanden. Modulebestanden kunnen op verschillende manieren worden gemaakt.

1. Project opslaan als Module

Via File > Save As kan een mod-bestand worden opgeslagen. Kies het *.mod bestandsformaat en stel de opties in.

2. Selectie opslaan als module

2a. Selecteren met het selectie-gereedschap en opslaan als los bestand

Selecteer de bewuste elementen en ga naar File > External Content > Save Selection As Module.
Als de optie 'Replace Selection with this hotlinked module file' wordt gebruikt, worden de geselecteerde elementen meteen vervangen door de Module.
De optie 'Apply offset/rotation of most recently broken hotlinked module' verschijnt alleen als enkele stappen ervoor een Module is verbroken via Break / Explode Hotlink. Deze optie neemt de offset en rotatie over van deze verbroken Module, zodat de reeds geplaatste Modules niet verplaatsen.

2b. Selecteren met de Marquee en opslaan als los bestand

Zelfde optie als 2a, maar elementen worden geselecteerd via een Marquee. Als een 'dikke' Marquee wordt gebruikt, worden alle beschikbare verdiepingen in het bestand opgenomen. Een element wordt opgenomen in de Module als deze geheel of deels binnen de Marquee valt.

2c. Kopiëren naar het klembord en opslaan als los bestand

Elementen kunnen in de plattegrond worden gekopieerd en daarna kan via File > Save As opgeslagen als module, door het bestandstype Module File from Clipboard te kiezen.

3. Publiceren van Modules

Modules kunnen ook gemaakt worden door deze te publiceren met behulp van de Publisher.

3a. Naar een map lokaal of in het netwerk

1. Maak een Publisher Set met de Publishing Method 'Save Files'. Onder Browse kies een lokale map of op het netwerk.
  2. Plaats Views van plattegronden in de Publisher Set.
  3. Als de View(s) in deze Publisher Set wordt geslecteerd, kan onderaan het bestandsformaat Module File worden gekozen en de Opties worden ingesteld.

3b. Naar BIMcloud (betaalde versie)

Module bestanden kunnen direct worden geüpload naar BIMcloud.  Deze optie is alleen beschikbaar met de betaalde versie van de BIMcloud of BIMcloud SaaS.
In grotere TeamWork projecten wordt daarom aanbevolen met de betaalde versie van de BIMcloud te werken.
  1. Maak een Publisher Set met de Publishing Method 'Save Files'. Onder Browse kies een locatie op de BIMcloud.
  2. Plaats Views van plattegronden in de Publisher Set.
  3. Als de View(s) in deze Publisher Set wordt geslecteerd, kan onderaan het bestandsformaat Module File worden gekozen en de Opties worden ingesteld.
Deze gepubliceerde Modules kunnen wel worden geplaatst, maar niet worden geopend direct vanuit TeamWork. Ze kunnen wel worden geopend door de Module te downloaden en dan lokaal te openen.

Gebruik van gehele projecten

Ook gehele projecten kunnen als module worden gebruikt. Hiervoor zijn geen aanvullende handelingen nodig.

Archicad bestanden

Een Archicad project kan worden opslagen als pln-bestand. Dit kan direct als module worden gebruikt in een ander bestanden. Bij het gebruik van dit bestandsformaat wordt net als bij *.mod-bestanden enkel en alleen de 3D model informatie en 2D informatie van plattegronden in het hoofdbestand geplaatst. Alle andere informatie zoals informatie in Layouts, doorsnedes en aanzichten, Worksheets, gekoppelde bibliotheken en meer, worden niet meegenomen. Attributen (o.a. Surfaces, Complex Profiles) worden enkel meegenomen als deze nog niet in het hoofdproject bestaan (lees meer hierover in het artikel Module bestanden en attributen).

Andere bestandsformaten

Ook IFC (ifc), Revit (rvt) en Rhino (3dm) bestanden kunnen als Module worden gebruikt.

Opties bij Opslaan of Publiceren

Bij het opslaan of publiceren van modules kunnen extra opties worden ingesteld

Filter Stories

Selecteer één of meerdere verdiepingen.

Indien een bepaald bereik (Range) wordt gekozen, komt de optie 'Add relevant elements from other Stories' beschikbaar. Hiermee kunnen elementen waarvan de Home-Story (All Relevant Stories) niet binnen de Range valt, maar wel in de plattegrond zichtbaar zijn, worden meegenomen of uitgesloten.

Filter Elements

Kies alle elementen of alleen zichtbare.
Met Design Options in combinatie met de optie 'Visible Only', worden enkel de zichtbare Design Options opgenomen in het module bestand. Alle Design Option Sets kunnen bij het plaatsen worden gekozen, echter alleen de getoonde Design Options kunnen worden geplaatst.

More Options

Hier kan worden gekozen voor het verbreken van geneste modules en Xrefs, zodat er geen verwijzing is naar deze originele geneste bestanden.
Compress File zorgt voor kleinere bestanden. Dit is alleen handig bij slechte verbindingen of weinig schijfruimte. Dit zorgt wel voor extra rekentijd gedurende het opslaan en openen van module bestanden.
Voor optimale snelheid wordt geadviseerd de optie Compress File niet te gebruiken.