Modelvergelijking ( Model Comparison)

Met meerdere belanghebbenden in elk project is het volgen, begrijpen en aanpassen van voortdurende ontwerpwijzigingen een belangrijke taak.
Archicad introduceert Model Compare: vergelijk twee 3D-modellen of -versies, en visualiseer en filter de verschillen ertussen. Gebruikers kunnen ontwerpwijzigingen nauwkeurig bijhouden en zelfs ontwerpvarianten evalueren.

Model Compare biedt tal van opties om veranderingen tussen twee groepen 3D-modellen te visualiseren

3D modellen vergelijken

Gebruik de functie Model Compare  (Design > Model Compare) om verschillen in twee versies van een 3D-model te identificeren en visualiseren, niet alleen wijzigingen in de geometrie van het element, maar ook in de weergave en de eigenschappen.

Meerdere vergelijkings-processen kunnen tegelijkertijd op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs als het om grote en complexe projecten gaat, terwijl de gebruiker onafgebroken aan het huidige model werkt. Wanneer de functie wordt opgeroepen opent zich een extra tabblad in het werkvenster dat feedback geeft over het proces en de voltooiing ervan.

Vergelijk huidig model met extern model

Met de Model Compare kan de gebruiker wijzigingen visualiseren tussen twee willekeurige versies van de volgende 3D-modellen:
  1. Het momenteel geopende Archicad-model
  2. Elk extern PLN-, PLA- en SAF-bestand (Structural Analytical Format) dat lokaal is opgeslagen of opgeslagen op BIMcloud
  3. Experimentele feature: Elk extern IFC-SAV-bestand (Structural Analysis View) dat lokaal is opgeslagen of opgeslagen op BIMcloud
Deze flexibiliteit stelt de gebruiker in staat om ontwerpvarianten te vergelijken, visualiseren en evalueren, of ze nu in hetzelfde model of in verschillende bestanden zijn gemaakt.

Vergelijk Teamwork-modelversies

In Teamwork laat de Model Compare zien welke wijzigingen er zijn opgetreden in de projectstatus voor en na ontvangst van wijzigingen van andere gebruikers.
Model Compare kan direct worden uitgevoerd na het bijwerken van een hotlinked PLN- of .MOD-model, om te laten zien wat er is veranderd als gevolg van de update.

Vergelijk versies van constructieve analytische modellen (Structural Analytical Model)

Het vergelijken van twee constructief analytische modellen in Archicad toont het verschil tussen het originele analytische model dat in Archicad is gegenereerd en het gewijzigde model dat opnieuw is geïmporteerd naar Archicad vanuit een applicatie voor constructieve analyse van derden.

Visualiseer modelwijzigingen

In het speciale venster van de Model Compare worden de verschillen tussen twee vergeleken modellen of versies weergegeven in verschillende kleuren. Schuifregelaars kunnen de weergave van de modelwijzigingen respectievelijk de ongewijzigde omgeving benadrukken of dimmen.

Vanaf Archicad 27 kan gedetailleerde informatie over wijzigingen verkregen worden wanneer er een Model Compare is uitgevoerd met structurele weergaven. De gegenereerde lijst laat zien welke parameters tussen de twee modellen zijn gewijzigd, inclusief hun waarden, indien van toepassing.

Filteren van wijzigingen

In het venster van de Model Compare kunnen gebruikers de weergegeven wijzigingen op verschillende manieren filteren.

Filteren van wijzigingen per View

Als onderdeel van het vergelijkingsproces moet de gebruiker een 3D-weergave definiëren in de View Map van elk van de twee modellen of versies die worden vergeleken: er wordt daarbij rekening gehouden met filters gekoppeld aan de View. Door twee 3D Views te kiezen die verschillende lagencombinaties gebruiken, kan de gebruiker twee ontwerpvarianten van hetzelfde project vergelijken.

Filters in de 3D vensters bepalen welke elementen bekeken worden.
Zet bij het vergelijken van twee verschillende modellen de knop 'Apply Common View Settings' UIT.
Als alternatief kan de gebruiker een gemeenschappelijke 3D View kiezen voor beide modellen, als het doel is om versies, gemaakt op verschillende tijdstippen, van hetzelfde model te vergelijken.

Voor het vergelijken van het ontwerp model in Archicad met een externe IFC, kan deze IFC als Hotlink aan het model gekoppeld worden of in het model geladen worden. Dan kan een View aangemaakt worden van het model voor het importeren / linken van de IFC en daarna. Deze twee Views kunnen dan met elkaar vergeleken worden en zo worden de verschillen en overeenkomsten zichtbaar.

Bij het vergelijken van constructieve analytische modellen (Structural Analytical Model) kan de gebruiker bepalen welke eigenschappen moeten worden overwogen door deze te selecteren in het venster 'Select View'. Onder het tabblad MODEL kan gekozen worden voor Structural Analytical Model. Daarna kan aangeklikt worden of vergeleken moet worden op een van of meerdere van onderstaande onderdelen:
  1. Node
  2. End Release
  3. Profile of Load-Bearing Cores
  4. Local coordinate system

Het filteren van wijzigingen gemaakt op basis van Criteria

Filter de wijzigingen in het 3D-modelelement om alleen de relevante onderdelen weer te geven. Maak hierbij gebruik van reeds gemaakte Subscripties in teamworkprojecten of maak een eigen filter aan. Bijvoorbeeld:
  1. Betonmuren met een dikte groter dan 300mm door het definiëren van een Custom Criteria-set

Het filteren van wijzigingen bij een custom criteria set

Bekijk voor meer informatie over het instellen van notificaties het artikel: Wijzigingen bijhouden (Change Tracking) in teamworkprojecten.

Filteren van wijzigingen op basis van de Parameter Set

De lijst met modelwijzigingen kan ook worden beperkt om alleen de wijzigingen met bepaalde parameters weer te geven. Op deze manier kan bijvoorbeeld gefilterd op wijzigingen die relevant zijn voor een bepaalde discipline.

Beheer modelwijzigingen

In het Palet Model Compare kan de lijst met alle wijzigingen, de Model Changes, worden geordend op verschillende manieren om gemakkelijk te navigeren tussen talrijke verschillen. Verschillen kunnen bijvoorbeeld worden gegroepeerd op:
  1. Status                    “New", "Modified", "Deleted”
  2. Tool                       “Wall”, “Slab”, “Column” etc.
  3. Source                  Huidig bestand of een naam van de hotlink
  4. Classification        Maak een keuze uit een classificatie aanwezig in het project

Orden en beheer gevisualiseerde wijzigingen efficiënt

Het selecteren van gewijzigde elementen

Als de gebruiker een gewijzigd element selecteert in het 3D venster Model Compare wordt het bijbehorende element / item ook automatisch geselecteerd in de lijst met Model Changes en vice versa.

Pictogrammen onderin het palet geven direct feedback over welke Parameter Sets zijn beïnvloed in het gewijzigde element.

Klik met rechtermuisknop-menu op een element in de lijst met Model Changes. Kies voor een weergave in de plattegrond of in het 3D venster of maak een Issue aan om wijzigingen te communiceren via BCF met andere partijen.

Een selectie van een element in het 3D venster zorgt ervoor dat het standaard 3D venster wordt geopend. Dit is niet hetzelfde als het Model Compare venster.

Maak van de wijzigingen Issues

Geselecteerde wijzigingen kunnen (afzonderlijk of als groep) aan Issues worden toegevoegd, als gewijzigde elementen of als een mogelijke aanpassing. De resultaten van de Model Compare zijn dus geïntegreerd met de nieuwe Issue Manager en Organizer functionaliteiten. Hiermee kan een goede communicatie worden verkregen voor alle betrokkenen in het project.

Voor meer informatie over de mogelijkheden in Issue Management bekijk het artikel: Issue Management

Voeg de geselecteerde gewijzigde elementen toe aan Issues vanuit het venster Model Compare.

Voor meer informatie over het bijhouden wijzigingen in modellen zie Wijzigingen bijhouden (Change Tracking) in teamworkprojecten.