Wijzigingen bijhouden (Change Tracking) in teamworkprojecten

Wijzigingen bijhouden (Change Tracking) in teamworkprojecten

Architecten en multidisciplinaire teams profiteren van een optimale samenwerking. Vooral in de vroege ontwerpfasen, waar herhaaldelijk verschillende ontwerpscenario's worden doorlopen. Archicad 24 introduceert een meldingssysteem voor het bijhouden van projectwijzigingen in Teamwork: de Change Tracking functie ( Teamwork > Change Tracking). Met deze functie kunnen Teamwork-gebruikers op de hoogte worden gehouden van alle relevante wijzigingen in het model.     
Functies voor het bijhouden van wijzigingen zijn niet beschikbaar voor BIMcloud Basic-gebruikers.


Subscriptie voor de Change Tracking functie

De Change Tracking functie wordt beheerd door, door de gebruiker, gedefinieerde subscripties. Deze subscripties, een soort abonnement op bepaalde wijzigingen, kunnen flexibel opgezet zijn met verschillende criteria, selectie- en filtermethoden. Op deze manier worden de relevante wijzigingen getoond en worden niet-relevante wijzigingen weggefilterd worden.
Een gebruiker kan bijvoorbeeld wijzigingen in individuele 3D-modelelementen of de wijzigingen in Project Data (verdiepingshoogten, attributen of parameters, etc.) volgen. 
Elke keer dat Teamwork-wijzigingen naar de BIMcloud worden verzonden, wordt de eigenaar van de subscriptie op de hoogte gebracht van alle wijzigingen in element- of projectgegevens die aan de gestelde criteria voldoen.
Subscripties kunnen eenvoudig worden in- of uitgeschakeld of geïmporteerd / geëxporteerd naar andere projecten.

Change tracking instellen

De gebruiker kan instellen welke elementen of Project Data wijzigingen gevolgd moeten worden:
  1. Ga naar het menu Teamwork > Change Tracking
     
    Het Change Tracking scherm wordt geopend
  2. Kies rechtsonder in dit scherm voor 'New Subscription' 
Via de import knop kunnen subscripties uit andere projecten geïmporteerd worden. 
  1. Maak de subscriptie aan op basis van criteria, geselecteerde elementen en project data
    1. Subscriptie voor het volgen van wijzigingen op basis van criteria


    2. Subscriptie voor het volgen van wijzigingen op basis van geselecteerde elementen


    3. Subscriptie voor het volgen van wijzigingen in de Project Data


  2. Geef bij subscripties voor het volgen van wijzigingen op basis van criteria en geselecteerde elementen welke soort wijzigingen van de elementen gevolgd moet worden via het onderdeel 'Elements Parameter Sets (3D only)'


  3. Geef bij de het onderdeel 'Teams and Users' aan van welke specifieke gebruikers of teams wijzigingen gevolgd moeten worden
    Op deze manier komen er alleen meldingen binnen over wijzigingen die zijn aangebracht door een bepaald ontwerpteam of individu. 
     'Teams' zijn groepen gebruikers, zoals een team van constructeurs / ingenieurs stabiliteit. Deze kunnen in de BIMcloud per project samengesteld worden. In BIMcloud als multidisciplinair, cloudgebaseerd documentbeheer wordt uitgelegd hoe dit ingesteld kan worden. 

Het beheren van gemaakte wijzigingen 

Het volgen van wijzigingen is een optionele functie en meldingen worden alleen weergegeven in het Tracked Changes gedeelte (1) van het Teamwork Palette als de gebruiker zich aangemeld heeft voor een of meerdere subscripties, die in het project reeds aanwezig zijn of nieuw aangemaakt of geïmporteerd. 

Wanneer hier een melding verschijnt (2), kan de gebruiker klikken (dubbelklikken of rechtermuisknop menu > Open Notification) om direct te zien welke wijzigingen er zijn opgetreden in welke elementen, en kan hij beslissen of hij de wijzigingen wil ontvangen of niet (3).

Wijzigingen worden automatisch verzameld per element, dus het continu bewerken van een enkel element zal geen stroom aan meldingen genereren: er wordt er maar één melding afgeleverd.


De aangegeven wijzigingen zijn op verschillende manieren te ordenen. Kies in de notificatie het wiel-icoon. Mochten de wijzigingen per gebruiker belangrijk zijn vink deze dan aan en zorg dat deze bovenaan de lijst komt te staan. 

Als men met de rechtermuisknop op het notificatie icoon klikt, rechtsonder in het scherm (Windows) en linksonder bij Mac, wordt getoond of er Tracked Changes zijn en hoeveel. 
 
Om de gemaakte wijzigingen bij de Tracked Changes in het Teamwork Palette te zien, zorg bij het openen van het Teamwork project dat er gekozen wordt voor 'Receive later':


Bij 'Receive now' worden de wijzingen gedownload en zijn deze niet meer zichtbaar onder Tracked Changes in het Teamwork Palette.

Visualiseren van de gemaakte projectwijzigingen

Wanneer de gebruiker op de hoogte wordt gebracht van wijzigingen in modelelementen, is het mogelijk om deze in het project te markeren:
  1. Open het Teamwork Palette
  2. Ga naar Workspace > Colored Workspaces
  3. Kies 'Highlight Tracked Changes'
    Zowel in 2D als 3D worden dan de gewijzigde elementen gekleurd weergegeven.

Model vergelijken na ontvangst (Receive)

Na het bestuderen van de wijzigingen kan de gebruiker beslissen of deze vanuit de BIMcloud ontvangen moeten worden en doorgevoerd kunnen worden. Daarnaast is de nieuwe functie Modelvergelijking (Model Compare) geïntegreerd in het ontvangstproces van Teamwork: na het ontvangen van wijzigingen laat deze vergelijkings-workflow de gebruiker zien wat er in het model is veranderd:
  1. Dubbelklik op de subscriptie
    (of kies rechtermuisknop menu > Open Notification) om deze te openen
  2. Kies om wijzigingen te ontvangen met de optie 'Receive Changes, then Compare' of 'Send & Receive Changes, then Compare'
    De wijzigingen worden dan eerst ontvangen, vervolgens zal Archicad het Model Compare scherm openen en worden de aanpassingen getoond. 

    • Related Articles

    • Archief - Nieuwe features in Archicad 24

      Een overzicht van alle nieuwe functies in Archicad 24 Archicad 24 maakt het mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te kunnen werken in een volledig open cloud-omgeving. Ontwikkelingen in zowel Archicad, BIMcloud en BIMx maakt ...
    • Modelvergelijking ( Model Comparison)

      Met meerdere belanghebbenden in elk project is het volgen, begrijpen en aanpassen van voortdurende ontwerpwijzigingen een belangrijke taak. Archicad introduceert Model Compare: vergelijk twee 3D-modellen of -versies, en visualiseer en filter de ...
    • Constructief design met Archicad

      Constructief ontwerpen met Archicad Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows. Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit, ...
    • Wijzigingen bijhouden

      In Archicad kennen we verschillende manieren om wijzigingen te communiceren. Zijn het overzichtelijke wijzigingen dan kan er worden volstaan met 2D annotaties. Bijvoorbeeld door gebruik te maken het object '2D Notitie KM'. Is het nodig om wijzigingen ...
    • Nieuwe features in Archicad 27

      Kineum Bedrijfsgebouw, Zweden | Reflex Architects | foto: Markus Esselmark Hieronder is een overzicht van de nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden in Archicad 27. Ontwerp Ontwerp varianten maken met Design Options Design Options laten toe om snel ...