Modelleren op basis van point clouds met de BIMmTool (add-on)

Modelleren op basis van point clouds met de BIMmTool (add-on)

BIMmTool is een add-on van BIMm Solutions GmbH. Het biedt uitgebreidere mogelijkheden voor het werken met point clouds dan de standaard mogelijkheden van Archicad, die zijn na te lezen in Point Cloud inlezen en Van Point Cloud naar model.
Zowel inladen van een point cloud (grotere bestanden), het navigeren binnen een point cloud (betere instelmogelijkheden voor verdiepingen en weergave) en het opzetten van een Archicad model op basis van een point cloud (slimmer gebruik maken van het gescande model in combinatie met de Archicad gereedschappen).

In dit artikel worden de basics rondom deze add-on uitgelegd, waaronder de installatie en de eerste stappen binnen het gebruik. Voor uitgebreide uitleg verwijzen we naar
de handleiding van BIMmTool.

Download en installatie

Controleer vooraf de systeemeisen voor de add-on.
  1. Download de add-on via BIMmTool Download
  2. Sluit Archicad af
  3. Klik op de Download om deze uit te voeren
Na installatie van de add-on wordt een nieuwe knop toegevoegd in de Archicad menubalk. Hierbinnen bevinden zich alle functies van de BIMmTool.

Licentie

Na installatie dient allereerst een licentie aangevraagd en gekoppeld te worden.

Aanvragen licentie:
  1. Ga naar het menu BIMmTool > Acquire License
  2. Vul het formulier in dat beeld verschijnt
  3. Klik op 'Send'
De add-on kan gratis uitgeprobeerd worden door vanuit hier een testlicentie aan te vragen. Deze trial-licentie is 14 dagen geldig.
Studenten en docenten kun gratis gebruik maken van de add-on voor studiedoeleinden. Vermeld in dat geval in de aanvraag de persoonlijke Archicad Educational License code.

Activeren van de licentie:

1. Ga naar het menu BIMmTool > Acquire License
  2. Klik op 'Load license file...'
  3. Laad het licentie bestand in (.lic)
    Bij een succesvolle activatie verschijnt de melding: "License file succesfully validated."

Support

1. Een uitgebreide uitleg en handleiding is te vinden in de BIMmTool Operation Manual
  2. Support voor de BIMmTool gaat via BIMm Solutions GmbH
    Kies daar voor het onderdeel 'Support'.

Werkomgeving en instellingen

Met de installatie van de BIMmTool worden enkele nieuwe onderdelen toegevoegd aan de werkomgeving en de instellingsvensters. De werking hiervan wordt verderop in dit artikel behandeld.

Vensters

Onderstaand een overzicht van de nieuwe vensters binnen de interface

1. BIMmTool knop in de menubalk
    Via hier kunnen de andere palettes geopend worden, kan een licentie worden aangevraagd of ingeladen en kan contact worden gezocht met BIMm.
  2. Het BIMmTool Palette
    Dit is het hoofdvenster van de tool.
    Te openen via BIMmTool > BIMmTool Palette
  3. De BIMm Navigator
    Zodra een point cloud is ingeladen kan middels dit venster genavigeerd worden binnen de puntenwolk. Het is handig om de Navigator op de helft van het scherm te zetten met op de andere helft het Archicad model. De beide vensters zullen onderling samenwerken (verdere uitleg hierover volgt).
    Te openen via BIMmTool > BIMm Navigator

Model View Options

Binnen de Model View Options wordt een nieuw tabblad toegevoegd. Hier zijn weergave-instellingen voor de point cloud te vinden. Met name de kunnen reduceren van het aantallen punten (Point Cloud Reduction) is erg handig.

Maak verschillende model view option combinations aan voor verschillende Views (plattegrond, doorsnede, 3D)

Instellingen

Daarnaast heeft 'BIMmTool Point Clouds' er algemene instellingen als taal, gebruikersvoorkeuren en locatie van mappen. Deze zijn in te stellen via het venster 'Settings' dat is  te openen via het menu: BIMmTool > BIMmTool Palette > 'Settings' icoontje.

Advies is om deze instellingen te controleren alvorens aan de slag te gaan met de tool.

Inladen van een point cloud

In deze werkmethodiek vormt de point cloud de basis binnen Archicad. Het principe van de workflow is om te starten vanuit een leeg Archicad bestand. Hierin wordt de point cloud middels de add-on ingeladen en het modelleren gebeurt vervolgens op basis van de point cloud.
Aandachtspunten bij het inladen van een point cloud binnen een bestaand Archicad bestand waarin reeds gemodelleerd is:
  1. Het handmatig correct positioneren van de point cloud t.o.v. het bestaande Archicad model
  2. De Story Settings staan reeds vast en kunnen niet meer aangepast worden op de hoogtes van verdiepingsvloeren in de point cloud
  1. Open een nieuw Archicad project
    Gebruik hiervoor de bureautemplate
  2. Maak een laag aan waar de point cloud op geplaatst gaat worden
    Deze kan later aan/uitgezet worden tijdens het werken, om snelheid van het project te behouden.
    In de standaard meegeleverde templates is hiervoor al een laag opgenomen.
  3. Sla het bestand op als .pln (Archicad Solo Project)
  4. Ga naar het menu BIMmTool > Point cloud import
    Of klik in het BIMmTool Palette op 'Point cloud import'
  5. Selecteer het .e57 Point Cloud bestand en kies de gewenste instellingen

De belangrijkste instellingen zijn:
    1. Place Position
      Het plaatsen van de point cloud bij het project nulpunt of handmatig aangeduid
    2. Home Story
      De verdieping waarop de point cloud geplaatst wordt. Dit is meestal Story 0
    3. Point Cloud Layer
      De laag waarop de objecten van de point cloud geplaatst worden
  6. Klik 'Open'

Point cloud objecten

Na het inladen van een point cloud worden er meerdere objecten geplaatst. Elke scan(locatie) uit de lasermeting wordt in Archicad geplaatst als 'camera-object'. Deze cameras bevatten telkens de puntenwolk van één scan.
Deze objecten (.gsm bestanden) worden geplaatst in de map "projectnaam_Point Cloud Library". Deze map wordt standaard geplaatst op de locatie waar het Archicad project opgeslagen is.
De locatie kan gewijzigd worden in bovenstaand instellingen venster tijdens het inladen van de point cloud, bij 'Point Cloud Library:'

Daarnaast wordt ook de map "projectnaam_BIMmTool Data" aangemaakt. Hierin bevindt zich de data van de point cloud in de vorm van een of meer .gspc-bestanden. De locatie hiervan kan eveneens worden gewijzigd in het instellingen venster bij het inladen van de point cloud.

Meerdere point clouds binnen één bestand

Het is mogelijk om meerdere point clouds in hetzelfde Archicad bestand in te laden. Het is hierbij een aandachtspunt om ervoor te zorgen dat de verschillende scans (handmatig) correct worden gepositioneerd t.o.v. elkaar.

Point cloud gereed maken voor gebruik

In deze werkmethodiek vormt de point cloud de basis binnen Archicad. De eerste stap voor het gebruiksklaar maken is het afstemmen van de Archicad stories met de verdiepingsvloeren in de point cloud. Vervolgens dienen de camera-objecten, die de onderdelen van de puntenwolk/point cloud bevatten, aan de juiste verdieping gelinkt te worden. Dit is nodig ten behoeve van een juiste plattegrondweergave binnen Archicad.

Instellen verdiepingen

1. Plaats in de plattegrond een Section in de point cloud
    Zorg ervoor dat deze doorsnede op een plek staat waar de verdiepingsvloeren zichtbaar zijn. De Horizontal Range dient te staan op Limited Depth met een korte kijkafstand

2. Open de Section en maak de Story Levels zichtbaar
    Section Settings > Story Levels > Show Story Levels: Display Only

3. Rechtermuisklik op een Story lijn > Edit Story Levels
    De verdiepingen/stories kunnen nu handmatig op de juiste hoogte geplaatst worden aan de hand van de point cloud

Relinken van de point cloud cameras

1. Plaats in de plattegrond een gevelaanzichtslijn / Elevation
    Hierop dient de gehele point cloud zichtbaar te zijn
  2. Open het aanzicht / de Elevation en maak de Story Levels wederom zichtbaar
  3. Selecteer per verdieping de cameras die zich daarop bevinden
  4. Rechtermuisklik > Relink Home Story...
  5. Kies de gewenste verdieping
De point cloud is nu klaar voor gebruik.

Modelleren

Het modelleren en plaatsen van elementen gaat via de Archicad Tools. Het BIMmTool Palette assisteert in de opmeting van de te plaatsen elementen en in de plaatsing ervan.
Onder in het Palette wordt telkens een instructie gegeven welke handeling er verricht moet worden.

Voorbeeld: Het plaatsen van een wand

1. Kies in het BIMmTool Palette voor 'Pick up Location'

2. Klik met het pipetje dat aan de muis verschijnt op een camera nabij de te plaatsen wand om de 'BIMm Navigator' te openen
    Deze kan het beste aan de zijkant van het scherm geplaatst worden
  3. Maak het wand-gereedschap actief
  4. Bepaal middels de gereedschappen 'Measure elevation upper surface' en 'Measure elevation lower surface' in het BIMmTool Palette de Bottom en Top van de wand

5. Gebruik voor het plaatsen van de wand één van de wand-gereedschappen uit het BIMmTool Palette

6. Pas de dikte van de wand aan tot de juiste maat middels de tool 'Measure Wall thickness' in het BIMmTool Palette. Hiervoor dient in de navigator een camera te worden geopend die zich Om aan de andere zijde van de wand bevindt.
Door in de navigator op 'Show in 3D' te klikken wordt synchroon aan de navigator het Archicad 3D model getoond.