Plotten, Printen, Opslaan als PDF

In Archicad kan er vanuit elk venster geplot, geprint en gepubliceerd worden, door bij File te kiezen voor Plot, Print of Save as… .
Voor groepen van tekeningen die vaker gepubliceerd moeten worden kan vaak beter gebruik gemaakt worden van Publisher Sets
Belangrijk is dat voor het afdrukken van de tekeningen de informatie up-to-date is. Lees meer hierover in Lay-outs updaten.

Eén (deel van een) werkvenster publiceren / printen

Tijdens het werken aan het project is het mogelijk om een stukje van het project (bijvoorbeeld één gevel of de begane grond) te publiceren, zonder eerst een lay-out te maken. Meestal wordt dit geprint of opgeslagen als PDF.

Stappenplan voor het publiceren van (een deel van) een venster uit de Project Map of View Map:
  1. Open het venster.
  2. Zoom eventueel in op het deel van de tekening dat gepubliceerd moet worden, of trek een Marquee om dit gebied.
  3. Kies: File > Print… om te printen of File > Save as… voor het opslaan als PDF.
  4. Stel Print Area  in [1]:
  1. voor de gehele tekening = Entire Drawing,
  2. een deel van de tekening = Current Zoom of Marquee Area.
(Bij opslaan als PDF, staat deze optie onder de knop Document Options… [4])
  1. Stel de Schaal in of kies Fit to Page (passend op het papierformaat). [2]
  2. Kies voor Print, of Save. [3]

Een PDF kan op twee manieren gemaakt worden:
  1. via Save as… met als bestandsformaat: PDF, zoals hierboven beschreven.
  2. via Print, waarbij als printer voor een PDF Converter gekozen wordt. Deze laatste bestanden hebben vaak een iets kleinere bestandsgrootte. Onder Mac OS is dit een standaard optie.

Eén of meerdere lay-outs direct publiceren

Stappenplan voor het publiceren van één of meerdere lay-outs:
  1. Activeer een lay-out door er op te dubbelklikken,
  2. Selecteer in de Navigator alle lay-outs die gepubliceerd moeten worden
    Als het er meer dan één is, kan een hele reeks geselecteerd worden met behulp van shift+klik en voor loss lay-out kan CTRL/CMD +klik gebruikt worden.
  3. Kies voor:
    1. Printen: File > Print…

2. Plotten: File > Plot…
    3. Opslaan als PDF: File > Save as…
Gebruik ook voor de grootformaat printers (vaak plotters genoemd) de optie Print: je hebt dan meer instellingsmogelijkheden en kunt gebruik maken van transparantie.
  1. Kies bij de Source voor:
    1. Gehele lay-out (Entire Layout)
    2. Deel van de lay-out (Current Zoom of Marquee Area)
    3. Meerdere lay-outs (Selected Layouts in Navigator)
      (niet mogelijk bij Opslaan als DWG)

Bij het opslaan als PDF bestand met de optie ’Selected Layouts in Navigator’ wordt één PDF bestand met meerdere pagina’s aangemaakt, ook als de selectie verschillende papierformaten bevat.
Er kunnen alleen maar meerdere lay-outs tegelijkertijd gepubliceerd worden als er een lay-out open staat!
 Bij opslaan als PDF, staat deze optie onder de knop Document Options…
  1. Stel bij ‘Resize’ de schaal in of kies ‘Fit to Page’ (passend op het papierformaat)

Kies eventueel bij 'Page Setup…' of 'Plot Setup…' voor een ander papierformaat
Een PDF behoudt altijd zijn oorspronkelijke grootte en papierformaat.
  1. Kies voor Print, Plot, of Save.