DesignLCA - Installatie van de Add-on

De LCA Design add-on kan op twee manieren worden geïnstalleerd.

Installatie DesignLCA als onderdeel van de KeyMember Editie

Als Archicad KeyMember kan de KeyMember Editie installer (vanaf Archicad 26 KME r.2) hier worden gedownload. Met deze installatie wordt de DesignLCA add-on automatisch meegeïnstalleerd.  De LCA bibliotheek dient nadien handmatig geladen geworden. De KeyMember template bevat alle benodigde Classificaties en Properties.

Toevoegen van de LCA bibliotheek aan KeyMember template of project

Na installatie van de KeyMember Editie Release 2 is de DesignLCA Library automatisch geïnstalleerd.
  1. Ga naar File > Libraries and Objects > Library Manager
  2. Kies Add en navigeer naar de map waarin Archicad is geïnstalleerd
  3. Selecteer de map  Design LCA Library en kies Choose om de gehele map toe te voegen

Handmatige installatie van de Design LCA add-on

(o.a. voor Archicad 27 MAC-edities)

Als er geen gebruik gemaakt wordt van de Archicad KeyMember Editie dan dient de LCA add-on eerst te worden gedownload en handmatig te worden toegevoegd aan de Archicad installatie folder. Ook is het nodig om de bibliotheek te koppelen aan het bestand of template en de benodigde Classificaties en Properties moeten handmatig worden toegevoegd.

Download en installatie

Volg onderstaande stappen om de DesignLCA handmatig toe te voegen aan Archicad. Gebruik deze methode als er geen gebruik wordt gemaakt van de laatste Archicad KeyMember versie of als het Archicad abonnement dat wordt gebruikt geen recht geeft op het gebruik van de KeyMember Editie.
  1. Download de Add-on op www.designlca.com
  2. Open de folder DesignLCA-XX-International > DesignLCA Add-on Mac + Win
  3. Decomprimeer het Windows of macOS .zip-bestand
  4. Na het decomprimeren zal er bestand DesignLCA.apx (Windows) of een DesignLCA.bundle (macOS) worden getoond
  5. Selecteer en kopieer alleen dit Windows of macOS bestand naar het klembord
  6. Ga naar de map waarin Archicad is geïnstalleerd en navigeer door naar één van de volgende mappen:
    1. macOS: /Applications/GRAPHISOFT/Archicad 26/Add-Ons
    2. Windows: C:\Program Files\Graphisoft\Archicad 26\Add-Ons
  7. Maak in deze map een nieuwe map aan met de naam 'DesignLCA'
  8. Plak in deze map 'DesignLCA' het bij stap 6 gekopieerde bestand
  9. Herstart Archicad
De installatie is geslaagd als er na herstart een extra menu zichtbaar is:

Toevoegen van de LCA bibliotheek aan project of template bestand

De LCA add-on maakt gebruik van objecten, waarmee de rapportages van de berekening in het project geplaatst kunnen worden. Om deze objecten te gebruiken wordt de LCA Library toegevoegd aan het Archicad project of Archicad template bestand. Volg onderstaande stappen om de bibliotheek toe te voegen:
  1. (al gedaan bij installatie add-on) Download de Add-on op www.designlca.com
  2. (al gedaan bij installatie add-on) Decomprimeer het gedownloade bestand DesignLCA+3.0+International.zip
  3. Navigeer in naar de map  DesignLCA-XX-International > DesignLCA Library
  4. Decomprimeer het bestand Design LCA library 26.04.zip
  5. Open Archicad met een bestaand project of template
  6. Ga naar File >Libraries and Objects > Library Manager

7. Kies Add en zoek naar de folder 'Design LCA library' die ontstaan is na het decompimeren
  8. Voeg de gehele folder 'Design LCA library' toe met de knop Choose
  9. Sluit de Library Manager af
Het toevoegen van de bibliotheek is geslaagd als er 2 extra objecten aanwezig zijn in het object gereedschap en een nieuw tabblad 'DesignLCA Report Settings' in de Model View Options Combinations:

LCA Classification & Properties

Om de LCA berekening uit te kunnen voeren dienen wordt er gebruik gemaakt van een specifieke LCA Classificatie met gekoppelde LCA Properties. In onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe deze kunnen worden toegevoegd aan het Archicad project of template.
Vanaf Archicad 26 KeyMember Editie r.2 zijn de Classificatie en Properties al toegevoegd aan de KeyMember template bestanden.
  1. Download de Add-on op www.designlca.com (al gedaan bij installatie add-on)
  2. Decomprimeer het gedownloade bestand DesignLCA+3.0+International.zip (al gedaan bij installatie add-on)
  3. Ga in Archicad naar de Options > Property Manager
  4. Klik onderaan dit venster op de Import-knop
  5. Browse dan naar de gecomprimeerde map
  6. Selecteer het Property Set.xml bestand en bevestig
  7. Kies in het daaropvolgende venster Include Classifications Systems en Linked to Properties

De import is geslaagd als de volgende LCA properties zijn dan toegevoegd;

De functie van deze properties wordt toegelicht bij de desbetreffende onderdelen in de artikels:
Meer informatie over Archicad Classificaties en Properties in dit artikel.