DesignLCA - Gebruik van de Add-on

De LCA Design add-on is een Tool, waarmee de invloed van producten, materialen en menselijke activiteiten op het milieu in kaart kan worden gebracht voor de verschillende varianten van een
gebouw ontwerp. De LCA add-on geeft inzicht in de milieu impact gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

De DesignLCA add-on kan worden geïnstalleerd als onderdeel van de KeyMember Editie of direct van DesignLCA. De installatie wordt uitgelegd in dit artikel.

Gebruik van de Add-on

Na een correcte installatie zal in de menu balk het 'drop down' menu DesignLCA beschikbaar zijn.

Show Palette

In het 'Show Palette' menu wordt een overzicht (Dashboard) getoond van de resultaten uit de berekening uitgesplitst per element type, zoals onder anderen: bouwkundige elementen, ramen, deuren en installaties. De resultaten worden ook grafisch weergegeven in de vorm van een taart diagram. De prestatie van het gebouw ontwerp wordt weergegeven in relatie tot de ingestelde streefwaarden (bijvoorbeeld de waarden die vastgelegd zijn in het klimaatakkoord van Parijs (Paris Proof), zie Protocol).

Kolommen dashboard

1. Service Life: Voor sommige onderdelen kan de Service Life hier worden ingevuld. Voor de Building Components wordt deze per Building Material ingevuld in de Building Material LCA Settings.
  2. Contribution: Voor sommige onderdelen kan het percentage van de bijdrage worden ingevuld. Voor Building Components, Doors en Windows kan dit percentage in de elementen (in de Property 'Contribution %')
  3. GWP: In deze kolom staat het totaal aan GWP in kilogram per CO2-equivalent.
Als hier zeer grote aantallen staan, zoals E+10, dan moet waarschijnlijk de Calculation Units van lineaire afstanden op meters worden ingesteld (Options > Project Preferences > Calculation Units)
  1. GWP per Area: In deze kolom staat het totaal aan GWP in kilogram per CO2-equivalent per vierkante meter. Hierbij wordt de waarde in de kolom GWP gedeeld door het Reference floor area
  2. GWP per Area per year: In deze kolom staat het totaal aan GWP in kilogram per CO2-equivalent per vierkante meter per jaar. Hierbij wordt de waarde in de kolom GWP gedeeld door het Reference floor area en een jaar

Operational Energy Use (B6)

In deze rij staat het energieverbruik gedurende het gebruik van het gebouw. Deze waarde kan worden berekend met de EcoDesigner Star. Voer het volledige proces uit van een EcoDesigner Star CO2 berekening en exporteer dit naar de DesignLCA. Dit kan vanuit de Energy Model Review en Export to DesignLCA te kiezen vanuit het pull-down menu naast Start Energy Simulation.
Er kan ook worden gekozen om deze handmatig in te vullen in het Settings menu.

Building Components

In deze rij staat de optelling van alle hoeveelheden aan Building Materials vermenigvuldigd met de bijbehorende GWP-waarde. Dit geldt alleen voor de LCA modules die in het Settings venster zijn aangevinkt.

Doors en Windows

In deze rij staat de optelling van de GWP die met behulp van properties is ingesteld in de ramen en deuren

Inventory en Installations

In deze rij staat de GWP van onderdelen die niet zijn gemodelleerd of geen Building Materials bevatten, bijvoorbeeld toiletten, vast meubilair en installaties. Hierbij kan de bijdrage uitgedrukt in een procentuele bijdrage (gebaseerd op ervaringsgetallen). Als deze uitgevinkt wordt kan in de kolom GWP een eigen waarde worden ingevuld.

Construction Process (A4, A5)

Gelijk aan Inventory en Installations kan de bijdrage uitgedrukt in een procentuele bijdrage (gebaseerd op ervaringsgetallen). Als deze uitgevinkt wordt kan in de kolom GWP een eigen waarde worden ingevuld. Module A4 kan ook worden ingevuld bij de Building Material LCA Settings. Als deze optie wordt gebruikt kan er dubbel worden geteld.

Settings

Met deze knop kan hetzelfde Settings venster direct worden geopend als via het menu DesignLCA > Settings

Material CO2 Report

Met deze knop kan het zelfde Material CO2 Report worden geopend als via het menu DesignLCA > Material CO2 Report

Place

Met de 'Place' knop kan de rapportage in een Plattegrond of Layout worden geplaatst. In de eigenschappen van dit object kan de weergave worden beïnvloed.

Update results

Onderin het 'Show Palette' venster wordt aangeven wanneer de berekening voor het laatst is ge-update. Met de knop 'update results' worden de laatste wijzigingen doorgerekend. Eventuele rapporten die met Place zijn geplaatst worden dan ook bijgewerkt als daarin de optie Update from Add-on is aangevinkt.

Generate LCA report

Met de knop 'Generate LCA report...' wordt een export naar Excel gegenereerd.

Material CO2 Report

Het 'Material CO2 Report' geeft per 'Layer' en per materiaal de Global Warming Potential (GWP = aardopwarmingspotentieel) impact aan. Hierbij worden de Modules (fases) gebruikt, die in de DesignLCA > Settings zijn aangevinkt. De knop 'Place' zal het rapport plaatsen in het actieve venster. De opmaak van het Rapport kan gewijzigd worden door het  te selecteren en met CTRL-T/CMD-T de eigenschappen van het object te openen en aan te passen.

De knop Default Element Settings heeft nog geen functie.

Building Material LCA Settings

In dit menu worden de GWP-waarden ingevuld die in de berekening worden meegenomen. Voor de Building Materials in de Archicad KeyMember Templates zijn deze waarden al ingevuld.
De Composites in de KeyMember Templates worden dus ook automatisch ge-update op basis van deze materialen instellingen.
Dit geldt niet voor de 'generieke' materialen die beginnen met ALG. Dit zijn ontwerp materialen en te algemeen om hieraan een waarde te verbinden.
We adviseren om deze waarden niet aan te passen. Mocht er noodzaak zijn voor een andere waarde dan kan het best hiervoor een nieuw Building Material worden aangemaakt. Gebruik de New > Duplicate functie.

Voor de Building Materials zijn de onderstaande waarden van belang:
  1. de rekeneenheid (GWP Unit type): kg/ m3/ m2 (afhankelijk van de referentiestroom eenheid die de Okobaudat materialen database voorschrijft.)
  2. de levensduur (Service Life): voor Nederland is 30 jaar vastgesteld.
  3. de GWP waarde voor de diverse fasen (GWP in Phases)
De GWP waarde voor de fasen is overgenomen uit de MILIEUPRESTATIE tab van de 'Building Material Property Settings'.

Building Material properties > MILIEUPRESTATIE

De waarden die als 'Property' zijn ingevuld in de Tab 'MILIEUPRESTATIE' > Aardopwarmingsvermogen (GWP) zijn afkomstig uit de Okobaudat database. Deze open source database beschikt over eenvoudig toegankelijke data voor referentie materialen. De 'URL' in het veld Databron kan vanuit de Building Material Properties worden gekopieerd met CTRL-A/CMD-A > CTRL-C/CMD-C en in een browser worden geplakt met CTRL-V/CMD-C. Dan wordt direct het rapport geopend van het betreffende materiaal (de in de LCA berekening gebruikte waarden staan helemaal onderaan in het rapport: Globales Erwärmungspotenzial (GWP)).

De waarden onder de tab MILIEUPRESTATIE worden niet gebruikt in de uiteindelijke LCA berekening en dienen dus alleen ter informatie. Voor de LCA berekening worden de instellingen onder 'Building Material' > 'LCA Settings' uit de DesignLCA add-on gebruikt.

Settings menu

In het Settings menu worden de basis instellingen getoond voor de LCA berekening. Hierin worden de volgende waarden opgenomen:

Algemene instellingen

1. De levensduur van het gebouw: ingesteld op 30 jaar
  2. Gross floorplan area: het bruto vloeroppervlak. Deze waarde is afkomstig uit de output gegevens van de EcoDesigner Star
  3. Operational CO2 emission: de CO2 belasting uit de gebruik-situatie
  4. Reference floor area: de referentie vloeroppervlakte (BVO). Standaard is deze waarde gelijk aan de 'Gross floorplan area'. Indien gewenst kan deze waarde afwijkend worden ingesteld. Deze waarde wordt gebruikt om in het Palette (dashboard) de totale GWP waarde om te rekenen naar GWP per m2 en GWP per m2 per jaar.
Het is te adviseren om de output waarden van de EcoDesigner Star te gebruiken voor de LCA berekening. Deze worden verkregen door in de Eco Designer onder het Pull Down menu voor de export opties te kiezen voor 'Export to DesignLCA'.

Om de waarden afwijkend (handmatig) in te stellen kunnen de vinkjes worden uitgezet.

Used LCA Phases

Hier wordt bepaald welke fases van de levenscyclus worden meegenomen in de berekening en die kunnen worden ingevuld bij de Building Materials LCA Settings.
Alle fases die beschikbaar zijn in dit menu zijn materiaalgebonden eigenschappen die in het Palette (dashboard) worden getoond bij Building Components.
De GWP waarden voor fase A4 zijn niet altijd beschikbaar in de verschillende databases en bovendien afhankelijk van de locatie. In dat geval is het beter A4 uit te zetten in de Settings en deze op te nemen in het percentage bij Construction Process (A4, A5) in het Palette (dashboard)

LCA standards

Hier kunnen de absolute streefwaarden of grenswaarden worden ingevuld, waaraan de berekening wordt getoetst. Bijvoorbeeld de geformuleerde doelstellingen uit Klimaatakkoord van Parijs. Bij de keuze Unit Type wordt bepaald met welke kolom uit het Palette (dashboard) deze waarde wordt vergeleken.
In de bijlage bij dit artikel is een lijst toegevoegd met de Paris Proof grenswaarden per gebouwtype. Voeg met de Add en/of Remove knop de gewenste grenswaarden toe aan het DesignLCA Settings venster. Copy-paste de regels en de waarden eventueel uit de bijlage.
Deze grenswaarden van het klimaatakkoord zijn gebaseerd op een berekening met enkel de modules A1-A3 en A4-A5.

Info menu

Via het Info menu wordt je doorverwezen naar de DesignLCA website startpagina. Je kunt daar de Add-on downloaden, een instructie film bekijken en de DesignLCA Manual downloaden.
De gebruikers handleiding is ook als bijlage toegevoegd aan dit artikel

Meer informatie

Lees ook deze artikelen voor meer informatie over het installeren van de Add-on en het uitvoeren van de LCA berekening: