EcoDesigner Star - Raming Energieprestatie

EcoDesigner Star - Raming Energieprestatie

Met de EcoDesigner Star kan een gedetailleerd rapport worden gemaakt. In dit artikel worden de verschillende onderdelen toegelicht.
Gebruik de inhoudsopgave aan de rechterkant van deze internetpagina onder de tekst 'Op deze pagina' om door de hoofdstukken te bladeren.

Basisgegevens

Algemene projectinformatie

Projectnaam, locatie, lengte- en breedtegraad en hoogte

Hier staan de projectnaam, locatie, lengte- en breedtegraad en hoogte die ingevuld zijn bij de Location Settings. Via File > Project Info of Options > Project Preferences > location Settings kan deze informatie aangepast worden

Bron klimaatgegevens

Hier wordt aangegeven welke bron voor de klimaatdata wordt gebruikt. Hier kunnen 2 verschillende bronnen staan:
  1. Strusoft Server
  2. De bestandsnaam van het ASHRAE IWEC, TMY, WTEC2 - bestand. Deze tekst kan aangepast worden door het oorspronkelijke ASHRAE IWEC, TMY, WTEC2 - bestand te hernoemen en opnieuw te importeren

Gebouwgeometrie

Archicad berekent op basis van de Zones de oppervlakte en inhoud automatisch. Dit proces kan soms kleine verschillen geven als dezelfde gegevens met een Schedule. Zolang dit maar een klein percentage verschilt is dit geen probleem voor het uiteindelijke resultaat. In de Model Review weergave kunnen de Zones worden getoond die door de EcoDesigner Star worden gebruikt.

Bruto vloeroppervlakte

De bruto vloeroppervlakte wordt berekend door het plattegrondoppervlakte van de aangrenzende wanden bij het netto vloeroppervlakte op te tellen. Het is daarom van belang om de koppeling tussen de wanden en Zones correct te maken door het gebruik van de Inner Edge methode van de plaatsing van de Zones.
De oppervlakte is exclusief de oppervlakte van hoekaansluitingen:

Vloeropp. (geklimatiseerd)

Dit een automatische berekening die overeenkomt met het nettovloeroppervlakte van de zones.

Uitwendig transmissie oppervlakte

Dit is het totaal oppervlakte van wanden die grenzen aan de buitenzijde. Daarbij wordt er gemeten aan de binnenzijde. Ook hier is het van belang dat de wanden goed zijn gekoppeld aan de Zones  door het gebruik van de Inner Edge methode van de plaatsing van de Zones.

Inhoud ( geventileerd)

Dit een automatische berekening die overeenkomt met de netto inhoud van de zones.

Glaspercentage

Dit is het percentage glas van ramen en deuren ten opzichte van het uitwendig transmissieoppervlakte.

Gebouwschilprestaties

Infiltratie bij 50 Pa

Dit is de ventilatievoud per uur van het gehele gebouw bij een drukverschil van 50 Pascal, oftewel het aantal keer dat de volledige inhoud van het gebouw wordt ververst binnen één uur. Dit wordt ook wel de n50 waarde genoemd. 
5,0 - Slecht
4,0 - Nederlands bouwbesluit (max)
3,0 - Gangbare nieuwbouwwoningen
2,0 - Efficiënt huis
1,0 - Luchtdicht huis
0,6 - Passief Huis eis
0,0 - Ruimteschip
Dit is een belangrijke waarde, omdat de buitenlucht iedere keer op temperatuur moet worden gebracht, hetgeen veel energie kost. Archicad berekent deze waarde aan de hand van de infiltratie die kan worden opgegeven bij ramen, deuren en constructies.  Als de n50 waarde moet worden aangepast kan dit het beste door in de Energy Model Review de waarde van de infiltratie van de Constructions aan te passen. Manipuleer deze waarden en voer het Simulation Report opnieuw uit
 
Deze waarde kan worden omgezet naar een Qv10-waarde  

Warmtedoorgangscoëfficiënt

Hier worden de warmtedoorgangscoëfficiënten van de verschillende onderdelen weergegeven. Dit kan worden weergegeven als U-waarde of als R-waarde. De weergave R of U kan worden veranderd door te schakelen in het venster van de R- of U-value Override.

Gebouwschil (gemiddeld) 

Het gemiddelde van de verschillende warmtedoorgangscoëfficiënten verdisconteerd met het oppervlakten.

Vloeren, uitwendig, ondergrond en openingen

De  warmtedoorgangscoëfficiënt voor de diverse onderdelen.

Kenmerkende jaarwaarden

Hier staan de belangrijkste resultaten van de Energy Simulation.
  1. Netto-energie verwarming
  2. Netto-energie koeling
  3. Netto-energie totaal
  4. Energieverbruik
  5. Brandstofverbruik
  6. Primaire energie
  7. Kosten brandstof
  8. CO2 emissie

Graaddagen

Verwarming (VGD)

VerwarmingsGraadDagen  is een bemating voor hoeveel (in graden) en hoe lang (in dagen) de buitenluchttemperatuur onder een bepaald niveau was. 

Koeling (KGD)

KoelingsGraadDagen is een bemating voor hoeveel (in graden) en hoe lang (in dagen) de buitenluchttemperatuur boven een bepaald niveau was. 

Basisgegevens TB

Hier bevinden de gegevens van de verschillende Thermal Blocks (TB). Dit bevat een deel van dezelfde gegevens als bij de Basisgegevens. Extra Thermal Blocks moeten eerst worden toegevoegd linksonder in het venster.  

Binnentemperatuur

Hier staan de minimale, maximale en gemiddelde temperaturen die in dit Thermal Block in een jaar berekend zijn

Onvervulde uurbelasting 

Ook wel Unmet Load Hours genoemd, het totaal aantal uren in een jaar, dat de binnentemperatuur boven de maximale temperatuur of onder de minimale temperatuur is geweest. De minimale en maximale binnentemperatuur is de temperatuur zoals die is ingesteld in het Operation Profile, dat aan het bewuste Thermal Block is gekoppeld. De installaties waren gedurende deze tijden niet in staat het gebouw op temperatuur te houden. 

Toevoer jaarlijks

De hoeveelheid energie die jaarlijks nodig is om dit Thermal Block te koelen en te verwarmen met de gekozen installaties.

Piekbelasting

De hoogste uitschieters qua verwarming en koeling  met de gekozen installaties.

Energieverbruik per bron

Hier wordt het energieverbruik per bron in kaart gebracht in verschillende maatstaven. De gegevens worden in een numerieke tabel én in een grafiek ( cirkel- of staafdiagram). Kijk bij Weergave Grafieken en Tabbellen hoe deze grafieken gekozen kunnen worden en hoe ze gelezen moeten worden.

Type energiebron

Er zijn drie verschillende energie bronnen:
  1. Hernieuwbaar:  Zonne-energie (PV of Thermisch), bodemwarmte,  afvoerlucht, hout en pellet
  2. Fossiel: Gas, propaan, olie en kolen
  3. Secondair: Elektriciteit, stadsverwarming of stadskoeling

Hoeveelheid

Hier staat de hoeveelheid energie er door de bron geleverd wordt

Primair

De secondaire bronnen hebben extra energie nodig om gemaakt te worden. Zo kan bijvoorbeeld elektriciteit worden opgewekt door een kolencentrale of een windmolen. In deze kolom staat hoeveel primaire energie er nodig is. Hoe een secondaire energiebron wordt opgewekt kan worden bepaald bij de Energy Sources.

Kosten

Dit zijn de verbruikskosten om de fossiele en secondaire energie op te wekken. De kosten per energiebron kunnen worden opgegeven in de Energy Costs. De hernieuwbare bronnen worden als gratis gezien. Er wordt geen rekening gehouden met aansluitingskosten en vastrecht. Indien dat gewenst is moeten deze zelf verdisconteerd worden in de kosten per energie-eenheid.

CO2 emissie

De brandstof die nodig is om de energie op te wekken, kan ook worden weergegeven in de CO2 emissie. De omzettingsfactor van bijvoorbeeld Elektriciteit naar CO2 kan worden ingesteld in  Energy Sources Factors.

Energieverbruik per voorziening

Hier wordt het energieverbruik per voorziening  in kaart gebracht in verschillende maatstaven. De gegevens worden in een numerieke tabel én in een grafiek ( cirkel- of staafdiagram). Kijk bij Weergave Grafieken en Tabbellen hoe deze grafieken gekozen kunnen worden en hoe ze gelezen moeten worden.

Type voorzieningen

Er zijn zes verschillende voorzieningen: 
  1. Verwarming
  2. Warmwatergeneratie
  3. Koeling
  4. Ventilatoren
  5. Verlichting
  6. Apparatuur

Hoeveelheid 

Hier staat de hoeveelheid energie er door de voorziening gevraagd wordt 

Primair 

De secondaire bronnen hebben extra energie nodig om gemaakt te worden. Zo kan bijvoorbeeld elektriciteit worden opgewekt door een kolencentrale of een windmolen. In deze kolom staat hoeveel primaire energie er nodig is. Hoe een secondaire energiebron wordt opgewekt kan worden bepaald bij de Energy Sources

Kosten

Dit zijn de verbruikskosten om de fossiele en secondaire energie op te wekken. De kosten per energiebron kunnen worden opgegeven in de Energy Costs. De hernieuwbare bronnen worden als gratis gezien. Er wordt geen rekening gehouden met aansluitingskosten en vastrecht. Indien dat gewenst is moeten deze zelf verdisconteerd worden in de kosten per energie-eenheid. 

CO2 emissie 

De brandstof die nodig is om de energie op te wekken, kan ook worden weergegeven in de CO2 emissie. De omzettingsfactor van bijvoorbeeld Elektriciteit naar CO2 kan worden ingesteld in  Energy Sources Factors.

Energiebalans

In dit diagram wordt een wekelijks of maandelijks overzicht van de balans tussen energie toevoer en verlies. De verschillende blokken per week/maand worden weergeven in de volgorde zoals de legende aan de rechterkant toont. Aan de hand van deze grafiek kan inzicht worden verkregen waar de meeste energie voor wordt gebruikt. 

Energiebalans TB

De energiebalans kan ook per Thermal Block worden getoond

Klimaatzones

Dit overzicht geeft een opsomming van de verschillende klimaatzones (Thermal Blocks) met het aantal ruimte, het Operation Profile, het bruto oppervlakte en de inhoud.

Samenvatting hernieuwbare energie

Dit overzicht geeft een gecomprimeerde weergave van de opbrengst en de kosten van de hernieuwbare energiebronnen. 

Invloed op het milieu

Dit overzicht geeft een gecomprimeerde weergave van de benodigde totale primaire energie en de daarbij horende CO2 emissie

Adviezen

Hier staan de waarschuwingen en aanbevelingen die de EcoDesigner Star geeft

Temperatuurprofiel per dag

Hier kan per Thermal Block én per datum een overzicht worden verkregen wat de temperatuur over de dag in die Thermal Block doet. 
De rood ingekleurde vlakken zijn de gebieden tussen de minimum en maximum vereiste temperatuur. Deze temperaturen kunnen worden ingesteld in het Operation Profile.

  1. De donkerblauwe lijn is de buitentemperatuur die is verkregen door de klimaatdata te importeren.
  2. De lichtblauwe lijn is de resulterende binnentemperatuur.
  3. In de legende aan de rechterkant staat ook de minimale, maximale en gemiddelde binnen- en buiten temperatuur.
In de Chapter Settings linksonder kunnen extra grafieken worden aangemaakt voor iedere datum en ieder Thermal Block. 

Vergelijking met Baseline project

Het is mogelijk om het huidige resultaat van de Simulation Report te vergelijken met een referentiegebouw, het zogenaamde Baseline Building.
Op dit moment zit wordt de schaduwwerking niet opgenomen in het Baseline Building. Dit resulteert in een niet bruikbare vergelijking.

Energieverbruik en besparing

Hiermee kan een besparing in beeld worden gebracht vergeleken met het referentiegebouw

Prestatie referentiegebouw

Het referentiegebouw wordt gedraaid in stappen van 90 graden en vervolgens met elkaar vergeleken op basis van energieverbruik 

Energiekosten referentiegebouw

Het referentiegebouw wordt gedraaid in stappen van 90 graden en vervolgens met elkaar vergeleken op basis van energiekosten

Prestatievergelijking per voorziening

Het ontwerp wordt vergelijken met het referentiegebouw voor alle voorzieningen en de besparing wordt getoond

Ontwerpgegevens W-installaties

Op basis van enkel het gebouwmodel, de klimaatzones en hun gebruiksprofielen kan de EcoDesigner Star uitrekenen wat de installatie aan energie moet leveren.  De benodigde  verwarmingsvraag en koelingsvraag worden getoond als bij de installaties voor 'Nog niet gespecificeerd' wordt gekozen.

Weergave grafieken en tabbellen

Extra Thermal Blocks weergeven

Bij een aantal onderdelen kunnen verschillende Thermal Blocks worden getoond. Deze dienen per stuk te worden toegevoegd. Kijk linksonder bij de Chapter Settings om Thermal Blocks in het Report zichtbaar te maken. Klik op het plus-icoon om een extra regel met Thermal Block toe te voegen.

Staaf- of cirkeldiagram

Bij een aantal onderdelen kan ingesteld worden hoe deze eruit komen te zien. Deze opties zijn zichtbaar in linksonder in het Simulation Report.
 

Cirkeldiagram

Het cirkel-diagram is verdeeld in twee cirkels. In onderstaand voorbeeld staat de energiebron aan de buitenkant en de voorzieningen aan de binnenkant. Hier kunnen we dus lezen dat elektriciteit 23% van het totaal is en dat 8% aan verwarming wordt gespendeerd.

Staafdiagram

Dezelfde informatie is ook in een staafdiagram te tonen.  In onderstaand voorbeeld staat de energiebron in de eerste rij en de voorzieningen in de tweede rij. Hier kan gelezen worden dat elektriciteit 23% van het totaal is en dat 793,6 kWh/j aan verwarming wordt gespendeerd.

Staafdiagram - Hoeveelheid vs Primair

Naast de cirkel- of staafdiagram van de verdeling in percentages wordt ook een staafdiagram getoond met de Hoeveelheid energie per bron of voorziening en de Primaire energie per bron of voorziening


Kleurencodering

De kleuren van de verschillende bronnen zijn vast ingesteld:

De kleuren van de verschillende energie toevoer factoren zijn vast ingesteld:

De kleuren van de verschillende energie verlies factoren zijn vast ingesteld:

De kleuren in de Energiebalans zijn wel zelf aan te passen, echter deze kleuren worden niet in de andere grafieken doorgetrokken

    • Related Articles

    • EcoDesigner STAR en Energy Evaluation

      Met Archicad 26 Update 2 kunnen KeyMember abonnees gebruik maken van de Add-On EcoDesigner STAR. Hiermee worden energie-efficiente modellen ontworpen waardoor het Building Information Model (BIM) gaat transformeren naar een Building Energy Model ...
    • Koudebrug-simulatie van details

      Met de in Archicad geïntegreerde EcoDesigner Star is het mogelijk details te analyseren en/of te evalueren op thermische performantie met de Thermal Bridge Simulation. Aan de hand van de fysische eigenschappen in Building Materials kan het 2D ...
    • EcoDesigner STAR en Energy Evaluation - Output

      Voor de algemene werking van de EcoDesigner STAR en de Energy Evaluation, zie EcoDesigner STAR en Energy Evaluation Energy Evaluation Report Dialog Het Energy Evaluation Reports is een rapport dat gegenereerd wordt vanuit de Energy Model Review. ...
    • Troubleshooting Energy Evaluation en EcoDesigner Star

      Bij het maken van een Energy Simulation Report kunnen diverse meldingen en problemen ontstaan. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende meldingen en problemen. Licentie De EcoDesigner Star is vanaf Archicad 26 update 2 (build 4009) zonder ...
    • Archicad 26 Update 2 | 15-11-2022

      Vandaag is de Update 2 voor Archicad 26 uitgebracht! Deze update bevat: De EcoDesigner STAR. Deze add-on is nu beschikbaar voor alle KeyMembers en is geïntegreerd in Archicad. Voor de werking zie het artikel EcoDesigner STAR en Energy Evaluation Het ...