DesignLCA - Starten met de berekening

Calculation Units

Controleer voor er gestart wordt met met de LCA berekening of de 'Calculation Units' in meter staan.
Stel dit in via de menubalk Options > Project Preferences > Calculation Units > Length Unit > meter.

Let op, deze aanpassing heeft invloed op de maatvoering en berekende waarden in het gehele Archicad project. Na de berekening is het aan te raden deze instelling terug naar de oorspronkelijke eenheid te plaatsen.

Workflow op basis van de KeyMember Template

Als er gestart wordt met een project op basis van KeyMember template vanaf Archicad 26 r.2 kan er met deze template een nieuw project worden gestart. In deze template zijn de juiste 'Classifications' en 'LCA Properties' al aanwezig. Ook zijn de benodigde GWP waardes ingevuld voor de standaard Building Materials in de template. De LCA bibliotheek dient nog wel gelinkt te worden. Meer informatie daarover in dit artikel

Voor lopende projecten gestart in een andere template kan er een Workflow worden toegepast, waarbij het Archicad project als een Hotlinked Module wordt ingeladen in een nieuw bestand met de Archicad 26 KME r.2 template.

Nieuwe materialen aanmaken

De standaard aanwezige Building Materials in de KeyMember versie zijn voorzien van de waarden nodig voor de LCA berekening. Deze waarden zijn gebaseerd op de ÖKOBAUDAT database.
Nieuwe materialen kunnen aan het project of template worden toegevoegd. Deze moeten handmatig worden voorzien van de GWP data in het menu DesignLCA > Building Material LCA Settings. Het is te adviseren om uit te gaan van een bestaande Building Material met gelijkwaardige eigenschappen, omdat dan ook direct de juiste 'Physical Properties', zoals de 'dichtheid' van het materiaal correct worden gebruikt.

Voorbeeld voor baksteen:
  1. Waarden uit de ÖKOBAUDAT voor de verschillende fasen die meegenomen kunnen worden in de berekening:
Afhankelijk van de gekozen rekenmethode kunnen de fasen worden aangevinkt in het DesignLCA Settings venster.

1. Gekozen fase voor de berekening:

1. Ingevulde waarden in de Building Materials LCA Settings:

Gebruik de eenheid die in de Okobaudat database als referentie stroom genoemd wordt:

De ingevulde waarden zullen automatisch worden ingevuld in de LCA Material Properties van de Building Materials

Het is aan te raden om een specifiek Archicad bestand te maken met daarin o.a. de gewenste Building Materials, LCA Settings en de Calculation Units in meters. In dit bestand kunnen alle facetten voor de LCA berekening centraal ingesteld en beheerd worden. Door de Hotlinked Module methode toe te passen kan dit bestand gebruikt worden voor de LCA berekeningen.
Alleen de zichtbare elementen in het 3D venster worden opgenomen in de LCA berekening. Het kan handig zijn om een 3D view op te slaan, waarin alleen de relevante elementen voor de LCA berekening zichtbaar zijn.

Vloeroppervlak

De LCA berekening is gebaseerd op het Bruto vloeroppervlak van het gebouw model. Deze waarde kan automatisch in de LCA berekening worden opgenomen vanuit de EcoDesigner Star export of handmatig worden ingevuld.

Ramen en deuren

In de KeyMember template zijn de LCA properties al ingeladen voor de gebruikte elementen. Indien nodig kunnen deze Properties ook handmatig worden ingeladen. Lees hier meer over in dit artikelDe Properties van ramen en deuren geven de mogelijkheid om deze een LCA waarde te geven gebaseerd op de materialen ervan en de gekozen beglazing.
  1. Definieer voor de ramen in het project de uitvoering van het kozijn en de type beglazing:

1. Definieer voor de deuren in het project de uitvoering van het deurtype:

Vliesgevels

Vliesgevel Frames

Wanneer er vliesgevels in het Archicad model worden toegepast is het van belang om hier ook de juiste materialen in te stellen. Als in de Frames gekozen is voor een Complex Profile dan kunnen de materialen gedefinieerd worden in de Profile Manager.

Vliesgevel Panelen

Ook voor de vliesgevel panelen geldt dat de materialen zorgvuldig gedefinieerd worden. Voor een geïsoleerd paneel kan er bijvoorbeeld een 'paneel meerlaags' worden gekozen. De opbouw kan per laag specifiek gedefinieerd worden.

Wanneer het niet mogelijk is om het materiaal te veranderen is het nodig om de laatste Update 3 van Archicad 26 te installeren

Trappen en relingen

Voor trappen, balustrades etc. geldt hetzelfde principe als voor de vliesgevels. Alle materialen die gedefinieerd worden in de Tool Settings dienen ingesteld te zijn met de juiste LCA waarden, zoals eerder in het artikel beschreven. Hoe meer detail en differentie in de materiaalkeuzen, des te nauwkeuriger de LCA berekening

Rapportages in het Archicad model

Plaatsen van rapportages

De resultaten van de DesignLCA kunnen worden getoond in een rapportage via het LCA Palette en/of worden geëxporteerd naar Excel. Daarnaast kan de reportage direct in het Archicad bestand worden geplaatst in een View of op een Layout. Gebruik hiervoor de knop 'Place'. Lees hier meer over in dit artikel.

Rapportages vergelijken

De rapportage blijft gekoppeld aan de LCA berekening. Zodra de resultaten in het DesignLCA Palette worden bijgewerkt zullen deze objecten ook de laatste stand tonen.
Om verschillende iteraties met elkaar te vergelijken kunnen de resultaten per object worden bevroren. Als de optie 'Update from add-on' wordt uitgezet veranderen de resultaten in dat object niet meer.

Opmaak van de rapportages

De opmaak van de rapportage kan deels in het LCA object worden bepaald en deels in de Model View Options Combination. In de Model View Options Combination is bij het laden van de LCA bibliotheek een tabblad DesignLCA report settings beschikbaar gekomen, waarin de 2D weergave kan worden beïnvloed.

Meer informatie

DesignLCA Manual

De bij de LCA add-on beschikbare handleiding is ook als bijlage toegevoegd aan dit artikel.

Overige artikelen

Lees ook deze artikelen voor meer informatie over het installeren en gebruik van de Add-on:

Bekende bugs

1. Balken en kolommen worden dubbel berekend
    Dit komt omdat de hoeveelheden van zowel de hele Beam als de individuele Beam Segments worden opgeteld. Als alternatieve oplossing zou den de hoeveelheden in de DesignLCA Building Materials Settings gehalveerd kunnen worden of de elementen omgezet naar Morphs. De ontwikkelaar van de add-on weten ervan en hebben gezegd dit in een toekomstige versie te herstellen.