De omgeving van Archicad is vergelijkbaar met het heelal: een oneindig verre ruimte waarin elementen een plaats hebben. Er moet een referentie zijn ten opzichte waarvan wordt gemeten, een absoluut nulpunt. In Archicad is dit het kruisje. In dit artikel staat meer uitleg over de verschillende oorsprongen.
Absolute nulpunt – Project Origin
Het absolute nulpunt kan niet verlegd worden. Het model is áltijd gerelateerd aan dit punt. Wanneer de Coordinates Box aanstaat (te vinden onder Windows > Palettes > Coordinates) kan hierin deze waarde worden afgelezen. In principe wordt een model opgezet vanuit dit absolute nulpunt.
Is de exacte locatie van een project bekend (bijvoorbeeld Rijksdriehoekmeting) en/of moet het project worden samengevoegd met een ander bestand, maak dan bij voorkeur gebruik van het
Survey Point en/of hanteer de werkwijze in het artikel
RD-coördinaten (Rijksdriehoekscoördinaten).
Modelleer nooit ver weg van het Archicad nulpunt. Voor mogelijke problemen gerelateerd aan een zogenaamd 'far from origin' model, raadpleeg het
troubleshooting artikel van Graphisoft.
In het 3D venster is het nulpunt herkenbaar aan het ‘assenstelsel’ :
Vastgelegde gebruikersnulpunt – User Origin
Mocht een element geplaatst moeten worden ten opzichte van een referentie die niet het huidige gebruikersnulpunt is, dan kan dit gebruikersnulpunt verplaatst worden.
Het vastgelegde gebruikersnulpunt wordt verlegd met behulp van:
- De User Origin knop:
- Activeer de knop User Origin (1) in de Coordinates box (Windows > Palettes > Coordinates)
- Klik op de gewenste plaats om het nulpunt te plaatsen (2)
De gewenste locatie voor het nulpunt kan ook ingevoerd worden met de Tracker (3).
- De toetsencombinatie Alt+Shift:
Deze methode werkt alleen voor verplaatsen naar een bestaand constructiepunt ( dus op bijvoorbeeld een reeds getekende lijn of muur). - Activeer Alt+shift
- en klik op een punt van een geplaatst element
Het gebruikersnulpunt wordt snel terug op de plaats van het absolute nulpunt gelegd door te dubbelklikken op User Origin in de Knoppenbalk of de Coordinate Box.
Bij het automatisch aanmaken van Layouts, via de 'Place Drawing >>>' knop in de Organizer, nemen Drawings het tijdelijke nulpunt als basis. Dit kan resulteren in lege Drawings op de Layout. Om dit te voorkomen dient het gebruikersnulpunt teruggeplaatst worden naar het absolute nulpunt (zie bovenstaande tip).
Tijdelijke gebruikersnulpunt – Edit Origin
Het tijdelijke gebruikersnulpunt wordt gemaakt wanneer een element wordt getekend of bewerkt. Dit is hieronder te zien.
Het zwarte kruisje is het tijdelijke gebruikersnulpunt, het lichtgrijze kruisje is het absolute nulpunt.
Als de bewerking van het element is afgerond en bevestigd, dan springt het tijdelijke gebruikersnulpunt weer terug naar de plaats waar het voor de actie lag. Bij het tekenen of bewerken van een volgend element wordt het tijdelijke gebruikersnulpunt wederom verlegd en na het afronden van de bewerking springt het tijdelijke nulpunt uiteraard weer terug naar de laatst vastgelegde plaats.
De reden waarom het gebruikersnulpunt tijdelijk wordt verlegd komt voort uit de wens om de lengte van een element te bepalen vanuit het aanvangspunt en niet te beredeneren vanuit het absolute nulpunt of een vastgelegd gebruikersnulpunt. Zo kan aan een element direct een juiste lengte meegeven worden, beredeneert vanuit de eerste klik en niet vanuit de plaats waar het nulpunt op dat moment ligt.
In de Tracker wordt standaard gebruik gemaakt van de relatieve coördinaten. Dit kan in het menu uitgezet worden:
In de Coordinate Box kan het weergeven van relatieve coördinaten door Archicad uitgezet worden door het deactiveren van het delta-teken:
De instellingen voor de relatieve of absolute coördinaten in de Tracker en de Coordinate Box staan los van elkaar.
Nulpunt en IFC