Voorbereiding en installatie BIMcloud server

Het Teamwork systeem bestaat uit 2 onderdelen:
  1. Archicad BIMcloud software
  2. Archicad
Dit artikel beschrijft een nieuwe installatie van de BIMcloud en BIMcloud Basic software op het systeem dat als BIMcloud zal gaan fungeren.
Klik hier voor een overzicht van de verschillen in functionaliteit:  Verschil tussen BIMcloud Basic en BIMcloud.

De stappen voor het installeren van de BIMcloud en de BIMcloud Basic software zijn in de hoofdlijnen identiek.  De schermvoorbeelden in dit document zijn gemaakt op een Windows systeem. Het installeren van de BIMcloud op een Mac systeem of Mac server werkt echter op gelijke wijze.

Zie ook
het GRAPHISOFT helpcenter over Teamwork voor uitgebreide documentatie over dit onderwerp.

Systeemeisen en hardware

Om gebruik te kunnen maken van de Teamwork functionaliteit dient één computer ingericht te worden als BIMcloud server. Het systeem moet aan de systeemeisen voor BIMcloud voldoen. Bekijk ook de aanbevolen hardware
De BIMcloud kan ingericht worden op:
  1. Een apart systeem voor de BIMcloud (aanbevolen).
  2. Een centrale server, waar de BIMcloud Software op draait samen met eventuele andere database applicaties (mogelijk maar niet aan te bevelen).

Dit kan een bruikbare situatie zijn, mits deze server voldoende snelle opslagcapaciteit, intern geheugen en goede netwerkverbindingen heeft. Nadeel kan zijn dat de BIMcloud en de andere applicaties elkaar nadelig beïnvloeden. Ook het herstarten na de installatie van updates kan onhandig zijn.

Bij intens gebruik van een BIMcloud (veel gebruikers en/of veel Teamwork projecten) is deze configuratie niet aan te bevelen.

Beheer

De centrale BIMcloud kan via een webbrowser op afstand beheerd worden. Kom meer te weten hierover in  Instellen en beheren van een BIMcloud.

Voorbereidingen voor het installeren van de BIMcloud software

Downloaden

Download het installatiebestand van de Graphisoft website: http://www.graphisoft.com/downloads/bimcloud/
Controleer de  systeemeisen voor BIMcloud.

Maak een keuze hoe de BIMserver bereikbaar moet zijn – alleen lokaal (Bimcloud Basic) of ook via internet (alleen bij BIMcloud full)

Een lokale BIMcloud Basic inrichten is met basiskennis over computernetwerken vrij eenvoudig.
Gaat het om een BIMcloud (full), die ook via internet bereikbaar moet zijn, dan is meer kennis van netwerken vereist en zal een instelling in de internetrouter gedaan moeten worden.

Leg een backup strategie vast

Bepaal wanneer de projecten op de BIMcloud geback-upt moeten worden. In de BIMcloud Manager kan hiervoor een schema worden ingesteld. De backup strategie is voor BIMcloud en BIMcloud Basic verschillend.
  1. In de BIMcloud Basic versie kunnen alleen de projecten automatisch geback-upt worden.

Er bestaan verschillende manieren om backups te maken van de projectendatabase, de BIMcloud Server. Lees hiervoor de BIMcloud Backup Guide.
  2. In de volledige BIMcloud versie kan er voor zowel de BIMcloud Manager en de BIMcloud server een backupschema opgesteld worden. Lees voor meer informatie de BIMcloud Backup Guide.

Netwerkkaarten

Het kan zijn dat een systeem meerdere netwerkkaarten bevat. Bijvoorbeeld een draadloze (Wi-Fi) en een bedrade netwerkkaart. Het is aan te raden de draadloze netwerkkaart uit te schakelen en slechts één type verbinding te gebruiken. Dit geldt ook voor het Wi-Fi systeem van Apple.

Virusscanners en firewalls

Verbreek voor de tijd van de installatie alle internetverbindingen (draadloos/bekabeld) op de computer en schakel firewalls en virusscanners uit. Denk na de installatie weer aan het inschakelen van de virusscanner en zet de computer weer online.
Voor de installatie onder Mac OS moet het installatiebestand volledige rechten op de harde schijf hebben. Een installatie kan alleen onder 'Applications' (Programma’s) gedaan worden. Als een eerdere versie van BIMcloud op een andere locatie is geïnstalleerd zal deze eerst verplaatst moeten worden. Lees aanpassingen in de installatie BIMcloud op Mac OS in het GRAPHISOFT helpcenter.

Archicad USB-sleutel

Op het systeem waar de BIMcloud geïnstalleerd wordt mag tijdens de installatie geen Archicad usb-sleutel zitten. Mocht er een sleutel aangesloten zijn koppel deze los en sluit hem weer aan nadat de installatie is voltooid.

Systeemprestaties

De BIMcloud is een database programma en zal gebruik maken van het interne werkgeheugen en de processor van de server. Het is daarom af te raden de BIMcloud te installeren op een server die normaal alleen gebruikt wordt als file-server, deze zal waarschijnlijk te weinig werkgeheugen en processorkracht hebben.
Voor de BIMcloud is een 64 bit processor vereist. Het wordt aanbevolen een processor met minimaal 4 rekenkernen (cores) te gebruiken, meer rekenkernen zijn beter.
Bij gemiddeld gebruik is 32 GB werkgeheugen voldoende. Bij meer en/of grotere projecten op de server en veel Teamwork gebruikers is aan te raden over meer werkgeheugen te beschikken.
Zorg voor voldoende vrije schijfruimte op snelle harde schijven (7200+ RPM of SSD). Per project is ongeveer 12 GB schijfruimte benodigd. Houd rekening met 100 GB vrije schijfruimte voor tijdelijke bestanden en rekenoperaties.
Hier geldt dus: hoe meer, des te beter de prestatie.

Informeer gebruikers over de werkwijze van de BIMcloud

Na de installatie en configuratie van de BIMcloud staat deze beschikbaar voor de daarop aangemaakte gebruikers.
Informeer alle gebruikers over hun inloggegevens en het juiste serveradres dat tijdens het aanmelden ingevoerd moet worden. Noem hierbij niet alleen het IP adres van de server maar het volledige adres, bijvoorbeeld http://<IPadres.bimcloud.server>:24000

Installatie BIMcloud

De installatie bestaat uit 2 delen, eerst wordt de “BIMcloud Server” geïnstalleerd en geconfigureerd, daarna wordt de “BIMcloud Manager” geïnstalleerd en geconfigureerd.

Installatie en configuratie BIMcloud server

Start het gedownloade installatiebestand en volg daarna de instructies op het scherm om de BIMcloud te installeren.

Na installatie van de BIMcloud Server verschijnt het configuratie venster:

1. Geef een communicatiepoort op. De standaardwaarde van 22001 zal meestal goed zijn. Mocht er al een andere BIMcloud Basic versie op hetzelfde systeem geïnstalleerd zijn moet een andere poort gekozen worden, bijvoorbeeld 24001.
Als op dezelfde computer al een BIMcloud van een eerdere versie geïnstalleerd is dienen de poorten van de verschillende modules op verschillende waardes ingesteld te worden.
 Module 20 gebruikte bijvoorbeeld standaard poort 20000 als communicatiepoort, bij versie 21 is dat poort 21000. Gebruik daarom voor module 24 niet poort 200000/ 21000/ 22000, om conflicten te voorkomen.
  1. Kies een locatie voor de volgende onderdelen: de Project Data Folder, een Library Data Folder en een Cache folder. Deze mogen afwijken van de locatie waar de BIMcloud is geïnstalleerd. Het moet wel een harde schijf in dezelfde computer zijn, geen externe harde schijf of NAS.

2. Klik op ‘Next’

Aanvullend voor de volledige versie BIMcloud:  BIMcloud server backup
De opties in dit venster zijn alleen van toepassing als BIMcloud (Full) gebruikt wordt, bij gebruik van BIMcloud Basic dienen deze NIET gebruikt te worden.
Alleen bij gebruik van de
BIMcloud met aanvullende licenties:
  1. Met ‘Enable BIMcloud server backup’ kan een lokatie gekozen worden voor de BIMcloud server backups.
  2. Via ‘Save snapshots to external folder:’ kan ervoor gekozen worden om de project- en bibliotheekbackups op een andere lokatie dan een lokale harde schijf te laten plaatsen.
  3. Klik op Start om de BIMcloud server te starten.

Installatie en configuratie BIMcloud Manager

Na klikken op ‘OK’ gaat de installatie verder met de BIMcloud Manager. Mocht dit niet het geval zijn start dan opnieuw de gedownloade installer.

1. Klik op 'Configure' om het configuratievenster van de BIMcloud Manager te openen:

1. Kies een poortnummer voor communicatie, de defaultwaarde 22000 zal meestal goed zijn.
 Is er al een BIMcloud geïnstalleerd op dit poortnummer kies dan een ander poortnummer bijvoorbeeld 24000.
  2. Kies een wachtwoord voor de ‘Masteradmin’, bewaar dit wachtwoord goed, het kan nodig zijn bij calamiteiten.
  3. Kies een data folder voor de gegevens van de BIMcloud Manager.
  4. Klik op ‘Next’.

Aanvullend voor de volledige versie BIMcloud:  BIMcloud Manager backup

De opties in dit venster zijn alleen van toepassing als BIMcloud (Full) gebruikt wordt, bij gebruik van BIMcloud Basic dienen deze NIET gebruikt te worden.

Alleen bij gebruik van de BIMcloud met aanvullende licenties:
  1. Met ‘Enable BIMcloud Manager backup’ kan een lokatie gekozen worden voor de BIMcloud Manager backups.

2. Klik op ‘Start’, de BIMcloud Manager wordt nu gestart.

Configuratie van de BIMcloud Manager

Na klikken op ‘OK’ wordt een webbrowser geopend. Hierin wordt het beheer van de BIMcloud gedaan. Dit kan vanaf elk willekeurig werkstation, dat de BIMcloud via het netwerk kan benaderen, gedaan worden. De volgende stappen hoeven dus niet op de BIMcloud machine zelf gedaan te worden.

1.  Klik op ‘Start’ en log in als ‘Masteradmin’.
  2. Maak een eerste gebruiker aan.
  3. Klik op ‘Continue’.

1. Maak een keuze voor een versie: Kies BIMcloud of BIMcloud Basic (BIMcloud Basic was voorheen de BIMserver)

Voor BIMcloud zijn aanvullende licenties per gebruiker nodig, voor BIMcloud Basic niet.

Indien er wordt gekozen voor ’BIMcloud Basic’ wordt ook een Archicad versie gekozen. De BIMcloud Basic ondersteund slechts één versie van Archicad. De BIMcloud (Full) kan meerdere versies Archicad ondersteunen per BIMcloud Manager.

Vul hier het juiste serveradres in. Gebruik de knop ‘Show current addresses om een adres te kiezen waaronder de computer op dat moment al te vinden is.
Gebruik een vast intern IP adres voor de BIMcloud met http:// ervoor en :poortnummer erachter, bijvoorbeeld http://192.168.0.93:22000/ .
Er kan ook gekozen worden voor een servernaam, maar deze moet dan door een DNS server in het lokale netwerk vertaald worden naar het vaste IP adres van de BIMcloud.
  1. Zorg ervoor dat de gekozen poort op dit systeem open staat.
 Dat is standaard de poort 22000.
  2. Klik op ‘Continue’
In het volgende venster kunnen de gegevens van de bedrijfs-mailserver ingevuld worden, deze stap kan ook worden overgeslagen. Als dit is ingevuld kan er vanuit de BIMcloud Manager via e-mail met gebruikers gecommuniceerd worden. Dit kan handig zijn voor wachtwoord -resets, en ook is het mogelijk dat de beheerder notificaties per e-mail ontvangt als er iets mis dreigt te gaan in de BIMcloud.
De installatie is compleet, via ‘Continue as Master Administrator’ wordt in een browser de BIMcloud Manager geopend op het server systeem. U kunt echter ook vanaf een ander werkstation deze BIMcloud Manager openen.

BIMcloud Manager openen in een browser

1. Gebruik de naam of het ip-adres van de BIMcloud machine, gevolgd door het ingestelde poortnummer (van de BIMcloud Manager), bijvoorbeeld http://192.168.0.93:22000/ .
Indien de naam of het ip-adres niet meer bekend is dan is het mogelijk de BIMcloud Manager vanuit de installatie (programma’s/Program Files > Graphisoft > BIMcloud > 'BIMcloud - Manager- Naam BIMcloud’ te starten.
  1. Log opnieuw in met de zojuist aangemaakte gebruikersnaam.
Voordat de BIMcloud gebruikt kan worden moet deze geactiveerd worden. Hiervoor is een GRAPHISOFT ID nodig.
Maak gratis een GRAPHISOFT ID aan.

Na de activatie is de installatie afgerond, en kan de BIMcloud verder ingericht worden.
Er kunnen nu gebruikers en rollen aangemaakt worden en verdere instellingen gedaan worden. Lees hiervoor  Het instellen en beheren van een BIMcloud.

Verbinden  met BIMcloud via internet

Waar BIMcloud basic bedoeld is om binnen een bedrijfsnetwerk samen te werken kan met BIMcloud (Full) ook een verbinding gemaakt worden via internet, buiten het bedrijfsnetwerk om. Lees hier wat voor instellingen daarvoor nodig zijn:  BIMcloud bereikbaar maken via internet