Voorbereiding installatie van een BIMcloud

Voorbereiding installatie van een BIMcloud


Dit artikel is van toepassing voor:
 1. BIMcloud basic
 2. BIMcloud

Het is belangrijk om eerst te controleren indien de huidige infrastructuur en setup beantwoord aan de eisen voor een BIMcloud. Daarnaast is enige voorbereiding nodig vooraleer aan de slag te gaan met de Installatie BIMcloud.

Voor hulp bij de installatie van BIMcloud (Basic) is het voor Keymembers mogelijk  een afspraak te maken  met één van de experts van KUBUS. 

Algemene voorbereidingen 

Systeemeisen en hardware

Het systeem moet aan de  hard- en software-eisen voor BIMcloud  voldoen. 

Controleer netwerkeisen

Om straks een goede en vlotte samenwerking te ervaren, is het belangrijk om ook de netwerkeisen in acht te nemen. De netwerkeisen zijn eveneens van belang bij het gebruik van BIMcloud SaaS om een goede werking te garanderen.
Deze zijn terug te vinden:  Netwerkeisen voor BIMcloud .


Leg een backup strategie vast

Bepaal wanneer de projecten op de BIMcloud geback-upt moeten worden. In de BIMcloud Manager kan hiervoor een schema worden ingesteld. De backup strategie is voor BIMcloud en BIMcloud Basic verschillend.
 1. In de BIMcloud Basic versie kunnen alleen de projecten automatisch geback-upt worden. 

  Er bestaan verschillende manieren om backups te maken van de projectendatabase, de BIMcloud Server. Lees hiervoor de  BIMcloud Backup Guide .
 2. In de volledige BIMcloud versie kan er voor zowel de BIMcloud Manager en de BIMcloud server een backupschema opgesteld worden. Lees voor meer informatie de  BIMcloud Backup Guide .

Bepaal bereikbaarheid van BIMserver

Maak een keuze hoe de BIMserver bereikbaar moet zijn. Dient deze alleen lokaal (Bimcloud Basic) of ook via internet (alleen bij BIMcloud full). 
Een lokale BIMcloud Basic inrichten is met basiskennis over computernetwerken vrij eenvoudig. Een VPN verbinding kan een verbinding plaatsen van buiten het locale netwerk.
Gaat het om een BIMcloud (full), die ook via internet bereikbaar moet zijn, dan is meer kennis van netwerken vereist en zal een instelling in de internetrouter gedaan moeten worden.

Informeer gebruikers over de werkwijze van de BIMcloud

Na de installatie en configuratie van de BIMcloud staat deze beschikbaar voor de daarop aangemaakte gebruikers.

Informeer alle gebruikers over hun inloggegevens en het juiste serveradres dat tijdens het aanmelden ingevoerd moet worden. Noem hierbij niet alleen het IP adres van de server maar het volledige adres, bijvoorbeeld http://<IPadres.bimcloud.server>:24000


Voorbereidingen voor het installeren van de BIMcloud software

Downloaden

Download het installatiebestand van de Graphisoft website:  http://www.graphisoft.com/downloads/bimcloud/

Archicad USB-sleutel

Op het systeem waar de BIMcloud geïnstalleerd wordt mag tijdens de installatie geen Archicad usb-sleutel zitten. Mocht er een sleutel aangesloten zijn koppel deze los en sluit hem weer aan nadat de installatie is voltooid.

Netwerkkaarten

Het kan zijn dat een systeem meerdere netwerkkaarten bevat. Bijvoorbeeld een draadloze (Wi-Fi) en een bedrade netwerkkaart. Het is aan te raden de draadloze netwerkkaart uit te schakelen en slechts één type verbinding te gebruiken. Dit geldt ook voor het Wi-Fi systeem van Apple.

Virusscanners en firewalls

Verbreek voor de tijd van de installatie alle internetverbindingen (draadloos/bekabeld) op de computer en schakel firewalls en virusscanners uit. Denk na de installatie weer aan het inschakelen van de virusscanner en zet de computer weer online.
Voor de installatie onder Mac OS moet het installatiebestand volledige rechten op de harde schijf hebben. Een installatie kan alleen onder 'Applications' (Programma’s) gedaan worden. Als een eerdere versie van BIMcloud op een andere locatie is geïnstalleerd zal deze eerst verplaatst moeten worden. Lees aanpassingen in de installatie BIMcloud op Mac OS  in het GRAPHISOFT helpcenter.  • Related Articles

  • Verschil tussen BIMcloud Basic, BIMcloud en BIMcloud SaaS

   In dit artikel plaatsen we 3 BIMcloud toepassingen naast elkaar. In grote lijnen worden de verschillen geschetst en aandachtspunten naar voor gebracht. Voor een gedetailleerd overzicht tussen deze producten kan volgende website geraadpleegd worden: ...
  • Installatie BIMcloud

   Dit artikel geldt voor: BIMcloud Basic BIMcloud De installatie van een BIMcloud bestaat uit 2 delen: “BIMcloud Server”, deze wordt eerst geïnstalleerd en geconfigureerd. “BIMcloud Manager” deze wordt daaropvolgend geïnstalleerd en geconfigureerd. ...
  • BIMcloud migreren naar een nieuwe versie

   Om met Teamwork met een nieuwe Archicad versie te kunnen werken, moet de nieuwste versie BIMcloud (Basic) geïnstalleerd worden. De oude versie kan blijven functioneren, zodat lopende projecten hierop afgerond kunnen worden. Na installatie van de ...
  • Archicad netwerklicenties weer beschikbaar stellen na installatie BIMcloud Basic | 22-11-2021

   Na de installatie van een BIMcloud Basic op een server systeem dat ook als licentieserver fungeert kan het in enkele gevallen voorkomen dat de Archicad netwerklicenties niet meer via het netwerk te vinden zijn. Archicad gebruikers in het netwerk ...
  • BIMcloud bereikbaar maken via internet

   Dit artikel is van toepassing voor: BIMcloud Basic BIMcloud Waar de Basic versie bedoeld is om binnen het kantoornetwerk (eventueel via VPN) te gebruiken, kan er met de BIMcloud versie ook van buiten het kantoornetwerk via internet een connectie ...