Oplossingen voor licentiemeldingen

Soms komt het voor dat de licentie niet goed werkt. Hieronder staan een aantal voorkomende situaties en meldingen met een oplossing.
Gaat het om een andere melding, neem dan contact met de helpdesk (helpdesk@kubusinfo.nl) en sluit een schermafbeelding van de melding bij.

Melding "KUBUS Spexx is reeds in gebruik op computer..."

Deze melding kan optreden in de volgende situaties:
  1. Meerdere gebruikers werken via een remote-desktop-verbinding op hetzelfde systeem. Dan wordt deze melding getoond:

Oplossing
    Zorg dat maximaal 1 gebruiker contact maakt met deze computer

2. Bij gebruik van een netwerklicentie kan de melding ook optreden na het crashen van een werkstation
    De licentie is dan niet op de juiste wijze door die computer vrijgegeven en wordt door de licentieserver nog als 'in gebruik' gezien

Oplossing
    Verwijder op de licentieserver handmatig het bestand: C:\Users\Public\Libraries\KubusSpexx5\Session.act

Bij opstarten wordt steeds om licentiecode gevraagd

Bij het activeren moet er een internetverbinding naar de KUBUS licentieserver zijn. Als steeds weer om een code gevraagd wordt dan zou die verbinding verstoord kunnen zijn.

Oplossing

Voor het activeren van een KUBUS Spexx licentie en het automatisch updaten ervan hebben twee programma's toegang tot het internet nodig. Bij gebruik van een firewall kunnen deze programma's geblokkeerd zijn. In de firewall moet dan voor de onderstaande programma's een uitzondering gemaakt te worden:
  1. 32-bits windows
    1. C:\Program Files\Kubus\KUBUSSpexx5\KubusLicentieBeheer.exe (voor activeren licenties)
    2. C:\Program Files\Kubus\KUBUSSpexx5\updater5.exe (voor updaten van KUBUS Spexx)

2. 64-bits: windows
    1. C:\Program Files (x86)\Kubus\KUBUSSpexx5\KubusLicentieBeheer.exe (voor activeren licenties)
    2. C:\Program Files (x86)\Kubus\KUBUSSpexx5\updater5.exe (voor updaten van KUBUS Spexx)

Melding 'Onvoldoende toegangsrechten' (bij netwerklicentie)

Als de melding 'Onvoldoende toegangsrechten' verschijnt, is er iets niet goed gegaan bij de installatie van een netwerklicentie.
Volg bij de installatie de exact de stappen uit de installatiehandleiding.
Na installatie mogen geen wijzigingen aangebracht worden door bestanden te verplaatsen of te verwijderen.
Bij verplaatsen van het licentiebestand naar een andere folder wordt dit licentiebestand ongeldig en zal opnieuw de activatie gedaan moeten worden. Meer hierover staat in het artikel over het verplaatsen van een netwerklicentie.

Oplossing

1. Verwijder de bestanden in de KUBUS Spexx licentiefolder (C:\Users\Public\Libraries\KubusSpexx5)

2. Doorloop licentie-activatie-procedure opnieuw volgens de Licentiemanager handleiding

Na updaten/verlengen van een netwerklicentie kan men KUBUS Spexx niet meer starten

Na installeren van de update van KUBUS Spexx op computers van clients zal de netwerklicentie nog gewoon werken. Om de licentie op de server te verlengen, dient de update naar KUBUS Spexx 5 ook geïnstalleerd te worden op de server waar de licentie staat. Na installatie of na verlenging van de licentie dient de share om het licentiebestand openbaar te maken op het netwerk opnieuw aangemaakt te worden met de naam ‘KUBUSSpexx5’ en moet aan de clients hierop schrijfrechten gegeven worden. Wordt dit niet gedaan, dan zullen de clients de licentie niet meer vinden en kunnen zij niet werken. Voor meer informatie, kijk in de handleiding van de licentiemanager.

Melding 'Er kan geen contact gemaakt worden met de netwerklicentie op [naam server]'

Dit kan verschillende oorzaken hebben:
  1. Verstoring van de internetcommunicatie:
    Controleer of een proxyserver, firewall- of anti-virus-toepassing de internet communicatie verstoort.

2. De versie van KUBUS Spexx is verouderd:
    Installeer de laatste versie. Zie verder: Wijziging in KUBUS Spexx licentiebeheer vanaf versie 5.1 r4

3. De licentie is corrupt geraakt
    Er zal dan een nieuwe licentie aangevraagd moeten worden.  En het is goed te onderzoeken wat hier de reden van is, zeker als dit herhaaldelijk optreedt bij bijvoorbeeld herstarten van de server of updates. Belangrijk aandachtspunten hierbij:
    1. Een licentiebestand mag niet verplaatst of tijdelijk verschoven worden > het bestand wordt onklaar gemaakt
    2. Een back-up maken en terugzetten is niet mogelijk > het bestand wordt onklaar gemaakt
    3. De naam van de share is 'vast'
      Een andere aanduiding of wijzigen is niet toegestaan. Zie voor uitgebreide informatie: KUBUS Spexx netwerklicentie
    4. De naam van de server mag niet veranderen
      Ter aanvulling: het hernoemen van de client-machine is wel mogelijk; een licentie wordt na het afsluiten van KUBUS Spexx vrijgegeven en kan daarna door anderen gebruikt worden.