Plafonds

Plafonds

Plafonds (vals plafond, systeemplafond) kunnen gemodelleerd worden met eenvoudige Slabs of het moeilijkere Curtain Wall Tool afhankelijk van de wensen over het detailniveau. 
Stucwerk van de onderzijde van een vloer kan eventueel met de Morph worden gedaan 

Vloeren

Instellen Slab

Het vloer-gereedschap kan ingesteld worden op de dikte van het plafond-paneel en vervolgens op de juiste hoogte worden geplaatst. Met behulp van een Building Material of een Override met een Surface ‘Systeemplafond - vierkant’ kan het in 3D worden getoond.

Plattegrond weergave

In de plattegrond voor een plafondplan kan de arcering getoond worden door bij Slab Settings > Floor Plan and Section de optie ‘Cover Fills’ aan te zetten en de optie ‘Use Fill from Surface’ te kiezen.

Uitlijnen

Het uitlijnen van het plafond kan in 3D door de vloer te selecteren en het menu Document > Creative Imaging > Align > Align 3D Texture > Set Origin te openen. Kies dan waar de textuur moet beginnen. De arcering in de plattegrond volgt de nieuwe positie als de optie 'Use fill from Surface' is gebruikt.
In de KeyMember Editie is ook een Favoriet voor een plafond vloer aanwezig
De hoogte van de onderkant van de vloer, de plafondhoogte, kan worden weergegeven met een Label met Autotext. Koppel het Label aan de vloer en kies bij Autotext voor de eigenschap 'Elevation Bottom'. Voor afwijkende notatie lees dit artikel over Expressies.

Vliesgevel

Instellen van de Curtain Wall

  1. In de Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Scheme kies de gewenste paneelgrootte.
  2. Maak een Complex Profile aan, waarbij het origin op de hoogte ligt waar de plafondplaat op komt te liggen.  Deze moet beschikbaar komen voor het object-gereedschap. Houdt de geometrie zo eenvoudig mogelijk of gebruik de opties om het detailniveau van Curtain Walls via Model View Options te regelen.

  1. In Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Frames stel alle type Frames in op ‘Profiel volglas - geprofileerd’. Afmeting 1 is de oplegging van de plafondplaat en afmeting 2 is de dikte van de plafondplaat, zoals ingesteld onder Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Panels
    Kies in het onderliggende tabblad Instellingen > Algemene instellingen voor het in Complex Profile aangemaakte profiel.
  2. Herhaal dit voor de randprofielen door de Boundary Frame naar wens in te stellen.
  1. In Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Panels kunnen de panelen als plafondplaten worden ingesteld. Kies als Building Material ‘Gipsplaat’. 

In de KeyMember Editie is ook een Favoriet voor een plafond vliesgevel aanwezig
De hoogte zoals deze in Curtain Wall Settings > Curtain Wall System wordt ingesteld is de hoogte van het hart van de plafondplaat. Om met Labels de juiste plafond hoogte te geven kan een Archicad Property met een Expression worden toegepast.

Plaatsen en aanpassen van de vliesgevel

  1. Plaats de Curtain Wall met de geometrie-methode 'Boundary'. Teken hierbij de gehele omtrek van het plafond. 

  2. Eenmaal getekend kan de contour aangepast worden in de Edit-modus. Selecteer het plafond en kies Edit. Maak in het speciale menu alleen de optie Scheme Grid zichtbaar door de andere onderdelen met het oogje te sluiten. De dikke randen van het plafond zijn nu net als iedere polygoon aan te passen.

Plattegrondweergave

Onder Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Floor Plan and Section kan plattegrondweergave worden ingesteld. Voor een weergave van alleen de gridlijnen kan de Projection Mode op All Symbolic worden gezet. Via Floor Plan and Section > Outlines kan het gestippelde 'Overhead' lijntype naar een volle lijn worden gezet.

In de plattegrond kan een vliesgevel ook automatisch van maatvoering worden voorzien. Selecteer de vliesgevel en ga naar Document > Annotations > Automtatic Dimensioning > Exterior Dimensioning

Uitlijnen van de vliesgevel

  1. Het uitlijnen kan enerzijds via Curtain Wall Settings > Curtain Wall System > Scheme > Pattern Origin:
  2. Een grafische manier om het plafond uit te lijnen is door het plafond te selecteren en op het icoon ‘Edit’ te klikken. Maak in het speciale menu alleen de optie Scheme Grid zichtbaar door de andere onderdelen met het oogje te sluiten. Klik op een kruispunt van de gridlijnen om dit naar de gewenste positie te verplaatsen.

In het Demo model zijn een aantal vliesgevels als plafond gemodelleerd.

Interior Wizard

Met de gratis add-on Interior Wizard kunnen objecten de vorm aannemen van een Zone. Dit kunnen generieke objecten zijn of fabrikant specifieke objecten.
  1. Download en installeer de Interior Wizard met de Archicad Goodies 
  2. Lees de uitleg van de Interior Wizard
  3. Download bibliotheken:
    1. generieke bestanden: Ceiling Editor_v2.01 INT
    2. fabrikant specifieke objecten: Ecophon Master™ A 
  4. Laadt deze in de Library Manager 
  5. Selecteer één of meerdere zones en kies het menu Create Room Accessoires 
Niet alle Ecophon Archicad objecten zijn geschikt voor de Interior Wizard




    • Related Articles

    • Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten

      Doel van het model vaststellen Belangrijk bij het opzetten van een gebouwmodel en de wens om in het model meer detailniveau aan te brengen is om, vooraf goed na te denken over de volgende vragen: Waarvoor wordt het model gebruikt, Welke gegevens ...
    • Archief - Renderen met LightWorks

      Tot en met ARCHICAD 17 maakte ARCHICAD voor het renderen gebruik van de LightWorks Engine. De LightWorks Rendering Engine maakt gebruik van Raytracing, waardoor onder andere weerspiegeling zichtbaar is in glas en schaduw mooier en zachter is dan bij ...
    • Archief - BIM basis ILS, handleiding ARCHICAD

      Zie hieronder de bijlage van het archiefbestand: 126: BIM basis ILS, handleiding ARCHICAD ILS IN NATIVE SOFTWARE ARCHICAD 21 Dit artikel geeft aanwijzingen over hoe met ARCHICAD 21 aan de Basis Informatie Levering Specificatie (ILS) kan worden ...