Ramen- en deurenstaat KME

In dit artikel wordt de workflow voor het aanmaken en afdrukken van de ramen- en deurenstaat met de KeyMember Editie behandeld.

Voordelen

De Ramen- en deurenstaat van de KeyMember Editie heeft een aantal voordelen ten opzichte van standaard Ramen- en deurenstaat:
  1. Aanzicht is altijd uitgelijnd op de plattegrond weergave
  2. Gestippelde openingslijnen zijn goed zichtbaar
  3. Submaatvoering (verdeling en frame-afmetingen) zijn zichtbaar
  4. Peilmaatvoering
  5. Zichtbaar maken van accessoires (latei, dorpel e.d)
  6. En meer...
  1. Voor het eerst aan de slag met met de Interactive Schedules? Lees dan eerst het artikel Schedules maken
  2. Wordt nog gewerkt met Archicad 17 of ouder, lees dan Archief - Werkmethodiek kozijnstaat maken (NL+)
  3. Geen KeyMember Editie? Lees dan Ramen- en deurenstaat (zonder KeyMember Editie)

Installatie

De werkmethodiek voor het maken van een kozijnstaat wordt standaard automatisch geïnstalleerd met de Archicad KeyMember Editie.
Het is essentieel dat de KME bibliotheek geladen is via de Library Manager.
In de Archicad KME templates zijn in de View Map onder UO of in de algemene werkmethodieken in de map ‘Ramen- en deurenstaten’ verschillende Schedules aangemaakt waarmee de volgende stappen snel uitgevoerd kunnen worden.

Criteria

Met de Schedules kunnen we ramen- en deurenstaten maken voor binnen (1) of buiten (2) . Het verschil zit hem in de Criteria. In de Scheme Settings van een Schedule wordt gedefinieerd van welke elementen informatie verzameld wordt . Ieder element wat aan deze criteria voldoet zal in een daaruit volgende Schedule verschijnen.

Ramen en deuren merken

In het algemeen worden ramen en deuren voorzien van een uniek kenmerk. Identieke elementen krijgen hetzelfde kenmerk. Dit proces noemen we 'merken'. In Archicad gebruiken voor dit kenmerk het veld ‘ID’ dat bewerkbaar is bij de Window/Door Selection Settings onder 'Classification and Properties’ en dan bij ‘ID and Categories’.

Stap 0 - Ramen en deuren gelijk merken

Als er gebruik gemaakt wordt van de KeyMember template, dan krijgen alle ramen en deuren die geplaatst
worden automatisch het ID ‘Merk-x’. Stap 0 kan dan worden overgeslagen.

Meestal wordt er bij het invoeren van een project in eerste instantie niet op de merken (ID’s) gelet en soms hebben
dezelfde ramen en deuren dan toch een ander ID nummer, waardoor ze in de Schedule apart worden weergegeven. Om er voor te zorgen dat identieke ramen en deuren in de Schedule bij elkaar opgeteld worden en in één keer gemerkt kunnen worden moet er voor gezorgd worden dat er geen verschillen in de ID nummers zijn. Om deze reden geven we eerst alle
ramen en deuren in het project hetzelfde ID (bijvoorbeeld Merk-x of Merk-).
  1. Ga naar het 3D venster zodat alle ramen van alle verdiepingen in één keer geselecteerd kunnen worden.
  2. Activeer het Raam gereedschap en selecteer alle ramen middels Ctrl-A (win) / Cmd-A (mac).
  3. Open het instellingen venster en vul bij het ID nummer ‘Merk-x‘ in.
  4. Doe hetzelfde voor de deuren

Stap 1 - Ramen en deuren merken met de Schedule

1. Dubbelklik in de KeyMember template op de View bi/bu 1 Merken
De Schedule opent zich en de ramen en deuren die identiek zijn, op basis van de in de lijst zichtbare parameters, worden gegroepeerd weergegeven.
  1. Geef de ramen en deuren nu een merk, door in de tabel in de regel ‘Merk/ID’ het ID van de ramen en deuren aan te passen. Toets Enter/Return om direct het ID van het volgende element aan te passen.
    Een aanpassing in de tabel wordt direct doorgevoerd in het model. Op deze manier krijgen alle identieke ramen en deuren in één handeling hetzelfde merk.
Mocht er niets zichtbaar zijn in de lijst dan wordt er waarschijnlijk gewerkt met andere lagen dan in de KeyMember template. Ga naar de Scheme Settings…( rechts bovenin) en stel bij de Criteria de lagen waarop gesorteerd moet worden goed in.
Ramen en deuren worden gegroepeerd op basis van de informatie die zichtbaar is in de Schedule (het aanzicht en plattegrond worden niet meegerekend). Het kan dus zijn dat elementen als gelijk worden gezien, terwijl ze een andere waarde bij een -niet in de Schedule aanwezige- parameter hebben. Bij de ‘Scheme Settings’ kan deze parameter toegevoegd worden bij de ‘Schedule Fields’, maar meestal volstaat een visuele controle, die hieronder beschreven is.
Specifieke ramen en deuren, zoals lege openingen, kunnen eenvoudig worden uitgesloten door bij deze elementen het ID leeg te maken.
Zie artikel Schedules maken voor meer uitleg over het aanpassen van de Schedules.

Stap 2 - Gespiegelde merken checken

In Archicad kan een raam of deur normaal of gespiegeld geplaatst worden. Bij niet symmetrische ramen en deuren zal dit bewust gebeuren. Bij symmetrische ramen en deuren waarschijnlijk onbewust. Voor de niet-symmetrisch ramen en deuren moet dit in het merk aangegeven worden, zodat de gespiegelde merken straks in de ramen- en deurenstaat apart geteld en zichtbaar worden.
  1. Open de View RDS bi/bu 2 Gespiegelde merken checken
of:
  1. Ga naar de Scheme Settings… rechts bovenin en open het tabblad Fields
  2. Selecteer Add Fields (1)…
  3. en kies vervolgens Parameters & Properties
  4. Zoek Orientation (2) en voeg deze met Add (3) toe
  5. Klik op OK om de Scheme Settings te sluiten
  6. Geef de gespiegelde niet-symmetrische merken een toevoeging, bijvoorbeeld ‘s’, in de merknaam (Merk-Ds

Bij ramen met alleen vaste elementen zal er geen L of R worden aangegeven, gebruik voor asymmetrische ramen de schedule 'RDS bu 3 Visuele controle' om te zien of ze gespiegeld zijn.
Annuleren van het genereren van de Schedule kan door met de sneltoets de plattegrond of het 3D venster op te roepen, respectievelijk F2 en F3.
Maak in de plattegrond een selectie en klik met de rechtermuisknop op de gewenste Schedule / view. Kies List Floor Plan Selection Only om tijdelijk alleen die ramen en deuren te genereren.

Stap 3 - Visuele controle

Omdat niet alle parameters in de lijst zichtbaar zijn, kan het zijn dat er toch twee verschillende ramen en deuren hetzelfde merk hebben gekregen. Meestal volstaat een visuele controle, aangezien de inhoud van het project bekend is. Uiteraard kunnen er parameters toegevoegd worden, door alle ramen en deuren afzonderlijk naast elkaar (gesorteerd op ID) weer te geven.
  1. Open de View bi/bu 3 Visuele controle
of:
  1. Haal bij de Schedule Options het vinkje weg bij Merge Uniform Items
  2. Controleer of alle merken ook inderdaad hetzelfde zijn en geef uitzonderingen een ander merk
via het menu > Window in de bovenste menubalk, kan snel naar de laatste weergave van de Schedule terug geklikt worden

Gebruik de pijl toetsen om naar het volgende element te gaan of Enter en Shift + Enter
Maak in het 3D venster gebruik van de Find&Select functie om visueel de ramen en deuren te checken en te merken. Gebruik hierbij de pipet functie om de ramen of deuren op te picken, te selecteren en vervolgens te merken.

Afdrukken van een ramen- en deurenstaat

Stap 1 - Opmaken van de output

Een Schedule kan helemaal naar wens worden opgemaakt. Denk hierbij aan tabelstructuur, maar ook lettertypen en uitlijning. Deze Schedule wordt gebruikt om de ramen- en deurenstaat op lay-outs te plaatsen. Het is aan te bevelen dit in een andere Schedule te doen dan degene waarin wordt ‘gemerkt’, want dan raakt de Schedule niet vervuild.

Er zijn 4 plaatsen waar de weergave van een ramen- en deurenstaat beïnvloed kan worden:
  1. Format - Hierin kan de opmaak per cel-type worden bepaald.
(2) Settings - Hier kunnen de schaal en weergave van het aanzicht / plattegrond-symbool gekozen worden.
(3) Fields - in de Scheme Setting > FIelds wordt bepaald welke parameters zichtbaar zijn
(4) MVOC - in de Model View Options Combination is een speciaal tabblad, waarmee de opmaak van onderdelen van aanzicht / plattegrondsymbool zoals peil- en submaatvoering ingesteld kunnen worden. Deze Model View Options worden uitgelegd in Instellingen ramen- en deurenstaat
In Archicad 24 kan het zijn dat het  aanzicht / plattegrondsymbool niet verschijnt. Volg dan deze instructies

1. Open de View bi/bu 4a Output 1 op 100 of maak een eigen Schedule. Selecteer in de Schedule de gewenste cel die opgemaakt moet worden en kies aan de linkerkant de instellingen
Voor een aanzicht met juiste schaal, zorg dat bij Preview de optie ‘Scale: to Fit’ níet is aangevinkt. De optie ‘Add Automatic Dimensions’ kan slechts de breedte maatvoeren. Voor peil- en submaatvoering, bekijk de Model View Options.

1. De opmaak van het 2D symbol met daarin de plattegrond, aanzicht en maatvoeringen kan worden geregeld in de Model View Options Combinations. Lees alles hierover het artikel over de instellingen van de KUBUS Ramen- en deurenstaat KME.
Dubbelklik op de kolomscheiding om de kolombreedte automatisch aan te passen (5).
Achterhaal de breedte van het grootste element door tijdelijk voor Records by Row (6) te kiezen, de kolomscheiding te dubbelklikken (past zich aan het breedste element)
en vervolgens via Cell Size Settings (7) de numerieke breedte op te zoeken.

Stap 2 - Maken van views

Het maken van views is belangrijk, want dan worden ook de bijbehorende Model View Option Combination opgeslagen. De instellingen hiervan kunnen de weergave van de Schedule in belangrijke mate beïnvloeden. Ga naar Document > Set Model View > Model View Options, pas daar instellingen aan en sla deze op als Model View Option Combination. Sla vervolgens de Schedule op als view vanuit de Viewmap.
Lees meer over alle instellingen van de Model View Option Combinations in het artikel  Instellingen ramen- en deurenstaat.

Stap 3 - Layout

1. Sleep de view op een A0/A1/A2 layout.
  2. Vervolgens kan de Drawing aangepast worden zodat deze op de layout past. Klik op een hoekpunt en kies de pet-palet optie Restructure table.

of:
  1. Sleep de view op een A3/A4 layout en stel de Drawing zo in dat een nieuwe layout wordt begonnen zodra de layout vol is. Kies bij de Drawing Settings de optie Split Drawing among Multiple Layouts en klik daarna op een hoekpunt en kies de pet-palet optie Restructure table.

1. Vervolgens kan in de Zoombalk onderin het scherm geschakeld worden naar de verschillende sub-layouts