SketchUp bestanden in Archicad

Archicad kan SketchUp modellen zowel importeren als exporteren.

Importeren SketchUp object

Objecten en modellen gedownload vanuit  SketchUp Warehouse  of gemodelleerd in SketchUp kunnen als object geopend worden in Archicad.
Kies bij het downloaden of het maken van een SketchUp bestand indien mogelijk een wat oudere versie van het SketchUp-bestandsformaat.
Zijn er geen oudere versies beschikbaar, dan is opgraden naar een nieuwere versie van Archicad mogelijk een oplossing.
  1. Ga naar het menu File > Interoperability > Merge
  2. Kies het bestandstype SketchUp file (*.skp)
  3. Selecteer het gewenste bestand en bevestig
    Het object wordt geconverteerd en is daarna meteen te plaatsen als Object

Bewerken geïmporteerd SketchUp object

Opschonen lijnen in 3D

Soms kan een geïmporteerd object te veel lijnen bevatten, deze lijnen worden dan ongewenst zichtbaar in aanzichten.
  1. Selecteer het geïmporteerde object
  2. Ga naar het menu Design > Morph Extras > Convert Selection to Morph(s) of gebruik het rechtermuisknop menu
    In sommige gevallen is direct het gewenste resultaat bereikt, in andere gevallen:
    1. Selecteer de Morphs
    2. Open de Morph Settings
    3. Kies voor Edge Type 'Hidden' of 'Soft'
  3. Selecteer alle onderdelen
  4. Sla het als nieuw object op via File > Libraries and Objects > Save Selection as... > Object

Opschonen plattegrond symbool

Een geïmporteerd SketchUp object bevat de 2D weergave als 2D Script en is derhalve niet makkelijk aan te passen. Dit kan wel als het eerst wordt omgezet naar Morphs en weer als object wordt opgeslagen.
  1. Selecteer het geïmporteerde object en kies Design > Morph Extras > Convert Selection to Morph(s) of gebruik het rechtermuisknop menu
  2. Schoon eventueel de 3D lijnen op
  3. Selecteer alle Morph onderdelen en sla het als nieuw object op via File > Libraries and Objects > Save Selection as... > Object
  4. Plaats het resulterend object in de plattegrond
  5. Selecteer het object en open het via File > Libraries and Objects > Open Object
  6. Ga naar 2D Symbol en werk het naar wens bij

Selecteer alle lijnen en voeg deze samen via Edit > Reshape Linework Consolidation. Bekijk ook deze informatie over 2D objecten hetgeen ook toepasbaar is op het 2D onderdeel van 3D objecten.

Opschonen plattegrond symbool (gevorderd)

Bij hele complexe objecten kan het erg bewerkelijk worden om het 2D symbol bij te werken. Met de volgende methode als extra tussenstap kan dit sneller worden gedaan.
  1. Selecteer het object en open het via File > Libraries and Objects > Open Object
  2. Ga naar het 2D Script en verwijder de eventueel daar aanwezige code
  3. Plak in het 2D Script deze code:
LINE_TYPE SYMB_LINETYPE
SET FILL SYMB_FILL
PEN SYMB_VIEW_PEN
PROJECT2{3} 3, 270 , 3+32+1024, 15, SYMB_FBGD_PEN, 0, 0, 0
  1. Sla het object op onder een andere naam
  2. Ga nu door naar Opschonen plattegrond symbool. Indien dit niet wordt gedaan kan de plattegrondweergave van je model vertragen.

Exporteren SketchUp object

1. Open het 3D Window van Archicad met enkel de gewenste onderdelen in beeld.
  2. Kies File > Save As en selecteer het SketchUp bestandsformaat
  3. In het daarop volgende venster kan nog een selectie worden gemaakt en de SketchUp versie worden gekozen

Oudere bestandsformaten

Archicad kan maar beperkte versies van SketchUp inlezen. Oudere bestandsformaten worden niet ondersteund. Er kan dan de volgende melding komen:
"No objects were found in the SketchUp File". Open het bestand in een nieuwere versie van Archicad.

Video

Het maken van SketchUp objecten wordt in enkele webinars gedemonstreerd.
  1. In dit oudere webinar vanaf 12:00
  2. Algemeen webinar over objecten maken