Archief - Tekenonderdelen hergebruiken via projectonafhankelijke Modules

Archief - Tekenonderdelen hergebruiken via projectonafhankelijke Modules

Dit artikel is vervangen door de volgende artikelen:

1. Maken van Modules
  2. Plaatsen van Modules
  3. Beheren van Modules
In alle projecten komen verzamelingen van elementen voor, die projectonafhankelijk zijn en in verschillende projecten herhaaldelijk voorkomen net als bibliotheekelementen. Bijvoorbeeld:
  1. de inrichting van een mindervalide toilet
  2. een kantoor- of woonkamerinrichting
  3. een standaarddetail bestaande uit objecten en arceringen
  4. een renvooi/legende met vaste objecten en teksten
  5. een basiswerkplaats om zelf ramen en deuren te maken
Deze elementen kunnen steeds opnieuw bij elkaar gezocht en geplaatst worden of uit een andere project gekopieerd worden. Handiger is het om van deze vaak voorkomende onderdelen module bestanden te maken, zodat ze makkelijk te structureren en op te zoeken zijn. Alle benodigde elementen kunnen dan in één keer gekopieerd en geplaatst worden, en zo nodig eenvoudig aangepast worden. Van een aantal veel voorkomende situaties zijn modules opgenomen in de KME .

Wat is een module?

Een module bestand (*.mod) is een versimpeld ARCHICAD bestand en kent een significant kleinere bestandsgrootte dan een ARCHICAD bestand (*.pln).
Een module bestand bevat model en plattegrond data. Daarnaast att ribuut-informatie  (arceringen, lijntypes en lagen) die daadwerkelijk wordt gebruikt in het bestand.  Dit bestand formaat bevat geen toegevoegde informatie zoals doorsneden, aanzichten, worksheets/details, 3D documents, actieve bibliotheken en Preferences.
Hierdoor blijft het bestand kleiner en vervuilt het een project, waar de module in ingelezen wordt, niet onnodig met attributen die niet gebruikt worden.

Aanmaken van een module

Bestaand onderdeel opslaan

Het zal regelmatig voorkomen dat het standaard onderdeel (detail, renvooi, enzovoort) al in een project getekend is. Deze elementen zijn vanuit het bestaande ARCHICAD bestand op te slaan als module.
  1. Selecteer de gewenste elementen
  2. Ga naar File > External Content > Save Selection as Module….
In het Save Hotlinked Module scherm is er de mogelijkheid om de optie Replace Selection with this hotlinked module file aan te vinken. In dit geval wordt de gemaakte selectie van losse onderdelen vervangen door het module bestand.  Wanneer elementen niet gelinkt worden via het modulebestand, maar het modulebestand enkel gebruikt wordt om een groep elementen snel te plaatsen, heeft deze optie de voorkeur.

1. Kies de juiste map (bijvoorbeeld bureaumodules of projectmodules), geef het bestand een geschikte naam en klik op Opslaan

Nieuw onderdeel aanmaken

Als het standaard onderdeel nog niet getekend is, kan het ook direct als module getekend en opgeslagen worden.
  1. Open een nieuw bestand met uw eigen bureautemplate of de ARCHICAD NL/BE (KME) template.
    (Gebruik de template om vervuiling tegen te gaan.)
  2. Teken het gewenste tekenonderdeel.
Wordt in de module alleen de begane grond gebruikt, verwijder dan de niet gebruikte verdiepingen om het plaatsen te vereenvoudigen (ARCHICAD vraagt dan niet welke verdieping er moet worden geplaatst).
  1. Ga naar het menu File > Save as…
  2. Kies bij Opslaan als: voor Module File (*.mod)

Bestaande module aanpassen en (als variant) opnieuw opslaan

Uiteraard kan een bestaande module ook aangepast worden en (als variant) opnieuw opgeslagen worden.
  1. Open de Module: File > Open… en  kies bij bestandsformaat Module file
  2. Pas de onderdelen naar wens aan
  3. Ga naar File > Save as… en sla het bestand op (dit kan alleen vanuit de plattegrond). Betreft het een variant, geef de module dan een nieuwe naam.
Let er op dat voor alle elementen alleen lagen, arceringen en materialen gebruikt worden uit de bureaustandaard. Deze attributen worden anders namelijk steeds weer aangemaakt in projecten waarin de modules ingelezen worden. Zie dit artikel over het onderwerp Module bestanden en attributen

Plaatsen van een module

Invoegen / Merge

Met de optie File > Interoperability > Merge… kunnen modules toegevoegd worden. Kies bij bestandstype: voor Module File (*.mod).
Modules die op deze manier worden toegevoegd behouden nooit hun link naar het originele bestand.

Plaatsen via slepen

Open de Finder of Verkenner (als klein venster voor de ARCHICAD plattegrond) en zoek het bestand op dat geplaatst moet worden. Sleep nu het bestand in de ARCHICAD plattegrond. Aan de cursor verschijnt een + teken, wat aangeeft dat de elementen in het bestand gekopieerd worden. Deze methode geeft hetzelfde resultaat als Merge…. De module/elementen worden toegevoegd en er is geen link meer met het originele bestand.

Koppelen / Hotlinken

Met de optie File > External Content > Place Hotlink… worden modules gelinkt aan het bestand. Bij het aanpassen van de module wordt, na de vraag om de module te updaten, de module in het project geüpdatet.
Zie voor meer informatie over het koppelen van modules  het artikel over projectonderdelen linken (Hotlinked modules en projecten).

De geplaatste elementen aanpassen

Wanneer de elementen toegevoegd zijn zonder link naar het originele bestand, via Merge of slepen, kunnen de elementen zoals alle andere elementen naar wens aangepast worden.

Wanneer de module geplaatst is als een hotlink, wordt de link naar het originele bestand behouden. Aanpassingen worden gedaan in het module bestand zelf. Wanneer dit wordt opgeslagen, en de Hotlinks in het hoofdbestand worden geüpdatet, wordt de aanpassing uit het module bestand ook doorgevoerd in het hoofdbestand. Deze methode wordt met name gebruikt voor (delen van) tekeningen die vaker in een project voorkomen en die gelijk zijn en moeten blijven. Voor het plaatsen van renvooien/legendes en inrichtingen is deze methode derhalve niet geschikt, omdat hierin vaak projectspecifieke wijzigingen worden aangebracht.

Voorbeelden standaard basismodules

Bij de KeyMember editie biedt KUBUS een aantal modules aan.  Deze projectonafhankelijke modules kunnen in de ARCHICAD map, op de schijf waar ARCHICAD is geïnstalleerd, gevonden worden. In de meeste gevallen: GRAPHISOFT > ARCHICAD xx > ARCHICAD modules KME xx BE/NL.

Voorbeelden KME editie

1. Renvooien/Legendes brand, elektra, vluchten, verlichting enzovoort
  2. Utiliteitsdetails, aluminium vliesgevel, enzovoort
  3. Wandopbouw, gevel keramisch, baksteen, houten delen, enzovoort

Werkplaats ramen en deuren KME

Module met daarin de verschillende onderdelen om zelf ramen en deuren te maken, zoals
  1. Wand van 114 mm hoog en 67 mm breed voor standaard raamprofielen
  2. Draaiende delen uit de KME editie op verschillende manieren voorgedefinieerd
  3. Vloer van 54 mm dik met bovenkant op 54 voor niet-rechthoekige buitendraaiende delen
    Zo kunnen via een eenvoudige ALT-klik (pipet) de eigenschappen overgenomen kunnen worden en de verschillende onderdelen getekend kunnen worden.
  4. Een aantal basisramen die veel gebruikt worden en eenvoudig aangepast kunnen worden, zodat ze opnieuw opgeslagen kunnen worden