Makkelijke toetsen de SHIFT, CTRL / CMD en ALT

Hier volgt een overzicht van makkelijke toetsen die niet altijd direct in het menu zijn terug te vinden. De meeste combinaties zijn onder Windows en Mac OS hetzelfde. Afwijkende toetscombinaties zijn met Windows en Mac OS symbolen gemarkeerd.

Sneltoetsen

Selecteren
SHIFT-klik

Werkt in combinatie met elk gereedschap
Selectie meerdere elementen mogelijk
Deselecteren
SHIFT-klik

Klik op geselecteerd element
Quick selection toggle
Spatiebalk

Quick Selection tijdelijk aan/uit zetten om makkelijker te kunnen selecteren
Annuleren
ESC

Volgorde van annuleren:
1e esc: Annuleren actie (tijdens invoeren)
2e esc: Deselecteren van elementen
3e esc: Marquee verwijderen
4e esc: Terug naar pijlgereedschap
Laatste punt verwijderen

Backspace

Alleen tijdens invoeren van een polygoon
Snel tijdelijke hulplijnen

:´
   : §

Een rand aanwijzen en toets indrukken brengt meteen een Snap Guide Line langs deze rand op het scherm.
Een hoek aanwijzen en toets indrukken laat een keuze van verschillende blauwe tijdelijk hulplijnen zien. Klik om te bevestigen.
Orthogonaal werken
SHIFT

Orthogonaal werken en/of richting van de Guide Line vastzetten. Neig eerst in de juiste richting! En houd daarna de SHIFT toets vast.
Contour overnemen
Spatiebalk-klik

Met het actieve gereedschap wordt een element gemaakt met dezelfde contour als de vorm waarop of waarin geklikt wordt. Het origineel blijft bestaan!
Groepen aan en uit zetten
ALT-G

Suspent Groups tijdelijk aan/uit zetten om enkel segment te wijzigen
Verplaatsen
 : CTRL+D
 : CMD+D

Verplaatsen van een geselecteerd element
Nudge (klein)
SHIFT + pijltjestoets

Geselecteerd element in kleine stappen verplaatsen
Stap = ‘Snap Grid’ zoals is ingesteld bij View > Grid & Editing Plane Options > Grids & Background…
Nudge (groot)
SHIFT-ALT + pijltjestoets

Geselecteerd element in grotere stappen verplaatsen
Stap = ‘Construction Grid’ zoals is ingesteld bij View > Grid & Editing Plane Options > Grids & Background…
Roteren
  CTRL-E
 : CMD-E

Roteren van het element
Spiegelen
  CTRL-M
 : CMD-M

Spiegelen van het element
Kopie maken

: Pet Palette + CTRL
    : Pet Palette + ALT

Kopie verslepen / roteren / spiegelen of verhogen
Werkt ook met de sneltoetsen voor verplaatsen in plaats van het Pet Palette.
Meerdere kopieën

: Pet Palette + CTRL-ALT
 : Pet Palette + CMD-ALT

Meerdere kopieën verslepen of roteren
Werkt ook met de sneltoetsen voor verplaatsen in plaats van het Pet Palette.
Knippen
 : Ctrl-klik
 : Cmd-klik

Deel van het element wordt afgeknipt tot intersectie met een ander element
Gereedschap activeren
en/of instellingen overnemen
ALT-klik

Gereedschap wordt actief en de instellingen worden overgenomen

Instellingen overgeven
   : Ctrl-ALT-klik
 : Cmd-ALT-klik

Default instellingen overdragen aan bestaand element.
Werkt alleen op rand of hoekpunt!
Werkt ook in de Settings van een bibliotheekelement.
Opmeten
M

Meetlint (de)activeren
Werkt ook met invoer in de Tracker.
Verdieping hoger /lager
 : CTRL + pijltjestoets
 : CMD + pijltjestoets
Eén verdieping hoger of lager, gelijk aan het navigeren in de projectmap
Eigenschappen
 : CTRL-T
 : CMD-T

Roept de eigenschappen van een geselecteerd element of het actieve gereedschap op.
IFC manager
  CTRL+ALT+i
  CMD+ALT+i

Opent het  IFC Project Manager venster.

Sneltoetsen Perspective Settings

3D Projection Settings venster > Perspective Settings:
( View > 3D View Options > 3D Projection Settings...)

1. Camera bepalen: SHIFT-klik
    Makkelijk als camera buiten beeld valt.
  2. Kijkpunt bepalen: ALT-klik
    Makkelijk als kijkpunt buiten beeld valt.

CTRL / CMD functies

De CTRL / CMD toets heeft naast de knipfunctie voor verschillende gereedschappen nog andere functies:
Wand, Balk, Lijn, Polylijn
Verlengen of Splitsen

Selecteer te verlengen/splitsen element. CTRL/CMD-klik op rand van referentie element
Gereedschap moet actief zijn.
Markering op snijpunt plaatsen

Als er een ander gereedschap actief is dan het wandgereedschap, dan wordt er een markering geplaatst op het snijpunt van de wanden.
Dak
Hoogte numeriek invoeren

Selecteer dakvlak
CTRL/CMD-klik op hoekpunt (vinkje) dat numeriek ingevoerd moet worden.

Snijlijn of nok opzoeken

Selecteer referentie dakvlak
CTRL/CMD-klik op dakrand (mercedes cursor) die verlengd moet worden tot referentie dakvlak.

Mocht het gewenst zijn om deze sneltoetsen uitgeprint naast de computer te leggen, om ze zo snel bij de hand te hebben, maak dan gebruik van de printfunctie bovenaan het artikel.

Instellingen overnemen

Het pipetje (ALT-toets) en het spuitje (CTRL-ALT (WIN) en CMD+ALT (Mac) zijn krachtige hulpmiddelen om zo weinig mogelijk werk opnieuw te hoeven doen. In onderstaande video wordt getoond hoe dit gebruikt moet worden.
Een beperking is dat er maar één element tegelijk veranderd kan worden.  In deze video wordt ook een methodiek getoond met een tijdelijke Favoriet om de met het pipetje opgezogen instellingen tegelijkertijd over te zetten naar meerdere elementen.