Archief - Uitwisselen van bestanden tussen Revit en Archicad met rvt- en rfa-bestanden

Archief - Uitwisselen van bestanden tussen Revit en Archicad met rvt- en rfa-bestanden

Dit artikel gaat om Archicad 23 bestanden en ouder. Vanaf Archicad 24, lees dit artikel.​​​​

Uitwisselen van bestanden tussen Archicad en Revit kan op verschillende manieren. In Archicad is het mogelijk native Revit bestanden te importen met behulp van een add-on of er kan gekozen worden voor uitwisseling via het IFC formaat.

De add-on maakt het mogelijk om geometrie van Revit modellen ook te gebruiken in Archicad, bijvoorbeeld Revit Families van ramen en deuren. Voor een OpenBIM werkmethodiek van gebouwmodellen tussen beide software, bijvoorbeeld constructiemodellen, kan het beste het IFC-formaat gebruikt worden aangezien hier ook data in beschikbaar wordt.
Bekijk voor het exporteren van een IFC model vanuit Revit naar Archicad het artikel Uitwisselen van BIM modellen van Revit naar Archicad met IFC-bestanden.

De Revit add-on biedt de volgende toepassingen:
  1. een Revit Family (*.RFA) te importeren als een GDL object,
  2. een Revit model  (*.RVT) te converteren naar een Archicad model (*.pln)
  3. een Archicad model (*.pln) om te zetten naar een Revit model  (*.RVT)

RFA and RVT geometrische uitwisseling via add-on

Wat biedt deze add-on?

1. Converteren van Revit Families (*.RFA) naar Archicad GDL Objecten, ramen of deuren
  2. Revit bestanden (*.RVT) hotlinken aan een Archicad bestand
  3. Export van Archicad bestand (*.pln) naar een Revit bestand (*.RVT)
Bekijk hiervoor onderstaand instructiefilmpje.

Add-on downloaden

De downloads zijn te vinden op onze Archicad downloadpagina.

Vanaf Archicad 24 wordt deze verstrekt door GRAPHISOFT.
Voor Archicad 23 en ouder is er een versie van BIM6 beschikbaar die het volgende ondersteund in de Archicad 23 versie:
  1. RVT/RFA import: Revit 2015 - Revit 2020
  2. RVT export: Revit 2020 (only)

Een Revit model openen in Archicad

Revit modellen kunnen niet zomaar geopend worden in Archicad, hiervoor dient de gratis add-on geïnstalleerd te worden: ‘RFA and RVT Geometry Exchange Add-on’.
In onderstaande werkmethode wordt gebruik gemaakt van Hotlinked Modules.
Het is niet mogelijk om Revit modellen in Archicad te openen via Open of Merge.
Volg onderstaande stappen en/of volg de instructievideo.

Stappen

1. Kies File > External Content > Place Hotlink…
  2. Kies Select Module…
  3. Zoek het Revit bestand (RVT) op via New Module… > From File
  4. Pas eventueel nog onderdelen aan bij de Hotlink Settings
  5. Kies voor 'Place Hotlink… '
  6. Controleer of de verdiepingen tussen Archicad en Revit overeenstemmen en bepaal de positie van het Revit bestand in Archicad
  7. Bevestig de positie door buiten het knipperend veld te klikken

Instructievideo

Revit Families converteren naar Archicad elementen

Voor het openen van Revit Families, RFA bestanden, dient de gratis add-on te geïnstalleerd te worden: ‘RFA and RVT Geometry Exchange Add-on’. Volg hiervoor de instructies bij het artikel over deze plugin.

Stappen

1. Ga naar File > Libraries and Objects > Import RFA as GDL Object…
  2. Kies het te converteren RFA bestand
  3. Maak een keuze bij ‘Import as Library Part Type’ tussen Object, Window of Door

Hierna zal het geconverteerde bestand bij het betreffende gereedschap terug te vinden zijn onder de Embedded Library, en kan het element aangepast en geplaatst worden

Instructievideo

Een Archicad model naar Revit exporteren

Archicad bestanden kunnen geëxporteerd worden als Revit bestandsformaat. Hiervoor dient een gratis add-on geïnstalleerd worden: ‘RFA and RVT Geometry Exchange Add-on’ van BIM6x. Volg hiervoor de instructies bij het artikel over deze plugin.
Deze geëxporteerde Archicad bestanden zullen bewerkbaar zijn in Revit.

Stappen

1. Ga naar File > Interoperability > RVT Export > Export as RVT 3D Geometry…
  2. Kies de bestandslocatie
  3. Bij Options zijn er enkele extra opties:
    1. Mogelijkheid om de Classificaties en Properties te exporteren
    2. Het behouden van de hiërarchie bij Archicad elementen van balken, kolommen, vliesgevels, relingen en trappen
    3. Keuze van de gebruikte eenheden

Instructievideo