Detailleren dakrand van plat dak in Archicad

Detailleren dakrand plat dak

Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er gestart kan worden met modelleren / verder uitwerken van details in het model zullen er een aantal overwegingen nodig zijn. Zie hiervoor de artikelen:
  1. Het 3D detailniveau in een BIM model
  2. Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten
Bij de dakrand detaillering ligt de nadruk in de ontwerpfase op snelheid en de correcte esthetische uitgangspunten. Bij een definitief ontwerp wordt het model verder opgewerkt met een hoger detailniveau. In de uitvoeringsfase kan er gekozen worden om gebouw-onderdelen meer op te splitsen, om zo het gewenste detailniveau te verkrijgen.


Methode 1
Methode 2

Fase (indicatie)
Voorlopig Ontwerp
Definitief Ontwerp
Doelstelling
Snel grafisch aantrekkelijk ontwerp.
Detailleren op basis van 3D geometrie. 
2D Weergave


3D Weergave


Gereedschappen
Wand / Vloer / Balk /
Wand / Vloer / Vliesgevel / Dak / Balk
Niveau van geometrie
Ruimte reservering
Gedetailleerd
Snelheid / eenvoud van modelleren
Snel / eenvoudig
Middel
Aanpasbaarheid / flexibiliteit
Makkelijk
Middel tot arbeidsintensief
Zwaarte van het model *
Licht
Middel tot zwaar
Renovatie
Tot op niveau van subonderdelen
Tot op niveau van subonderdelen
Hoeveelheden extraheren
Basis hoeveelheden
Uitgebreidere hoeveelheden voor calculatie
IFC uitwisseling
Goed, geometrisch en parametrisch
Goed, geometrisch en parametrisch
* Is relatief. o.a. afhankelijk van de grootte van het gebouwmodel en gebruikte gereedschappen cq. toegevoegde informatie in de vorm van objecten, IFC modellen, DWG bestanden etc.

Methode 1: eenvoudige Composites en Complex Profiles

Maak binnen deze methode zoveel mogelijk gebruik van Composites en Complex Profiles. Dit heeft als voordeel dat op basis van materiaal eenvoudig het uiterlijk van het model aan te passen is. Ook kan deze elementen-opbouw in een latere fase eenvoudig opgewerkt worden naar een hoger detail niveau.
Teken enkel de hoofdelementen en beperk het aantal getekende onderdelen. Dit vergemakkelijkt aanpassingen in deze fase.

Dakrand

Gebruikt gereedschap: Balk gereedschap
Maak voor het modelleren van de dakrand gebruik van het Balk gereedschap. Kies voor een bestaand profiel of teken met een eenvoudige rechthoek. Indien dit al opgezet wordt met behulp van een profiel is de vorm eenvoudig te vervangen in een latere fase. Laat het profiel (min. 35 mm voor goede druiprand) oversteken ten opzichte van de gevel voor een correcte weergave in het gevelaanzicht. Vergemakkelijk het plaatsen door bij het aanmaken van het profiel te kiezen voor een logisch punt voor de referentielijn:
  1. Plaats het referentiepunt (1) bij voorkeur aan de buitenzijde van de aansluitende muur.  Met het toverstafje is vervolgens snel de gehele contour van het gebouw te selecteren en hier aan gerelateerd de muurafdekking te plaatsen.

  2. Modelleer de aansluitende muur iets lager, rekening houdend met de dikte van de muurafdekking
    of 
    laat het materiaal van de muurafdekker, op basis van materiaal sterkte (Building Material Priority), de muur vdringen.
Voor meer informatie over de Profile Manager zie het artikel: Complex Profiles en de Profile Manager.

Dakvloer

In de praktijk heeft een plat dak een helling, in verband met afwatering. Er is sprake van een afschot of de gehele constructie is onder een lichte helling gelegd. Bij de uitwerking van methode 1 zal de afweging gemaakt moeten worden in welke mate de werkelijkheid wordt benaderd. 
Gebruik de onderstaande tabel om een modelleer gereedschap te kiezen.
Bekijk het artikel in het helpcenter van GRAPHISOFT over het modelleren van een dak: How to Create a Flat Top Roof.


Vloer
Dak
Mesh
3D uiterlijk
Vlak
Vlak of met een helling
Onderzijde vlak en bovenzijde met helling. Vrijevorm: Helling in verschillende richtingen
Plafond
Horizontaal plafond
Geheld plafond
(geen opbouw mogelijk)
Constructie
Draagconstructie horizontaal
Draagconstructie met helling
(geen opbouw mogelijk)

Onderstaand enkele voorbeelden:
  1. Plat dak van een aanbouw met een houten balklaag en een gipskarton plafond.
Gebruikt gereedschap: Vloer gereedschap




Omschrijving
Gereedschap
3D uiterlijk
Dak heeft een afschot. Dit is echter visueel minder belangrijk in de beginfase.
Vloer
Plafond
Het plafond wordt horizontaal uitgevoerd.
Vloer
Constructie
Balklaag komt onder afschot te liggen. Door de geringe afmeting is het afschot minimaal.
Vloer / Dak


  1. Plat dak van een bedrijfshal. Constructieve opbouw met een profielplaat op een staalconstructie.
Gebruikt gereedschap: Dak gereedschap



Omschrijving
Gereedschap
3D uiterlijk
Dak heeft een afschot. Door de grote afmeting van het dak is het afschot belangrijk voor detaillering en visueel zichtbaar van het model.
Dak
Plafond
Geen plafond aanwezig.
Vloer / Dak
Constructie
Staalconstructie vormt de helling van het dak.
Dak

Methode 2: uitgewerkte Composites en Complex Profiles

In methode 1 zijn elementen getekend op basis van Composites en Complex Profiles. Door deze geplaatste elementen aan te passen of te detailleren wordt eenvoudig het project van meer detail voorzien. 
Wanneer in een element meerdere opbouwen benodigd zijn deel deze dan op. Een voorbeeld hiervan is het muurdeel dat boven het dak uitsteekt.

Dakrand

In optie 1 is de dakrand getekend met het Balk gereedschap. In de Profile Manager kan nu de eenvoudige muurafdekking opgewerkt worden met meer detail:
  1. Door het referentiepunt (1) gelijk te houden met de positie in methode 1 is het mogelijk eenvoudig het detailniveau op te werken of het gehele profiel te vervangen voor een reeds opgewerkte variant:

  2. Wanneer elementen van het profiel de onderliggende constructie moeten verdringen. Modelleer hier (2) dan een vorm met het Building Material lucht. Standaard staat lucht ingesteld op een relatief hoge BM Priority. Of maak een extra Building Material lucht aan met een hogere prioriteit dat de materialen die het moet verdringen. 
  3. Beperk het gebruik van ronde vormen. Vaak geeft een afschuining een vergelijkbaar effect (3). Veelvuldig gebruik van ronde vormen kan nadelige invloed hebben op de zwaarte van het model. Vooral bij grote, uitgebreide projecten is dit een  aandachtspunt.

Dakvloer

Wanneer in methode 1 het dak uitgewerkt is met het vloer gereedschap dan kan in combinatie met het dak gereedschap het exacte afschot aan het project worden toegevoegd.
  1. Pas de Composite van het dak aan zodat deze enkel de horizontale constructie bevat. Zorg er hierbij voor dat het dak qua hoogte positie niet veranderd.(4)

  2. Plaats over de dakvloer een dak element met de opbouw van de onder afschot geplaatst lagen. Neem hier ook de overgangslaag in op. (Smeervloer of afschot isolatie.) (5)
  3. Geef dit dak element een verticale randaansluiting met de aansluitende muren.(6)
    Dit kan door de betreffende rand aan te klikken en in het Pet Palette te kiezen voor: Custom Edge Settings > Angle  > Set Vertical angle for the Edges':

  4. Positioneer het Dak element zodat de hoogte plaatsing naar wens is. Laat het element ook de te verdringen lagen van de opgaande gevel overlappen. (In bovenstaand voorbeeld is dit de dakbedekking schil.)
  5. Sluit met een Solid Element Operation het Dak element aan op de omringende constructie. Hiermee kan de overgang van dakbedekking worden vormgegeven. Gebruik hiervoor de 'Subtraction' methode. (7)
  6. Sluit met een Solid Element Operation het Dak element aan op de constructieve dakvloer. Met deze stap wordt de overgangslaag vormgegeven. Gebruik hiervoor de 'Subtraction with downward extrusion‘ methode. (8)
  7. Plaats aanvullende constructieve elementen.(9)
Wanneer het dak een complex afschot-patroon heeft is het handig dit eerst te modelleren door middel van een Mesh. Deze Mesh is hierna eenvoudig om te zetten naar een Dak:
  1. Selecteer hiervoor het Mesh afschot-patroon in de plattegrond weergave
  2. Ga naar het menu: Design > Design Extra’s > Create Roofs from Mesh
    (Mocht dit menu niet aanwezig zijn, dan zal de Mesh to Roof Tool add-on nog geïnstalleerd moeten worden. Dit is onderdeel Goodies add-on van GRAPHISOFT. Zie voor alle stappen het artikel: Een Mesh omzetten naar dakvlakken.

Bijzonder dakrand detail opbouwen van grof naar fijn

In de opname hieronder wordt getoond hoe een bouwkundig knoopppunt van een dakrand van een plat dak, met lattenwerk en een gevelbekleding van staalplaat, gemodelleerd kan worden:

    • Related Articles

    • Detailleren fundering

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Detailleren dakvoet hellend dak

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Detailleren ramen en deuren

      Ramen en deuren zijn opgebouwd uit objecten met instelmogelijkheden die het uiterlijk van het element bepalen. Dit object bepaald ook het niveau van geometrie en de eigenschappen die in Archicad en IFC kunnen worden getoond. Het niveau van geometrie ...
    • Het 3D detailniveau in een BIM model

      Een 3D model wordt tegenwoordig niet alleen maar gebruikt voor planpresentaties, 3D visualisaties en zonstudies bijvoorbeeld. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als een aanzet voor de engineering en in het verdere uitvoeringstraject. Deze ...
    • Detailleren in Archicad

      Methodieken van detailleren Er zijn verschillende methodes om te detailleren in Archicad. Het is mogelijk om vanuit een losgekoppelde methode te werken en te detailleren in het live model. Wanneer is welke methode geschikt? Wat moet er wel ...