Detailleren fundering in Archicad

Detailleren fundering

Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang.  Kortom voordat er gestart kan worden met modelleren / verder uitwerken van details in het model zullen er een aantal overwegingen nodig zijn. Zie hiervoor de artikelen:
  1. Het 3D detailniveau in een BIM model
  2. Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten

Aansluiting begane grond vloer

Hieronder worden twee methoden beschreven voor het detailleren van de fundering. 

Methode 1
Methode 2
Fase (indicatie)
Voorlopig Ontwerp
Definitief Ontwerp
Doelstelling
Snel grafisch aantrekkelijk ontwerp
Detailleren op basis van 3D geometrie
2D weergave


3D weergave


Gereedschappen
Wand / Vloer / Balk / Mesh
Wand / Vloer / Balk / Kolom / Mesh
Niveau van geometrie
Ruimte reservering
Gedetailleerd
Snelheid / eenvoud van modelleren
Snel / eenvoudig
Middel
Aanpasbaarheid / flexibiliteit
Makkelijk
Middel
Zwaarte van het model *
Licht
Middel
Renovatie
Tot op niveau van subonderdelen
Tot op niveau van subonderdelen
Hoeveelheden extraheren
Basis hoeveelheden
Uitgebreidere hoeveelheden voor calculatie
IFC uitwisseling
Goed, geometrisch en parametrisch
Goed, geometrisch en parametrisch


* Is relatief. o.a. afhankelijk van de grootte van het gebouwmodel en gebruikte gereedschappen cq. toegevoegde informatie in de vorm van objecten, IFC modellen, DWG bestanden etc.

Een fundering modelleren

Gebruikte gereedschappen: Balk, Vloer en/of Wand gereedschap.
Kies in de beginfase van een ontwerp voor eenvoudige grove geometrie in de gereedschappen (basic structure) of gebruik, indien bekend is dat er een profilering toegepast gaat worden, voor een eenvoudige opzet van een Complex Profile . In de beginfase van het gebouwmodel is enkel de ruimte reservering en een algemene indruk van de vorm belangrijk (zie de funderingsbalk in de afbeelding methode 1).
In een latere fase, als er meer gegevens bekend zijn en gevraagd wordt om een meer informatie aan het model toe te voegen, kan de Complex Profile gedetailleerder worden opgezet of uitgesplitst worden in verschillende gedetailleerde onderdelen en elementen. Op het moment dat het model gebruikt gaat worden als bouwvoorbereiding kies dan om een onderscheid te maken tussen de bouwkundige onderdelen op basis van verschillende Building Materials. Dit geeft als voordeel dat het detail visueel leesbaar wordt en dat de calculatie nauwkeuriger en eenvoudig uittrekbaar wordt. De toevoeging van 2D informatie kan hierdoor geminimaliseerd worden. (zie de funderingsbalk in de afbeelding optie 1)
Hou de referentielijnen boven elkaar zodat aanpassingen in de dikte van de compositie geen verschuivingen tot gevolg heeft in het model, of tot een minimum beperkt blijft.
Afhankelijk van het gekozen gereedschap worden hoeveelheden op verschillende manieren in een IFC export opgeslagen. Dit kan een afweging zijn om de voorkeur te geven aan een specifiek gereedschap. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het doel van  het model.


Vloer op zand modelleren

Gebruikte gereedschap: Vloer gereedschap.

Wanneer het BIM protocol verlangd dat in en latere fase de constructie (mogelijk) 'losgetrokken' wordt van de bouwkundige schil zal er een onderscheid worden gemaakt tussen de constructieve vloer en het pakket van afwerking dat hier bovenop ligt. Modelleer het pakket uit twee verschillende vloeren. Zet beide vloer pakketten op aparte lagen om snel te kunnen schakelen tussen de vloerdelen en om in de export alleen de bouwkundige schil te exporteren.
De constructieve vloer kan in een latere fase eenvoudig vervangen worden door een IFC-model, geleverd door bijvoorbeeld de ingenieur/constructeur. Indien het niet nodig is om deze vloer in de plattegronden te zien, kan de laag in de lagencombinatie voor het modelleren uitgezet worden.

Riolering


Aandachtspunt

Basis - 2D lijnen

Basis - 3D gereedschap

MEP - modeler
Doelstelling
Horizontale positie bepaling
Ruimte reservering
Gedetailleerd traject modelleren
Gereedschappen
2D lijnen
Balk / Kolom / Bibliotheek objecten
Snelheid / eenvoud
Eenvoudig
Middel tot complex
Middel - wel aanleren ( Aan de slag met de MEP modeler
Aanpasbaarheid / flexibiliteit
Eenvoudig
Middel tot complex - objecten en balken/kolommen zijn niet gekoppeld
Middel - leren hoe de gereedschap werkt
Hoeveelheden extraheren
zeer beperkt - alleen 2D objecten tellen

Alle specifieke objecten te tellen
IFC- export
niet mogelijk
Alleen voor ruimte reservering - let op Classificatie
Eenvoudig mogelijk

IFC - import
Nieuwe objecten of Morphs

Nieuwe objecten of Morphs
specifieke installatie object worden veelal herkend door de MEP-objecten
Afschot
Alg: Tekstueel label plaatsen
KME: Gebruik het object ‘2D Afschot XX KM’

Instelbaar en aanpasbaar - weergave via labels
Lengte buizen
n.v.t.
Lengte per segment of Archicad Properties met expressions gebruiken
Automatische opdeling o.b.v. zelf in te stellen waarden
Bochten
Lijnen
Balken/Kolommen of speciale objecten (KME)
Speciale objecten die deels automatisch geplaatst worden
Koppelingen
2D symbolen
Balken/Kolommen of speciale objecten (KME)
Speciale objecten die deels automatisch geplaatst worden

Riolering modelleren 

Gebruikte gereedschappen: lijnen, complex profiles, bibliotheek objecten, MEP modeler

De riolering kan als aspectmodel van de installatietechnisch adviseur als IFC in het model toegevoegd worden. Indien nodig zal er ook op bouwkundige tekeningen een aanzet voor riolering worden gemaakt om een bouwvergunning te verkrijgen. Afhankelijk van de verder toepassing van de informatie kan er gekozen wordt om deze informatie in 2D aan de tekeningen toe te voegen of deze informatie in 3D te modelleren met behulp van een ruimte reservering of daadwerkelijke correcte geometrie en afschot.
 
De MEP modeler geeft deze voordelen ten opzicht van het modelleren met balken en kolommen:
  1. Beter aansluitingen van de leidingen
  2. Sneller te modelleren
Meer informatie over de MEP modeler is te vinden in het helpcenter bij het onderdeel Installatietechniek.

Folies

Gebruikte gereedschap: Lijn- of balk gereedschap
Folies en slabben in 3D modelleren is arbeidsintensief en verzwaart het model. Het kan de aansluitingen met andere wanden of balken verstoren. Hoewel er nadelen hangen aan het modelleren van folies kan het gewenst zijn om deze toch in het 3D model op te nemen. Bekijk per knooppunt of het gewenst is dit 2D of 3D uit te werken. 

Folies modelleren 3D

Maak een slabbe of folie met het balkgereedschap, door middel van een Complex Profile, of neem een extra Skin hiervoor op in de opbouw van het composite.
Wordt het wandgereedschap gebruikt om de slabbe te modelleren dan kunnen er interacties ontstaan tussen de wanden onderling. Kijk dan goed naar de referentielijnen en de prioriteit van het Building Material. Zet folies evt. ook op een aparte Layer, zodat ze uitgezet kunnen worden. Met het instellen van afwijkende Layer Intersection Group Number kunnen ongewenste connecties worden voorkomen.

Folies modelleren 2D

Teken de folie met behulp van het lijn- of polylijn gereedschap in de 2D details of doorsnede. Dit geeft in de 2D tekeningen een correcte weergave.
Omdat er geen 3D informatie gemodelleerd is  kan er geen parametrische informatie aan gegeven worden, voor bijvoorbeeld de uitwisseling in IFC,  en moet er voor het invullen van de waarden in een meetstaat handmatig geteld worden.  Labelen en maatvoering is geen probleem. 
    • Related Articles

    • Detailleren dakrand plat dak

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Detailleren ramen en deuren

      Ramen en deuren zijn opgebouwd uit objecten met instelmogelijkheden die het uiterlijk van het element bepalen. Dit object bepaald ook het niveau van geometrie en de eigenschappen die in Archicad en IFC kunnen worden getoond. Het niveau van geometrie ...
    • Detailleren dakvoet hellend dak

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Detailleren in Archicad

      Methodieken van detailleren Er zijn verschillende methodes om te detailleren in Archicad. Het is mogelijk om vanuit een losgekoppelde methode te werken en te detailleren in het live model. Wanneer is welke methode geschikt? Wat moet er wel ...
    • Het 3D detailniveau in een BIM model

      Een 3D model wordt tegenwoordig niet alleen maar gebruikt voor planpresentaties, 3D visualisaties en zonstudies bijvoorbeeld. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als een aanzet voor de engineering en in het verdere uitvoeringstraject. Deze ...