Interactieve legenda's maken

In dit artikel wordt uitgelegd hoe met behulp van de Interactive Schedules van Archicad legenda's en renvooien gemaakt kunnen worden. Om deze methodiek toe te passen is enige mate van basiskennis over het maken van Schedules wel een vereiste.
Lees ook het artikel: Schedules maken

Algemeen

In dit artikel wordt de methodiek uitgelegd aan de hand van enkele voorbeelden voor 'wanden' en 'vloeren'. Uiteraard kan deze methodiek ook worden toegepast op elementen en bouwdelen van andere type gereedschappen. Tevens zijn de gebruikte Criteria en Fields niet per definitie van toepassing voor alle op te stellen type legenda's en renvooien. Stem het gebruik van de Criteria af op de elementen en/ of objecten die in de legenda opgenomen dienen te worden. Hetzelfde geldt voor de getoonde informatie, welke via de gekozen Fields wordt weergegeven.

Voorbeeld 1: Legenda van gemodelleerde wanden

In dit voorbeeld wordt een Schedule gemaakt, waarin een overzicht wordt getoond van de gebruikte wanden in het model. De informatie uitvraag is gebaseerd op alle 3D elementen die geclassificeerd zijn, middels het Archicad Classificatie systeem als 'wand'. Deze uitvraag kan via de Criteria eventueel verder worden verfijnd. Ook kunnen specifieke wanden indien nodig worden uitgesloten op basis van eigenschappen, zoals 'Layer' of 'Element ID'.
Voorbeeld van wanden in het model als Composite en Basic Wall type

Middels een Schedule worden alle gemodelleerde wanden in een overzicht getoond, inclusief een 2D Preview van de doorsnede arcering.De informatie over het wandtype is in dit geval afkomstig van de naam voor het gebruikte Composite of Building Material van de wand.

Maak een View van het Schedule en plaats deze als Legenda/ renvooi op de Layout.

Voorbeeld 2: Legenda van gemodelleerde vloeren

In onderstaand voorbeeld zijn een aantal vloervelden toegevoegd, welke bestaan uit Composite en Basic 'Slab types'. De vloeren zijn met het Archicad Classificatie systeem als 'vloer' aangeduid. Met behulp van een Interactive Schedule worden alle gebruikte vloertypen netjes in een lijstje weergeven.

Gebruik de Merge Items 'Checkbox' om dezelfde vloertypen samen te voegen in het Schedule

Voorbeeld 3: Legenda van elementen met specifieke eigenschappen

In dit laatste voorbeeld is er een legenda opgesteld van wanden met specifieke eigenschappen betreffende de brandwerendheid (WBDBO) eisen. De eigenschappen zijn middels Archicad Properties toegekend aan de wanden. Om de brandwerendheid zichtbaar te maken in de tekeningen wordt er een Graphic Override Combination toegepast. Diezelfde Graphic Override wordt ook gebruikt om in de Legenda (Schedule) de informatie weer te geven.

In de Criteria wordt bepaald dat wanden zonder de Property voor brandwerendheid worden uitgesloten. In de Fields van het Schedule voegen we de Property voor brandwerendheid (WBDBO) toe om deze ook in de Legenda weer te geven.

Belangrijk:
Om in de Legenda ook dezelfde kleuren weergave te verkrijgen wordt dezelfde Graphic Override mee opgeslagen in de View.
- Open het Schedule vanuit de Project Map
- Stel de Quick Options voor de de Graphic Override Combination (in dit geval BRA - brandwerendheid (WBDBO)) correct in
- Sla het Schedule op als een View en plaats op de Layout(s)
Lees meer over het opslaan van Views in dit artikel.