Troubleshooting Energy Evaluation en EcoDesigner Star

Bij het maken van een Energy Simulation Report kunnen diverse meldingen en problemen ontstaan. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende meldingen en problemen.

Licentie

De EcoDesigner Star is vanaf Archicad 26 update 2 (build 4009) zonder extra kosten beschikbaar voor alle KeyMembers.
Zonder een abonnement of met een veroudere versie van Archicad 26 kan deze melding verschijnen:

'EcoDesigner STAR license activation failed'; 'Protection Error Code: 200'; 'EcoDesigner Star Add-On functions will be disabled'; 'This function requires an EcoDesigner STAR license';
  1. Als losse Archicad licentie is aangeschaft of het KeyMember abonnement is beëindigd, dan kan deze functie alleen worden verkregen door een KeyMember abonnement af te nemen.
  2. In het geval van Archicad 26 kan dit meestal worden opgelost door Archicad te updaten

Model controleren.

Uncovered Areas

Met behulp van de Energy Model Review kan inzichtelijk gemaakt worden welke vlakken van de ruimtes niet voorzien zijn van een buitenbegrenzing. Dit worden Uncovered Areas genoemd. Dit kan enkel oorzaken hebben:

Zones sluiten niet aan

De Zones moeten per se worden geplaatst met de Construction Method 'Inner Edge'. Alleen dan worden de aangrenzende wanden en vloeren door de Zone gevonden.
De bovenkant van de Zone moet grenzen aan het plafond/dak. Pas grafisch de hoogte aan of vul dit in de Settings. Is het plafond of dak niet vlak, gebruik dan Solid Element Operations of Trim to Roof om te bewerkstelligen.

Vides of trapgaten over meerdere verdiepingen

Zones moeten geplaatst worden per verdieping. Zorg er voor dat de bovenkant van de onderste Zone sluiten tegen de onderkant van de bovenste Zone. Voorkom dat de Zone een overlapping krijgt met vloeren. Gebruik Solid Element Operations om deze overlapping te verwijderen.

Wanden over meerdere verdiepingen

De Zone herkent alleen de wanden die op dezelfde verdieping als de Zone zelf staan. Staat de wand geheel of gedeeltelijk op een andere verdieping dan wordt het gedeelte dat grenst aan de Zone als Uncovered gezien.

Uncovered Area bij binnenwanden

In sommige gevallen worden uiteinden van binnenwanden als buitenzijde gezien. Er zijn twee mogelijkheden om hier mee om te gaan:
  1. Als de oppervlakte relatief klein is, kan in de Energy Model Review > Structures de optie 'Area Threshold' worden aangezet. Oppervlakten kleiner dan deze Threshold worden genegeerd
  2. Dit komt voor bij T-aansluitingen tussen twee wanden. Splits de doorgaande wand ter plaatse van de aansluiting, zodat drie wanden bijeenkomen in één punt

Dubbelingen

Als wanden elkaar overlappen of er zijn duplicaten ontstaan dan, kan dat gedeelte ook als Uncovered Area worden gezien. Verwijder de overlapping of dubbeling. Dit is ook de reden dat er niet met voorzetwanden kan worden gewerkt.
Dubbelingen kunnen worden opgezocht met de Archicad Goodie Check Duplicates.

Onnauwkeurige aansluitingen

De referentielijnen van de wanden moeten precies aansluiten. Verleng deze zodat er een perfecte aansluiting ontstaat. Het modelleren van perfect aansluitende wanden gaat beter als de optie 'Auto Intersection' aanstaat onder het menu Options.

Update Zones

Het is noodzakelijk om de Zones up to date te houden. De Zones kunnen herkennen welke elementen aangrenzend zijn en op die manier wordt de buitenenvelop opgebouwd. Dit kan alleen als de Zone met de methode 'Inner Edge' zijn geplaatst. Zijn Zones niet up to date, dan er na het klikken van Start Simulation Report een melding worden getoond: "Zones are outdated and/or have errors". Sluit dan het venster en update de Zones.
Maak de Zones in 3D zichtbaar, zodat ze ook direct in 3D kunnen worden aangepast. Dit kan via View > Elements in 3D View > Filter and Cut Elements in 3D. Verwerk dit in een (werk-) View.

Update Zones vanuit Energy Model Review -Palette

In het Palette 'Energy Model Review' is een snelkoppeling aanwezig naar het openen van het Update Zones - Palette.
Het updaten van de Zones gebeurt in het venster Update Zones door te klikken op Update All Zones of Update Selected Zones:

De Zones worden alleen ge-update als er vanuit het venster Update Zone op de knop Update All Zones of Update Selected Zones wordt geklikt.

Niet alle Zones worden ge-update

Als in de plattegrond voor Update Zones worden alleen de Zones in de geopende verdieping bijgewerkt. Als Update Zones in 3D wordt gebruikt worden alle Zones bijgewerkt ook al zijn ze niet zichtbaar.

Zones negeren 2D Boundary Lines

In 2D kan het lijngereedschap met de instelling Zone Boundary worden gebruikt  om een begrenzing aan te geven zonder dat er een wand loopt. Dit werkt prima als de Zones worden ge-update vanuit de plattegrond. Worden de Zones vanuit het 3D venster ge-update, dan worden deze lijnen genegeerd.

Zones worden niet bijgewerkt

Incidenteel kan het zijn dat Archicad de wijzigingen niet ziet en sommige Zones niet up to date raken. In dat geval kan de volgende methodiek worden gebruikt:
Selecteer (bij voorkeur in 3D) alle Zones en verplaats deze met een klein afstand (bv 50mm) en update de Zones opnieuw. Omdat de Zones met de Inner Edge methode zijn geplaatst zoeken ze opnieuw hun begrenzing op.

Energieverbruik per bron of voorziening

Het energieverbruik van heet water is te hoog.

Pas in het Operation Profiles het heet-waterverbruik per persoon per dag aan.

Opbrengst van zonnepanelen klopt niet

In het Report wordt alleen de zonne-energie getoond die door het systeem gebruikt wordt. De totale opbrengst kan worden bekeken in het Excel-rapport. Bij het onderdeel 'Resultaat in detail - per maand' / 'Project result - monthly' wordt de totale opbrengst weergegeven.
Door een fout in EcoDesigner Star wordt er altijd gerekend met een Wattpiek van 150. De ingevulde waarde bij Nominal Peak Power wordt niet gebruikt. Om dit te compenseren zou eventueel het oppervlakte verhoudingsgewijs kunnen worden opgehoogd.

Adviesberichten

Climate data is not available

De klimaatdata is niet beschikbaar. Dit kan een aantal redenen hebben
- Geen internetverbinding
- De Strusoft server is niet bereikbaar ("Climate server is not available")
De oplossing om om handmatig een ASHRAE IWEC, TMY, WTEC2 - bestand te downloaden en deze de gebruiken. Deze methode is sowieso aanbevolen omdat deze klimaatdata een betere versie is dan die van de Strusoft Server

Project doesn't contain any Valid Thermal Block

Er moet minimaal één Thermal Block zijn gedefinieerd. Dat is het geval als er aan twee voorwaarden is voldaan:
  1. Er zijn Zones aan het Thermal Block toegekend
  2. Er is een Update Zones uitgevoerd

One or more Thermal Blocks do not have an assigned Operation Profile

Ieder Thermal Block moet worden gekoppeld aan een bepaald gebruiksprofiel, bijvoorbeeld School, Woning of Kantoor. Kies hier voor een Operation Profile.

Temperatuurprofiel

Het temperatuurverloop is het resultaat van vele factoren, onder andere de buitenschil, de installaties en de oriëntatie. Ervan uitgaande dat de basisinstellingen zoals omgeving, locatie, buitenschil en ruimtes goed zijn ingesteld, kunnen een aantal wijzigingen worden geprobeerd om betere resultaten te krijgen.

Algemeen

1. Maak meer Thermal Blocks om inzicht te kijken of het probleem zich in bepaalde ruimtes bevindt
  2. Installaties op 'nog niet gespecificeerd' zetten
Zolang er geen exacte informatie of kennis is van de te gebruiken installaties, wordt aanbevolen om te werken met de niet nader gespecificeerde installaties. In de Building Systems wordt dan bij de verschillende installaties de instelling 'Nog niet gespecifieerd' of 'Not Yet Specified' gekozen.

Temperatuur te hoog

Er zijn een aantal zaken die geprobeerd kunnen worden:
  1. Koeling toevoegen of capaciteit verhogen
  2. Ventilatie capaciteit toevoegen
  3. Luchtverversing door infiltratie verkleinen
  4. (Flexibele) zonwering of beschutting toevoegen

Temperatuur te laag

Er zijn een aantal zaken die geprobeerd kunnen worden:
  1. Verwarming toevoegen of capaciteit verhogen
  2. Ventilatie capaciteit toevoegen
  3. Luchtverversing door infiltratie verkleinen
  4. Zonwering flexibel maken of beschutting wegnemen

Verkeerde schaalverdeling

De schaalverdeling van de as met binnentemperatuur gaat meestal ergens tussen -10 graden en 30 graden. Het kan zijn dat deze tussen 0 graden en 100  of 110 graden aangeeft. In dit geval is er voor de bewuste dag geen Operation Profile aangegeven. Het is noodzakelijk voor iedere dag een Operation Profile te hebben. Wordt een gebouw op een bepaalde dag niet gebruikt, geef dan een bezettingsgraad (Occupancy Count) van nul in het venster van Edit Daily Schedules