Archicad objecten

Voor alles dat geen generiek element is, kan het object-gereedschap worden gebruikt. Deze maakt net als het raam- en deur-gereedschap gebruik van de bibliotheek en heeft eenzelfde soort interface.
Voorbeelden van objecten uit de standaard meegeleverde Nederlandstalige bibliotheek:

Uitleg en toepassing

De objecten wijzen zich in het algemeen vanzelf. Voor een aantal objecten is extra uitleg te vinden in ons Helpcenter over wanneer de het best toegepast kan worden en/of over specifieke instellingen. Gebruik de onderstaande links om ze snel te vinden:
  1. Bomen, struiken en hagen
  2. Koppenmaat en lagenmaat
  3. Liften
  4. Meubilair
  5. Rollaag

Extra objecten

In Archicad wordt veelvuldig gebruik gemaakt van objecten. In de standaard Nederlandstalige (KeyMember) bibliotheek zitten ontzettend veel fabrikant-onafhankelijke objecten.
Daarnaast is er op het internet een schat aan 2D- en 3D modellen te vinden. Sommige websites bieden Archicad objecten aan en sommige 3D CAD bestanden. Deze laatste moeten eerst geconverteerd worden naar Archicad objecten.

Archicad kan de volgende bestanden omzetten naar Archicad objecten: 3D DWG, 3D DXF, 3ds, skp (SketchUp), c4d (Cinema4D), ifc.

Een kort overzicht van interessante websites staat hieronder:

Archicad objecten (GDL)

1. BIMcomponents Portal (GRAPHISOFT)
    Binnen Archicad kan direct worden gezocht in het BIMcomponents portal. Open de bibliotheek browser, voer een zoekwoord in en toets Enter. De meeste resultaten worden gevonden als een Engelstalige term wordt gebruikt.

BIM objecten (o.a. GDL)

1. BIMobject
    GRAPHISOFT en BIMobject werken samen om Archicad gebruikers te voorzien van een breed aanbod van BIM componenten die online beschikbaar zijn. BIMobject maakt intelligente objecten van bouwproducten in samenwerking met de leveranciers in alle gebruikelijke BIM formaten, waaronder Archicad. De samenwerking houdt in dat de objecten ook beschikbaar komen op de website van BIMcomponents. Lees meer over de het gebruik van BIMobject.

2. Architectenweb
    Architectenweb biedt aam leveranciers om zelf BIM modellen toe te voegen in de categorie Producten. Een mooi initatief dat hopelijk gaat leiden tot nog meer bruikbare Archicad objecten van leveranciers. Help ons mee dat te promoten door bij leveranciers naar ArchiCAD objecten te vragen.  Productpagina architectenweb >

3. Een uitgebreide lijst van websites waar GDL-objecten kunnen worden gedownload voor gebruik in Archicad, is te vinden op de website van GRAPHISOFT.

3D CAD

1. Bouwconnect (betaald)
  2. 3D Warehouse
  3. Archibase

Zelf objecten maken

Naast het gebruiken van standaard objecten zijn er diverse mogelijkheden om zelf objecten te maken. Meer informatie is te vinden via de onderstaande links:
  1. Objecten maken
  2. Programmeren met GDL
  3. PARAM-O