Binnenwandafwerking

Binnenwandafwerking

Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er gestart kan worden met modelleren / verder uitwerken van details in het model zullen er een aantal overwegingen nodig zijn. Zie hiervoor de artikelen:
  1. Het 3D detailniveau in een BIM model
  2. Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten
Er komt steeds meer vraag over het al dan niet modelleren van de binnenwandafwerking, zoals bijvoorbeeld bepleistering of wandtegels. Voornamelijk als doel om hoeveelheden uit het model te halen. Hieronder wordt toegelicht hoe dit snel en efficiënt kan. Overweeg, voordat er begonnen wordt, met het toevoegen van wandafwerkingen in 3D of dit noodzakelijk is en welk doel het dient. Het is ook prima mogelijk om informatie over wandafwerking toe te voegen, middels andere informatie dragers, zoals teksten, labels en Properties . Dit laatste maakt ook informatie uitwisseling per IFC model  mogelijk.

Aandachtspunt
Methode 1
Methode 2
Fase (indicatief)
Voorlopig Ontwerp
Definitief Ontwerp
2D weergave


3D weergave


Gereedschappen
Morph en/of Zone, surface override
Wand / Balk
Niveau van geometrie
Ruimte reservering (morph), geen geometrie (Zone)
Gedetailleerd
Snelheid / eenvoud van modelleren
Snel / eenvoudig
Middel tot arbeidsintensief
Aanpasbaarheid / flexibiliteit
Morph aanpassen is arbeidsintensiever. Zone aanpassen gaat/kan automatisch
Middel
Zwaarte van het model *
Licht
Middel tot zwaar
Renovatie
Goed
Tot op niveau van subonderdelen
Hoeveelheden extraheren
Basis hoeveelheden
Uitgebreidere hoeveelheden voor calculatie
IFC uitwisseling
Goed, geometrisch en parametrisch
Bij gebruik van balk gereedschap meer informatie beschikbaar
* Is relatief. o.a. afhankelijk van de grootte van het gebouwmodel en gebruikte gereedschappen cq. toegevoegde informatie in de vorm van objecten, IFC modellen, DWG bestanden etc.

Plinten modelleren

Gebruikte gereedschappen: Zone (-stempel) of Balk
Door middel van een Schedule kan snel de omtrek van een Zone opgevraagd worden. In een beginfase van het ontwerp is gedetailleerde calculatie niet nodig en zullen de plinten niet gemodelleerd worden. Een Zonestempel is voldoende om de gewenste hoeveelheden te extraheren (zie methode 1).

Als de plint gemodelleerd wordt in een latere fase (beschreven in methode 2), kan dit samen met de randisolatie (van de vloer) in een Complex Profile gemodelleerd worden en met het Balk gereedschap worden geplaatst. Kies bij voorkeur voor het balk-gereedschap in plaats van het wand-gereedschap, dit omwille van mogelijke interfererende referentielijnen van de wanden.

Binnenwandafwerking modelleren

Gebruikte gereedschappen: Morph, wand gereedschap in combinatie met Composites
In een vroege fase van het ontwerp kan, snel en makkelijk, met een surface override een aangepaste materiaal weergave voor een wand worden ingesteld. Mocht de afwerking slechts een deel van een wand beslaan dan kan met een Morph een vlak ‘geschilderd’ worden, zodat er per wand een andere afwerking gekozen kan worden en deze kunnen dan afzonderlijk opgenomen worden in een Interactive Schedule en/of meetstaat. Gebruik de Morph Tool in de het 3D venster in combinatie met de toverstaf  om het vlak te modelleren.
Op het moment dat de schil van de wand als element door verschillende ruimten loopt, kan een Morph vlak over de gehele lengte van deze wand geplaatst worden. Positioneer in dit geval de Morph op de juiste positie.
In de 3D presentatie van deze vlakken kan er een ‘flikkering’ ontstaan, doordat twee vlakken op elkaar geplaatst zijn. Breng het vlak dan 1 mm naar voren toe om dit te voorkomen.
Indien alleen oppervlakte uit de vlakken gegenereerd hoeft te worden volstaat deze bewerking. Oppervlakte kan in een Interactive Schedule - Surfaces opgesomd worden. Is ook dikte van de afwerking belangrijk kan aan de Morph, door gebruik van de Push/ Pull methode, een dikte gegeven worden. Zowel in 2D en 3D is de weergave dan correct. 
Indien de geometrie van de wand gewijzigd wordt, moet de Morph ook aangepast of opnieuw aangemaakt worden. 
 
Methode 2 - Met een Composite kan snel en makkelijk een afwerkingslaag toegevoegd worden. Ramen, deuren en openingen worden dan automatisch uitgesneden. Dit is geometrisch correct en hieruit kunnen hoeveelheden gehaald worden. Let wel op dat het noodzakelijk is om per verschillende wandafwerking een andere composiet te maken.
    • Related Articles

    • Archief - Zelf ramen en deuren maken met NL+-objecten

      De Archicad-bibliotheek bevat vele parametrische ramen en deuren. Mocht hier toch niet het gewenste raam- of deurelement tussen zitten, dan kan altijd nog een eigen raam of deur geheel naar wens worden aangemaakt. Deze ramen en deuren zullen ...
    • Het 3D detailniveau in een BIM model

      Een 3D model wordt tegenwoordig niet alleen maar gebruikt voor planpresentaties, 3D visualisaties en zonstudies bijvoorbeeld. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als een aanzet voor de engineering en in het verdere uitvoeringstraject. Deze ...
    • Een 2D object maken

      2D objecten zijn erg makkelijk om te gebruiken wanneer een onderdeel, getekend in 2D, meerdere malen voorkomt en er altijd hetzelfde uit moet zien. Het voordeel van een 2D object boven het groeperen en kopiëren, is dat alle geplaatste objecten ...
    • Archief - Boogdaken en gebroken daken

      Tot en met ARCHICAD 14 werkte het maken van boogdaken en  gebroken daken op een andere manier. Met het dakgereedschap kunnen eenvoudig gebogen daken en gebroken daken (bijvoorbeeld een mansardekap) geconstrueerd worden. Hiervoor zijn in principe twee ...
    • Zelf een bureautemplate maken

      Om elk Archicad project te beginnen met de eigen bureau-instellingen (lagen, pennen, arceringen, masters met eigen bureaustempel, enzovoort) kan een template (startbestand) aangemaakt worden. Aangezien de elementen in de Archicad-bibliotheek gebruik ...