detailleren dakvoet hellend dak in Archicad

Detailleren dakvoet hellend dak

Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er gestart kan worden met modelleren / verder uitwerken van details in het model zullen er een aantal overwegingen nodig zijn. Zie hiervoor de artikelen:
  1. Het 3D detailniveau in een BIM model
  2. Aandachtspunten voor het uitwerken van bouwkundige knooppunten
Door de uitgebreide mogelijkheid aan verschillende bouwkundige oplossingen van een dakvoet, is het niet mogelijk om alle mogelijke knopen hiervan op te lijsten en te bespreken. Het principe over welke gereedschappen er gebruikt worden om dit in 3D gedetailleerder te modelleren blijft echter over het algemeen hetzelfde.


Methode 1
Methode 2
Fase (indicatief)
Voorlopig Ontwerp
Definitief Ontwerp
Doelstelling
Snel en correct grafisch ontwerp
Detailleren op basis van 3D geometrie
2D weergave


3D weergave


Gereedschappen
Wand / Dak / Balk / Object
Wand / Dak / Balk / Roof Accessories /reling
Niveau van geometrie
Ruimte reservering
Gedetailleerd
Snelheid / eenvoud van modelleren
Snel / eenvoudig
Middel
Aanpasbaarheid / flexibiliteit
Makkelijk
Middel tot arbeidsintensief
Zwaarte van het model *
Licht
Middel tot zwaar
Renovatie
Tot op niveau van subonderdelen
Tot op niveau van subonderdelen
Hoeveelheden extraheren
Basis hoeveelheden
Uitgebreidere hoeveelheden voor calculatie
IFC uitwisseling
Goed, geometrisch en parametrisch
Goed, geometrisch en parametrisch
* Is relatief. o.a. afhankelijk van de grootte van het gebouwmodel en gebruikte gereedschappen cq. toegevoegde informatie in de vorm van objecten, IFC modellen, DWG bestanden etc.

Goot modelleren

Gebruikte gereedschappen: Bibliotheek objecten, reling gereedschap in combinatie met de Complex Profiles

Methode 1

Goot en regenwaterafvoer gemodelleerd met behulp van standaard objecten uit de bibliotheek. 
Gebruik de objecten in de map 52 Riolering > 3D goten en HWA. De objecten zijn snel te plaatsen en geven voldoende informatie in zijn parameters voor verdere calculatie.

Methode 2

Goot en gootbeugels afzonderlijk en gedetailleerd te modelleren met behulp van het reling gereedschap. Aan de reling kan een profiel uit de Complex Profiles gekoppeld worden. De beugels hebben een repetitief karakter en kunnen als Post of Inner Post gekoppeld worden aan de reling. 

Een eigen anker maken:
  1. Modelleer het anker met het Morph gereedschap
  2. Selecteer de vorm en ga naar File > Libraries and objects > Save Selection as> Railing Post… 
  3. In het reling gereedschap is het anker te kiezen als post of inner post. 
Pas eventueel het 2D symbool van het anker aan voor een juiste weergave in de plattegrond. Bekijk hiervoor de stappen in het GRAPHISOFT helpcenter: Railing Tool Basics - How to create a 2D symbol for a custom Railing Post?
Bij het modelleren van de goot gebaseerd op het reling gereedschap is het modelijk om aan elk onderdeel een eigen Classificatie en/of NL/SfB codering te koppelen voor de IFC export. Dit maakt dat de onderdelen afzonderlijk van elkaar uit te trekken zijn voor calculatie en werkvoorbereiding doeleinden. 

Pannen en onderstructuur modelleren

Gebruikte gereedschappen: Dak gereedschap met Composites, Roof accessories, Roofmaker

Methode 1

Modelleer het dak, pannen en volledige onderstructuur, met het dak gereedschap. De samenstelling van het dak wordt bepaald in een enkele Composite. Door een composiet te gebruiken is het snel te modelleren. De opbouw van het dak wordt in de 2D Tekeningen snel inzichtelijk en geeft in het 3D model voldoende informatie om de ruimte reservering aan te duiden.  Een beperkte calculatie is mogelijk op basis van oppervlakten en dikte van het pakket en de schillen.

Methode 2 - Pannen

Gebruikt gereedschap: Roof Accessories (goodies)
Voor het modelleren van de pannen kan gebruik gemaakt worden van de Roof Accessories. Dit is onderdeel van het Accessories, die weer onderdeel uitmaken van de Goodies for Archicad add-on. Op basis van een op voorhand getekend dak met de Roof Tool wordt bepaald waar de pannen geplaatst worden. Zorg ervoor dat dit dak accuraat getekend is, want de mogelijkheid om het ‘pannen object’ aan te passen is zeer beperkt. De keuze uit de verschillende dakbedekkingen is beperkt. De weergave is correct en ook de hoeveelheden zijn uit het model te extraheren.

Methode 2 - Panlatten

Gebruikt object: 47 Dakafwerkingen > 3D dakafwerking of reling gereedschap (in combinatie met panlatten)
Panlatten kunnen makkelijk gemodelleerd worden met het 3D object uit de bibliotheek.

Methode 2 - Tengellatten en/of dakconstructie

Gebruikt gereedschap: Roof Accessories (goodies) of reling gereedschap (in combinatie met panlatten)
Tengellatten en/of dakconstructie modelleren met behulp van de Roofmaker wordt uitgelegd in het artikel:Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker. Dit is een uitgebreid en handig gereedschap om de houtconstructie van het dak te modelleren.

    • Related Articles

    • Detailleren dakrand plat dak

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Detailleren fundering

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Het 3D detailniveau in een BIM model

      Een 3D model wordt tegenwoordig niet alleen maar gebruikt voor planpresentaties, 3D visualisaties en zonstudies bijvoorbeeld. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als een aanzet voor de engineering en in het verdere uitvoeringstraject. Deze ...
    • Detailleren in Archicad

      Methodieken van detailleren Er zijn verschillende methodes om te detailleren in Archicad. Het is mogelijk om vanuit een losgekoppelde methode te werken en te detailleren in het live model. Wanneer is welke methode geschikt? Wat moet er wel ...
    • Renovatie details

      Met de Renovatie gereedschap is het mogelijk het Archicad-model met verschillende renovatie-statussen weer te geven. Dit gereedschap kan ook gebruikt worden voor de detaillering in de verschillende tekenfases. De weergave van deze details is echter ...